Mesa de los Tres Reyes 2448


El cim més alt de Euskal Herria

Ruta = Refugio de Linza – Loma de Sobrante – Collado de Linza – Foya de la Solana – Mesa de los Tres Reyes

Hiru Erregen Mahaia (el seu nom en euskera) Mesa d'Os Tres Reis (el seu nom en alto-aragonés) o Table des Trois Rois (el seu nom en bearnes). Deu els seus noms a la confluència dalt del cim dels antics regnes de Navarra, Aragón y Francia (bearn). La cota més elevada de Euskal Herria, sobre la que es troba la figura de San Francisco Javier (patrono de Navarra) i una reproducció del Castillo de Javier. Un cim molt simbòlic i apreciat pels Navarresos.

A la dreta del refugio de Linza prenem un sender molt marcat. Durant tot el recorregut no trobarem marques de pintura ni cap mena de cartell, només trobarem fites prou abundants i un sender molt evident i trepitjat. El sol comença a sortir omplint un altre dia de llum i vida. Passem per un petit rierol on veiem una cabana metàl·lica de la que no hem de fer cas per continuar per l’esquerra sempre en mantinguda pujada fins el collado de Linza. Punt perdedor i a la vegada important que tenim d’estar a l’aguait dons el camí de la dreta ens portaria directament al Petracherma. Naltros hem d’anar a l’esquerra direcció la Mesa ara en lleugera baixada i volta semicircular per la Foya de la Solana. Passem per una cabana metàl·lica a la dreta i més endavant pugem per una zona herbosa en principi i desprès kásrtica que volta una mica per anar a trobar un sender que prové de la Foya o Portillo de Larra i que enfila via directa fins el collado de la Mesa. Ja enfilats ens trobem de sobte una
marmota fent el seu àpat. Com si li agüéssim tallat l’apreciat moment no va fer intencions de sortir corrent i varem poder apreciar una bona estona d’aquets simpàtics i preciosos bitxos. A mitja pujada ens afegim a un pamplonès que anava a fer la Mesa i que ens va anar explicant historietes muntanyenques de la zona. Més endavant ens trobem una entretinguda i aèria però senzilla grimpada tot seguint les fites fins el cim. Un cop arribats al cim (1) ens trobem el San Javier tombat degut a un despreniment (o no) de roca. Així mateix trobem la replica d'alumini del (2) Castillo de Javier. Tot just davant del cim es projecta la Mesa en forma d’una gran proa de vaixell. Les vistes son espectaculars. Així de passada podem veure els cims de Anie – Petretxema – Bisaurín – Aspe – Balaitús - Agujas de Ansabere - Midi d'Ossau entre molts altres. Un grapat de fotos per al record. Estem al cim de la mítica i tant estimada muntanya pels Navarresos de la Mesa de los Tres Reyes. La baixada és fa pel mateix recorregut. Una baixada en aquest cas molt pesada degut a l’intens calor i la manca d’aigua per aquest indret. Arribats al cotxe ens cambien de sabates (ja os hi comentat altres cops aquest immens plaer) per anar a prendre una clara gegantina. Ja feia temps que teníem aquest cim com objectiu per tot el seu significat. La veritat es que no ens va defraudar gens ni mica. Apa fins la propera.

(1) Una petita rivalitat (segons ens van comentar els de la zona) produeix que els de Navarra no trepitgen mai la part plana (en forma de proa que li dona aquesta forma de mesa) perquè diuen que a més de no ser la part més alta i cim a més pertany limítrofament a França. Així mateix diuen que els francesos tampoc pugen al cim i resten a la proa esmentada. Curiosa rivalitat (això si sempre de bon rotllo).

(2) El Castillo de Javier (real o sigui de veritat) està situat prop del embalse de Yesa i a pocs quilometres de Pamplona. Castell d’adoració de San Javier patrono de Navarra.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada