Pic de l'Estanyó  2915


El segon cim més alt d’Andorra

El Pic de l’Estanyó és un dels dos cims de més de 2900 metres que està totalment en territori andorrà. I sens dubte, per la seva posició central, és el millor mirador de les Valls d’Andorra. 

Desnivell: +/- 2.100 metres aprox.

Distància: 10 Km. aprox.

Punt de partida: Vall de Sorteny.
S'arriba a aquest parc a través d'un desviament de la carretera que uneix Ordino a Arcalís dins la Vall d'Ordino. Aparcament al centre d’interpretació de la vall. Una pista de terra continua un parell de quilometres més amunt, però amb l’accés restringit de 10 a 18 hores.

Ruta: Centre d’interpretació – Refugi de Sorteny – Pleta del Llomar – Saleres de l’Estanyó - l’Estanyó – Roc del Rellotge – Serra del Rellotge – Pic de l’Estanyó

Recorregut:
Superem la barrera pel bestià i comencem a caminar per la pista fins al refugi. Abans hi ha un cartell que ja ens indica el camí que surt a mà dreta cap a l’Estanyó. Naltros seguim fins al refugi esmentat per donar-li una ullada. Al fons es divisa el Pic de la Serrera. Del refugi regirem a mà dreta i creuem el riu Sorteny per un pontet de fusta. Un xic més endavant ens unim amb el corriol abans esmentat i regirem cap a l’esquerra per endinsar-nos pel bosc de la pleta del Llomar. En continuada pujada, seguint les marques grogues, arribem fins un mur al que accedim per una tanca. Ara sortim a les Saleres de l’Estanyó on per un pontet de fusta creuem al marge esquerra del riu. Les vistes s’eixamplen i podem observar el circ que formen el Pic de l’Estanyó i la pròpia Serra de l’Estanyó. A mà esquerra tenim el Roc del Rellotge i la Serra del Roc del Rellotge que després remuntarem per la seva carena. Arribem a l’Estanyó, encara força innivat, que recull les aigües dels forts pendents de la Serra de l’Estanyó. El cim de l’Estanyó no es deixarà veure fins els últims metres, doncs el precedeixen diverses llomes que fant aquella sensació d’arribar al cim i quant t’apropes veus que neix un altre llom a continuació. Un glop d’aigua i girem a mà esquerra per enfilar-nos per un corriol, en forta i mantinguda pendent,tot fent llaçades fins el fil de la carena. Arribats a la carena de la Serra del Rellotge, s’obren les vistes panoràmiques de tota la vall del Sorteny i el seu cim culminant del Pic de la Serrera. Regirem a mà dreta i anem guanyant alçada, ara més suaument, seguint el fil de la carena. Al fons deixem l’Estanyó mentre anem guanyant cota. El cim encara no es divisa, però en tot moment ens acompanya l’esvelta silueta del Pic de la Serrera i tota la visió panoràmica de la vall d’Ordino i els seus cims característics com el Pic de la Font Blanca i el Tristaina entre d’altres. Arribem a una mena de llom pedregós on obtenim la primera visió del cim, ja proper. Ara per terreny més feréstec, en poca estona, conquerim el segon cim més alt d’Andorra. Un cim que es un perfecte mirador de totes les valls i muntanyes d’Andorra, doncs la seva ubicació es idònia per a l’observació. Podem distingir entre d’altres: Circ dels Pessons, Pic d’Escobes, Pic de la Serrera, Tristaina, Pica d’Estats, Montcalm i un bon grapat de cims d’obligada visita. Fem les fotos de rigor i un suquet de confort i recuperació mentre gaudim de les vistes. Iniciem la baixada que consisteix en desfer el camí de pujada.

Breu:
Una bona excursió per aquesta vall solitària, impregnada de silenci i bones vistes. Un cim d’obligada ascensió, per ostentar el guardó de segon cim i per la seva estratègica ubicació com idoni mirador. Andorra, país de muntanyes, muntanyes del Pirineu, ens ofereix un ampli ventall de pics de gran bellesa. Un dia solejat ens ha permès gaudir d’una completa jornada de muntanya. 

Els caminants: Josep i Mercè

    Print Friendly and PDF

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada