Ciclant per arrossars i zones humides
La Gola del Ter és la desembocadura actual del riu Ter, al municipi de Torroella de Montgrí.
Els deltes del Ter i el del Daró —tot i que aquest darrer en un grau menor— són els responsables de la continuïtat de platges arenoses que van des de l'Estartit fins a arribar al terme de Begur.
Desnivell: +15 metres aprox.
Distància: 28 Km. aprox.
Punt de partida: Torroella de Montgrí.
Per la carretera C-31 abans de creuar el pont del riu Ter i d’entrar a Torroella de Montgrí, hi ha una petita Àrea de servei de picnic.
Un indret idoni per estacionar el vehicle i per iniciar aquesta ruta.
Veure punt de partida a Google Maps.
Ruta:
Torroella de Montgrí, Camí de la Mola de Baix, Gola del Ter (1), Camí de la Mola de Baix, Mas Pla, Carretera a Mas Pinell, pont de fusta, Camí del Rec des Coll, aguait, Gola del Rec des Coll, Basses d’en Coll (2), punt d’informació, Camí dels Eixarts, Mas Gelabert, Carretera GIV-6501, el Daró Vell, Gualta, Pont Medieval de Gualta (3), Torroella de Montgrí
Recorregut:
Sortim de l’Àrea de servei de picnic i de l’altre costat de la rotonda iniciem la ruta per l’ampla pista de terra.
Còmodament, anem ciclant per Camí de la Mola de Baix, sense pèrdua, tot endavant propers a la llera del riu Ter.
Xino-xano fruint de les vistes i del cant dels ocells, arribem al final de la pista de terra que ens vessa a la Gola del Ter (1).
Gaudim de les relaxants vistes i girem cua desfent el camí que ens ha dut fins aquest punt.
Un parell i mig de quilometres més endavant, girem a mà esquerra en direcció al Mas Pla.
En aquest tram tenim la fortuna de contemplar el vol d’una espectacular Arpella pàl•lida en la proximitat, essent capaços de veure tots el detalls amb complaença.
Sortim a la carretera de Mas Pinell per la que continuem en direcció de Mar.
La carretera disposa d’un carril cimentat annex per la circulació de les bicicletes.
Més endavant, abandonem la carretera esmentada i continuem per la dreta, per un camí que ens duu a un ferm pont de fusta.
Creuem el pont i davallem un xic fins al Camí del Rec des Coll pel que seguim en direcció de Mar fins un Aguait.
Fem les observacions d’aus oportunes i continuem ciclant fins la gola formada per propi rec i altres rius del voltant.
Girem cua novament i en un quilòmetre i escaig, girem a mà esquerra per creuar pel mig de les Basses d’en Coll (2).
Creuem pel mis dels arrossars, lentament, per anar identificant les diferents especies d’aus.
Sortim de l’altre banda al punt d’informació i seguim pel Carrer del Golf escassos metres per continuar per la dreta per un ample pista de terra que no abandonem fins al Mas Gelabert.
En aquest tram, novament, tenim la fortuna de contemplar el vol d’una formidable Àguila marcenca en la proximitat, essent capaços altre vegada de veure tots el detalls amb complaença.
Seguim fins creuar, amb precaució, la carretera C-31 per continuar ciclant per la carretera GIV-6501.
Aquestes carreteres normalment tenen poc transit de vehicles, fent la ciclada prou còmoda.
En un parell de quilometres, abandonem la carretera GIV-6501, per continuar per la pista de terra que ronda el riu Daró Vell i que, sense pèrdua, ens duu fins a la població de Gualta.
Aprofitem per fer un refresc a la bonica Plaça Major d’aquest petit nucli.
Sortim de Gualta i anem a visitar el Pont Medieval de Gualta (3), que es conserva en bon estat tot i la seva antiguitat.
A continuació ciclem uns metres per la carretera GI-8536 i uns metres més endavant, l’abandonem per continuar per una pista que ens duu directament, tret d’una ziga-zaga, fins a l’Àrea de servei de picnic on tenim estacionat el vehicle.
Nota:
(1) La Gola del Ter és la desembocadura actual del riu Ter, al municipi de Torroella de Montgrí.
Antigament el riu desembocava en tres punts de la costa. A més del de la Gola, n'hi havia un entre l'Escala i Sant Martí d'Empúries i l'altre a prop de l'Estartit, en el que es denomina avui Ter Vell; entre aquest i l'actual desembocadura hi ha una sèrie de llacunes litorals.
Els arrossars, els aiguamolls i dunes que composen aquest espai d’interès natural són uns ambients naturals amb un elevat valor ecològic. És un espai d’aigua dolça, antiga desembocadura del Daró. Es caracteritza per estar constituït per basses d’extensió variable i envoltades per un dens canyissar.
Hi ha una elevada presència d'ànecs durant l'hivern, així com també ardeids i diverses espècies de limícoles. És un espai especialment important per a la fauna, sobretot ocells, donat que és una zona de refugi per moltes espècies migradores del nord i centre d'Europa que escullen aquestes contrades a passar els mesos més freds. Durant les migracions de primavera i tardor és quan hi ha més diversitat de passeriformes que estan de pas entre les àrees de cria i les d'hivernada.
(2) Les basses d'en Coll són un sistema de dues basses que constitueixen la desembocadura del rec del Molí, on hi van a parar les aigües dels arrossars de Pals.
Es troben localitzades al municipi de Pals i ocupen unes 50 hectàrees de superfície.
Formen part de la reserva natural parcial dels Aiguamolls del Baix Ter o Baix Empordà, dins del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.
La vegetació de la zona està constituïda per retalls de salzeda i omeda, esbarzers, canyars i canyissars.
S'hi troben també dunes mòbils secundàries (dunes blanques) amb borró (Ammophila arenaria); dunes estabilitzades amb comunitats de Crucianellion maritimae i herbassars submergits.
La zona és un punt important de cria d'ocells com el martinet menut (Ixobrychus minutus), d'amfibis, invertebrats, etc. Cal destacar-ne, per exemple, la població de tortuguetes (Triops cancriformis).
(3) El pont medieval de Gualta és un edifici civil, un pont de cinc arcs desiguals de pedra molt ben conservats sobre el riu Daró. Pont sobre el riu Daró, al camí d'accés al poble de Gualta pel costat nord. Pont de cinc ulls; arcades de forma rebaixada, construït amb pedres grans, desbastades i morter. Els ulls són de diferent llum, o amplada.
Per arribar al poble de Gualta pel costat de tramuntana cal passar el vell pont sobre el Daró. Aquest pont conserva en perfecte estat les seves cinc arcades de forma rebaixada (segles XVI-XVII). L'any 1809, al Pont de Gualta, hi hagué un combat contra les forces napoleòniques. Un monòlit, al cap de pont occidental, el commemora.
Breu:
Ruta ciclista molt interessant i variada que transcorre per una part del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.
Espai d’interés natural, formada per aiguamolls, arrossars i dunes a l’interior empordanès.
Altament recomanat, dur uns prismàtics per anar reconeixent les diferents aus característiques d’aquest ambients humits i arrossars. Veure llistat (icona d'ocell) de les especies que hem identificat fàcilment.
Zona exempta de desnivells que ofereixen una còmoda ciclada, sempre sota l’atenta mirada del Massís del Montgrí, coronat pel seu icònic Castell de Montgrí.
Tot plegat, hem gaudit d’una bona jornada de cicloturisme ornitològic per aquestes contrades.
Els cicloturistes: Josep i Mercè
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada