Torrent dels Abadals i Turó del Marqués  358






Grimpant pel camí equipat del Torrent dels Abadals 

Desnivell: + 250 metres aprox.

Distància: 4,70 Km. aprox.

Dificultat:  K1

Punt de partida: Plaça de Lluis Companys (Castellbell i el Vilar)
Per la carretera C-58 accedim a la carretera C-55 en direcció a Manresa. En poca estona, prenem la sortida cap a Castellbell i el Vilar i per la carretera BV-1123 ens apropem fins a la Plaça de Lluis Companys ubicada enfront del Casino del Burés on estacionem el vehicle pel voltant.
Veure el punt de partida a Google Maps.

Ruta: 
Plaça de Lluis Companys - Pont Vell - túnel - Torrent dels Abadals - Saltant dels Tres Enllosats - Pont del Solell - les botes d’en Joan - Saltant de la Madrona - Cau del Degotall - Cingle de sota el Coll - Pas de la Guineu - pista - Plans de Cal Pinsà - pista - Turó del Marqués - corriol - escala metàl•lica - pont sota autovia C55 - pont sota ferrocarrils FGC - Pont Vell - Plaça de Lluis Companys

Recorregut: 
Creuem el Pont Vell de Castellbell i el Vilar, pont gòtic del segle XV, fins l’altre vessant del riu Llobregat. Continuem a mà esquerra per una pista propera al marge del riu. Més endavant hi ha un cartell que ens anuncia l’inici del Torrent dels Abadals. Baixem al llit del torrent i entrem al túnel que passa per sota de la línia ferroviària dels FGC.
Un túnel al que, inicialment, no si li veu la sortida, doncs fa una mica de corba. Recomanable dur un frontal per veure clar i no ensopegar dintre la foscor. També s’ha de tenir en comte que en cas de pluges recents, pot ser no sigui adequat passar-hi pel que fa a la pròpia seguretat. Dit això, en breu estona sortim a l’altre costat del túnel, sense cap dificultat afegida.
Seguidament, comencem a remuntar el llit torrent fins al primer obstacle del Saltant dels Tres Enllosats que disposa de tres escales de fusta.
Continuem, passem per sota del Pont del Solell i avancem fins al segon obstacle on hi ha les botes, en homenatge, d’un dels equipadors del torrent. Superem un parell d’escales de fusta i sortim per la roca amb l’ajuda d’una cadena.
Seguim pel torrent fins al tercer obstacle del Saltant de la Madrona, equipat amb diverses clavilles per superar-ho.
A continuació, seguim una bona estona sense cap pas equipat destacat fins al quart obstacle del Cau del Degollat que disposa d’unes clavilles i una corda atrotinada per remuntar-ho.
Seguidament arribem al cinquè obstacle del Cingle de Sota el Coll que disposa d’unes clavilles per situar-nos damunt d’un relleix a mitja alçada del cingle.
Seguim el relleix per l’esquerra i entrem pel bosc fins arribar al sisè obstacle del Pas de la Guineu.
Regirem cap a la dreta i superem aquest curt pas amb la ajuda d’una cadena, sortint definitivament del llit del torrent i donant per acabades les dificultats. Avancem uns metres i prenem una pista per l’esquerra de remunta suaument. Deixem a mà esquerra el desviament que ens duria a la Font del Casalot i continuem per la mateixa pista fins una cruïlla. Obviem la pista que a mà esquerra ens duria a Can Pinsà i seguim avançant per la pista de la dreta.
Còmodament caminem pels Plans de Can Pinsà mentre les vistes s’eixamplen per totes les bandes. Ja es divisa cap a on ens dirigim, el solitari mirador del Turó del Marqués. Xino-xano progressem pel llom de la carena amb esplèndides vistes del Massís de Montserrat. Finalment arribem al Turó del Marqués amb una cota de 358 metres.
Aprofitem per fer un mos mentre gaudim de les vistes de Montserrat, riu Llobregat i Castellbell i el Vilar. Després del repòs i la contemplació, reprenem la caminada baixant directament per davant pel mateix turó. Continuem per un corriol que davalla directe i sense contemplacions fins un cingle que a mà dreta ens duria a la via ferrada Cinglera del Resistent.
Obviem aquesta opció i continuem davallant fins arribar a una escala metàl•lica i un petit pas de tronc. Superem aquest pas i seguim davallant fins al fons on regirem una mica a l’esquerra per passar per sota del pont de l’autovia C-55.
Més endavant, novament, passem per sota de la línia ferroviària dels FGC. De l’altre costat podem observar l’excel•lent pont de ferro, sense pilars, remarcable obra d’enginyeria duta temps enrere. Seguidament, tornem a creuar pel pont medieval fins l’altre costat on tenim estacionat el vehicle, donant per acabada l’excursió del dia.

Breu: 
Entretinguda ruta que circula pel llit del torrent, superant els diferents salts d’aigua. Sortint del torrent, hem anat a cercar la pista que va des de Cal Pinsà fins al Turó del Marqués per la carena amb l’objectiu de gaudir de l’excel•lent visió panoràmica que disposa sobre Montserrat.
Tot plegat, hem gaudit d’una bona jornada de muntanya i cremat una mica de greix abans d’entaular-nos per festes. 

Els caminants: Gloria, Jesús, Josep, Josep M i Mercè

Print Friendly and PDF