Una muntanya amb història
Situada al terme municipal d’Aramunt, aquesta muntanya de 1354 metres d’altura ens permet gaudir d’unes vistes immillorables de bona part del Pallars Jussà. Conscients de la seva situació estratègica, ambdós bàndols, durant la guerra civil, van ser protagonistes de forts combats. Les baixes produïdes en els dos bàndols es compten per centenars. Inicialment sota control republicà va passar a mans nacional. Una contraofensiva republicana per fer retrocedir els franquistes cap a l’Aragó, el maig del 1938, va permetre que el dia 23 des de Conques s’ataqués a Sant Corneli. L’operació va ser tot un èxit però al dia següent el Cos d’exèrcit del Marroc procedent del pla de Lleida va permetre que la 150 divisió franquista ocupes la vessant nord (Costa Gran) i la 151 divisió la vessant sud. Fruit d’aquests combats, es van construir un gran nombre de búnkers i trinxeres a tota la vessant nord de la muntanya encara visibles actualment. Les trinxeres són visibles des del punt més alt i els búnkers, orientats cap al roc de Pessonada, es troben situats a uns 300 metres del cim en direcció Aramunt.
Desnivell: +/- 1.450 metres aprox.
Distància: 11 Km. aprox.
Punt de partida:
Font de la O. De la Pobla de Segur ens apropem fins a la població d’Aramunt. Des d’aquesta població encarem una pista que en direcció Sud creua el riu de Carreu fins a la font de la O. Deixem el vehicle davant de la zona recreativa.
Ruta:
Font de la O – Font Mentidera - Serrat de la Font de la O – Bosc de Sant Corneli – Sant Corneli – Bosc de Sant Corneli – Serrat de la Font de la O – Font Mentidera - Font de la O
Recorregut:
L’excursió comença a la Font de la O on hi ha un bon lloc per aparcar i és una bona àrea recreativa. Seguim la pista en direcció Oest i en poca estona trobem un cartell prou èxplicit, que ens assenyala el camí a prendre. Un camí a l'esquerra que puja, sense pèrdua, fins a l’ermita romànica de Sant Corneli. Ara una bona estona en costeruda pujada ens situa, pel Serrat de la Font de la O, al llom de la muntanya. Sortint del bosc, el cim sembla proper però la nostre destinació encara es situa al darrera d’aquest turo. Anem avançant pel llom, ple de trinxeres a les dues bandes que testimonien la àrdua batalla. Sense cap complicació arribem a l’ermita de Sant Corneli on es desplega una panoràmica visió de 360º. Podem distingir : la plana d’Isona, Serra de Boumort. Roca Santa, Vall Fosca, i el Turbó entre d’altres. Una creu abatuda i una singular capella coronen aquest cim. Fem un tomb per la zona per a veure les trinxeres estratègicament ubicades, envoltades de llaunes de tots tipus. Si ens anem fixant, en alguna de les llaunes i trobarem dades com l’any i algun que altre indicador. Desprès de la contemplació, reprenem el retorn que passa pel mateix camí de pujada. Sense més histories desfem el camí i en una llarga estona ens plantem al punt d’inici.
Breu:
Un caminada senzilla per pujar a Sant Corneli. Una mena de bastió natural en el que es van a dur intenses batusses entre els dos bàndols durant la guerra civil. Un turó amb bones vistes.
Els caminants: Anna – Gloria – Jesús – Josep - Juan Luis . Mercè – Mònica - PeP
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada