Menú Capçalera

GR 83 - Camí del Nord



El camí del Nord uneix el Maresme amb Prada de Conflent, a la Catalunya Nord, al llarg d’una ruta de aproximadament 213 quilòmetres pràcticament en línia recta. Es tracta d’un dels senders catalans més carregats de simbolisme, ja que va néixer amb l’ambició d’unir la Mediterrània amb el Canigó enllaçant uns territoris vinculats per una història i una cultura comunes, i alhora, recordar l’exili republicà al final de la Guerra Civil espanyola.


Introducció:
Camí del Nord, del Canigó, de l'Exili o simplement GR 83. Són els adjectius que defineixen aquest camí que recorre de Sud a Nord un tros d'un país dividit, canviant i a estones rendit fins a l'atalaia del Canigó, del cim més alt del món, rei d'una Mediterrània medieval, d'un passat que milers de catalans del Sud i del Nord renoven la seva flama cada any.
Nosaltres anem a fer camí amb ulls curiosos d'excursionista, per tal de descobrir o retrobar un país, una persona, una terra o bé un Nord. Un Nord com un dels noms del nostre camí.
Per fer-lo més nostre, més del Foment. Hem variat un pèl el seu recorregut original, això sí, sense canviar-li l'esperit. L'hem fet més salvatge, arester i atrevit. Sortirem de Canet de Mar, desplaçant-lo cap a el nord en el seu inici i a l'hora ajustant-lo al meridià del nostre objectiu: el Canigó. Tampoc ens conformarem en passar de resquitllada pel Montseny i sentirem les Agudes de ben prop, i a les Guilleries coronarem el seu cim més elevat: Sant Miquel de les Formigues així com d’altres cims i llocs per fer-lo més interessant i atractiu.

Historia:
L’historia te el seu origen a l’exili republicà a finals de la Guerra Civil, a principis del mes gener de 1939 forçat per l’entrada de tropes franquistes. Més de mig milió de persones es van veure obligades a emprendre el camí cap a França, abandonant la seva pàtria, esperonades per la por d’una vida incerta o d’una possible mort. Pel coll de Malrem (pas fronterer) van passar més de 5000 refugiats en duríssimes condicions. Aquest camí te un valor afegit, un valor simbòlic e ideològic que fa honor a tots els homes que van patir l’exili, molts d’ells van perdre la vida. L’historia o recuperació d’aquest camí fou creada per l’esforç de diferents grups d’excursionistes fins aconseguir l’homologació del sender anomenat GR 83.

Recorregut:
Ben aviat, els primers passos de l’excursionista el guien cap al primer parc natural de la ruta, el del Montnegre-Corredor, i passa pels santuaris de Sant Miquel de Mata i Sant Martí del Montnegre, fins que creua la Tordera. Les elevacions del Montnegre i el Corredor són la perfecta atalaia per gaudir de la visió del litoral de la costa del Maresme. A més, els boscos de pins, alzines i roures del parc acullen una variada empremta històrica formada per dolmens prehistòrics, assentaments ibers o esglésies romàniques.
El camí avança tot superant la Serralada Litoral per fer cap al segon parc natural, el del Montseny, més de 30.000 hectàrees declarades Reserva de la Biosfera per la UNESCO que tenen el pic més destacat en el turó de l’Home. Es visita l’ermita de Sant Llop de Viabrea abans d’arribar a Arbúcies, ja en terres gironines.
És hora de travessar el massís de les Guilleries fins a Sant Hilari Sacalm i Osor. Prolongació natural del Montseny al nord-est, les Guilleries no destaquen pels seus cims, però sí pels cingles de roca nua i un boscatge alhora mediterrani i continental. El sender voreja el pantà de Susqueda al riu Ter per continuar fins al santuari de Sant Martí Sacalm i les ermites de Sant Pelegrí i Sant Salvador de Puig-alder.
És el moment de començar a caminar pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa fins a la capital de la comarca, Olot. La via ofereix l’ocasió de visitar els més de quaranta volcans del parc i paisatges de tanta bellesa com la popular fageda d’en Jordà, evocada en els immortals versos del poeta Joan Maragall. Deixant Olot a l’esquena, es creua la vall de Bianya per començar a ascendir les primeres elevacions pirinenques.
Ha arribat el moment de les etapes més exigents del camí. Des del petit poble medieval de Beget, comença un ascens pronunciat fins al coll de Malrem, que marca la frontera administrativa amb França i l’entrada a la Catalunya Nord. La baixada posterior porta fins a la població de Lamanère (la Menera) i, després de salvar l’obstacle del coll de la Guilla, s’arriba a Prats de Molló.
Els quilòmetres de muntanya més exigents continuen per salvar les elevacions del Miracle i la Regina i arribar al refugi de pla de Guillem, a 2.276 metres d’altitud. Més endavant, es pot fer nit al refugi de Marialles.
Arriba aleshores l’etapa culminant del camí del Nord amb l’ascens al pic del Canigó, a 2.783 metres sobre el nivell del mar a la comarca del Conflent, a través de la via de la Xemeneia. És moment de gaudir de la visió dels cims pirinencs i de recordar els versos que el poeta Jacint Verdaguer va dedicar a un des pics més simbòlics de Catalunya.
El camí de descens del Canigó no presenta gaires dificultats, primer fins al refugi de Cortalets i després fins a Prada de Conflent, a 356 metres d’altitud. El camí de descens encara reserva una darrera sorpresa al caminant: l’abadia benedictina de Sant Miquel de Cuixà, mostra excel•lentment conservada del millor romànic i un dels enclavaments més importants del feudalisme català, fundada per l’abat Oliba.
Així mateix durant tot el GR anirem trobant indrets d’interès cultural i del nostre Patrimoni Artístic. A més a més viurem tota la varietat del clima, la flora i la fauna, pròpies de la nostra terra.


Etapa 01 /   Canet de Mar – Riells i Viabrea  / 26 Kms

Etapa 02 /   Riells i Viabrea - Arbúcies  / 21 Kms

Etapa 03 /   Arbúcies - Osor  / 21 Kms

Etapa 04 /   Osor – Les Planes d’Hostoles  / 29 Kms

Etapa 05 /   Les Planes d’Hostoles - Olot  / 19 Kms

Etapa 06 /   Olot - Beget  / 21 Kms

Etapa 07 /   Beget – Prats de Molló  / 19,500 Kms

Etapa 08 /   Prats de Molló – Refugi de Marialles  / 19,500 Kms

Etapa 09 /   Refugi de Marialles – Pic del Canigó  / 14 Kms


Print Friendly and PDF

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada