Menú Capçalera

Montsant
pels Graus del Carabassal i dels Barrots






Una serra molt singular i captivadora pel seu elevat simbolisme. 

La Serra del Montsant és una serra situada a la comarca del Priorat i ocupa una extensió d'uns 135 km². Una serra que està constituïda predominantment per conglomerats que formen cingles a la carena principal (Serra Major). La singularitat de la serra de Montsant resideix en l’originalitat del seu relleu que s’aixeca com un bloc abrupte i aparentment inaccessible. La majoria dels accessos a la Serra Major es realitzen a través del que es coneix com a graus, ja que són diversos els indrets en els quals cal superar el desnivell passant per un esglaó o un pas amb dificultat.

Pujarem i baixarem a la Serra Major a 1090 metres pels Graus del Carabassal (1) i dels Barrots (2), equipats amb esglaons i ganxos de ferro, escales i alguna que altre corda o cinta. 
(1) El Grau del Carabassal rep aquest nom degut a que durant molts anys, per tal de pogué superar aquest pas hi havia instal•lades unes escales de fusta i troncs d’alzina de la varietat carabassal. 
(2) El Grau dels Barrots rep el nom de quan, per superar el cingle interior, hi havia un embarrat de fusta (barrots per la gent de La Morera). El grau va estar molt de temps en desús, fins que una entitat excursionista el va recuperar. 

Desnivell: +/- 1.140 metres aprox.

Distància: 10 Km. aprox.

Punt de partida:
La Morera del Montsant. Accedim a la Morera des de Les Borges del Camp. Abandonem la AP7 per la sortida de Reus i passem per les poblacions de Les Borges del Camp, Alforja i Cornudella del Montsant. En aquesta ultima població ja trobarem el trencall cap a La Morera del Montsant

Ruta:
La Morera del Montsant – Camí dels Fareus - Grau del Carabassal – Roureda dels Grèvols - Cova Santa – Serra Major - Grau dels Barrots – Les Tres Roques - La Morera del Montsant

Recorregut: 
Sortim de La Morera del Montsant i creuem la carretera de Cornudella per anar a buscar el camí dels Fareus. 
Un sender, sense pèrdua, que ens condueix per sota de les cingleres i de la inconfusible Roca de les Onze fins al Grau del Carabassal. Un sender que suaument va pujant cap al pas de roca. 
Sense més complicacions ens plantem a l’inici del Grau del Carabassal. 
Enfilem el Grau superant un parell d’escales de ferro i seguidament trobem una parell de cables que ens ajudaran a superar un ressalt de roca. 
A la sortida del Grau trobarem un cartell de direccions. Prenem el de la Cova Santa, que en direcció Est ressegueix el cingle cap al Racó dels Caçadors. 
Un esplèndid dia ens ofereix unes precioses vistes del Priorat i de tota la cinglera fins a La Morera.
Seguim fins a la Cova Santa on fem una aturada tècnica. Una Cova Santa amb una entrada reduïda que es pot explorar, frontal imprescindible. 
Un xic més enllà, cap a l’Est, veiem la Roca Corbatera que sobresurt com el cim més alt del Montsant i de la comarca del Priorat. 
Regirem en sentit Oest la marxa i ens enfilem pel cordal de la Serra Major. 
Una serra molt ampla per la que carenem en direcció a La Morera, un cartell indicador ens confirmarà la direcció correcta. 
Deixem enrere la Roca del Xollat i el Grau del Carrasclet. 
Més endavant davallem per anar a trobar el Grau dels Barrots. 
Iniciem el Grau per un recorregut espectacular pel mig de la cinglera. 
Un tall a la roca que permet anar seguint pel seu perímetre amb els passos més aeris degudament equipats fins al Balcó del Priorat. 
Un passamans ens acompanya a fer el paset i situar-nos al damunt d’aquest impressionant balcó amb un bon estimball al seu voltant. Ben cert que es mereix el nom de “Balcó del Priorat”. 
Un dia brillant ens acompanya durant aquesta jornada de muntanya, permetent-nos admirar el paisatge amb molt bona visibilitat. 
Tot seguit seguim per la cinglera fins a uns barrots que ens ajuden a superar un roc encastat. 
Un cop superat el roc, hem d’anar cap a l’interior de la cinglera, normalment es troba una mica enfangat. 
Un xic endins ja veurem la canal que davalla decididament. Tirem avall per la canal que està degudament equipada. 
Una sèrie de vagues i barrots ens ajudaran a superar còmodament el diferents ressalts. 
Sortim de la cinglera, als peus de La Falconera, on trobarem un cartell indicador. 
Guaitem la paret de La Falconera que es desplega airosament i el privilegiat Balcó del Priorat, on podem veure perfectament muntanyencs al seu damunt. 
Després de la contemplació seguim el sender que sense pèrdua ens condueix cap a La Morera tot passant a prop de les característiques Tres Roques. 
Ens endinsem per dintre de l’acollidora població de La Morera fins al punt d’inici d’aquesta completa excursió pels graus del Montsant.

Breu:
Una jornada de muntanya esplèndida. 
Al Montsant hi ha un grapat de Graus que ens permetrà fer el recorregut a la nostre mida i necessitat.
Tots els Graus son perfectes per grimpar i endinsar-se pel Montsant però, sense cap dubte, el més espectacular de tots és el Grau dels Barrots. 
Cal recorre’l per veure que és, potser, la millor manera de pujar al Montsant.

Els caminants: Josep i Mercè

  Print Friendly and PDF

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada