Ciclant per les illes d’Harris (1) i Lewis (2)
Fitxa de l’etapa:
Distància: 36 km.
Desnivell (+): 497 metres
Ruta: Uig – Tarbert – Air Asaig – Air Mhulaidh – Ath Linne – Kintarvie – Airidh A Bhruaich - Balallan
Presentació de l'etapa:
Canviem l’illa de Skye per les d’Harris (1) i Lewis (2). Saltem a les Hèbrides Exteriors, més inhòspites i deshabitades. Trobarem un paisatge encara més autèntic, unes illes menys transitades i una atmosfera més relaxada. Sisena etapa de muntanya en la que afrontarem una de les rampes més pronunciades de tot el projecte d’Escòcia en BTT. De fet, al ferry, un escocès ja ens ha avisat de la pujada esmentada, quan li hem dit cap a on anàvem. Un meteo generosa ens acompanya un vegada més fugin del topic que relaciona Escòcia amb les pluges.
Descripció de l'etapa:
Embarquem a Uig i fem la travessia fins a Tarbert. Durant la travessia observem un munt d’aus marines, simpàtics i agosarats Canets Atlàntics (Frailecillos en castellà). Igualment, en la proximitat de Tarbert divisem la muntanya que vorejarem pel seu darrere. Desembarquem a Tarbert, fem un tomb per la vila i seguidament prenem la carretera A859 en direcció cap a Stornoway. Un curt tram ens situa a la vessant Nord-oest de l’illa d’e Harris. Seguim ciclant fins al quilòmetre 5 aproximadament on trobem la rampa més pronunciada fins al moment. Una bona tibada de cames i decisió per afrontar els 3 quilometres aproximats d’aquesta dura pujada. Seguidament, ja més suaument i envoltats de muntanyes, llacs, bestiar i sol anem fent ruta. Sense abandonar la carretera A859 arribem al quilòmetre 15 aproximadament on afrontem una ràpida i llarga baixada que ens situa a la població d’Air Mhulaidhbona temperatura. Cal anar amb compte a la baixada, doncs en tot moment es pot creuar una ovella despistada i podria comportar una inconvenient caiguda. Superada la població abans citada seguim endavant, ara per terreny planer fins a Ath Linne. Abans d’arribar a la vila d’Ath Linne creuem el punt divisori o fronterer entre Harris (1) i Lewis (2). Ara ciclem per l’illa de Lewis (2) envoltats d’un paisatge espectacular. Anem fent un quilòmetre rere l’altre i passem per les poblacions de Kintarvie i Airidh A Bhruaich. Unes poblacions que són extensos nuclis de cases aïllades. Per aquestes contrades no saben el que vol dir la massificació ni l’excés desmesurat de construcció. Seguim avançant i entrem en la llarga població de Balallan. Una població formada per una llarguíssima carretera flanquejada per cases per les dues bandes. Cerquem el nostre allotjament que es troba quasi al final de Balallan.
Comentaris:
(1) Harris (en gaèlic escocès, Na Hearadh) és la part Sud d'una illa de les Hèbrides Exteriors, pertanyents a Escòcia. Segons el cens del 2001 tenia una població de 3.601 habitants. El seu nom procedeix de l'antic nòrdic Herad, un tipus de divisió administrativa. La part septentrional de l'illa rep el nom de Lewis. De fet, encara que es considerin formalment com a illes diferents, Lewis i Harris formen part de la mateixa illa. Harris està separada de Nord a Sud per un istme enmig del qual es troba la capital, Tarbert. Tradicionalment ha format part del comtat escocès d'Inverness-shire. La principal muntanya és An Clisham (799 m).
(2) Lewis (Leòdhas en gaèlic escocès) o illa de Lewis (Eilean Leòdhais), és la part Nord de l'illa més gran, Lewis i Harris, de les illes Hèbrides Exteriors d'Escòcia (Na Siar h-Eileanan). La part meridional de l'illa es diu Harris (Na Hearadh). El territori de Lewis és la part de menor altitud d'aquesta illa. La ciutat principal de Lewis, l'única ciutat a les Hèbrides exteriors, és Stornoway (Steòrnabhagh), des de la qual parteix el transbordador que la connecta amb Ullapool, a la part escocesa de Gran Bretanya. En el cens de l'any 2001 Lewis tenia una població resident de 18.489 habitants.
Allotjament:
Ens allotgem en un confortable i casolà “bed & breakfast” regentat per un simpàtic matrimoni. Per aquestes illes es força habitual dedicar una part de la casa al negoci de l’allotjament turístic. Una fórmula que els hi permet treure uns quants calerons a l’estiu i per afrontar els durs hiverns amb baixes temperatures i poques hores de llum solar.
Breu:
Sisena etapa molt completa per les Hèbrides Exteriors amb tot tipus de components. Etapa en la que hem canviat d’illes progressivament, Skye, Harris (1) i Lewis (2). Malgrat la dura pujada, les illes ens han brindat una atmosfera tranqui-la i un trànsit de vehicles quasi inexistent. Hem gaudit de la calma i dels paisatges propis d’aquestes precioses i feréstegues illes al mateix temps.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada