Volta per Sant Llorenç del Munt
Turó de les 9 Cabres - Cadireta - Morral del Drac - Santa Agnès






Volta per Sant Llorenç [pre-Nadalenca] 

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac és un parc natural format pel massís de Sant Llorenç del Munt i la serra de l'Obac. Té una superfície protegida de 13.694 ha, repartides entre les comarques del Bages, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Els seus cims principals són el Montcau (1.057 m) i la Mola (1.102 m) on hi ha el monestir romànic de Sant Llorenç del Munt.

Desnivell: +/- 1.660 metres aprox.

Distància: 15 Km. aprox.

Punt de partida:
Pàrquing Mare de Déu de les Arenes. Carretera de Castellar del Vallès a Sant Llorenç Savall. Sortint de Castellar del Vallès en poca estona pasarem per l’àrea d’esplai de les Arenes i més endavant, a l’esquerra, trobarem un aparcament on deixarem el vehicle.

Ruta: 
Ermita de la Verge de les Arenes - Riera Seca - GR 173.1 - Mas Dalmau - La Cadireta - Canal Fonda - Turó de les Nou Cabres - Morral del Drac - Santa Agnès - Mas Dalmau - GR 173.1 - Riera seca - Ermita de la Verge de les Arenes

Recorregut: 
Sortim de l’aparcament per unes escales i visitem l’ermita de la Verge de les Arenes. Seguidament davallem un xic i anem a buscar la riera seca, també anomenat torrent de les Arenes, que coincideix amb el GR 173.1. Avancem pel llit de la riera força estona fins un punt que l’abandonem per apropar-nos al Mas Dalmau. Un mas que disposa d’una amplia terrassa on antigament es batia el blat. Sortim pel seu darrera i anem a cercar un corriol que ens apropa a La cadireta. Un cop al damunt fem una aturada tècnica per l’esmorzar del dia, amb amplies vistes dels nostres objectius. El Turó de les Nou Cabres (1) a la nostra dreta, el Morral del Drac (2) al seu darrera i el monestir de Sant Llorenç del Munt situat damunt de l’imponent cim de La Mola. Igualment al fons, rere La Morella, es divisen els Pirineus força innivats oferint unes vistes immillorables. Reprenem la marxa i enfilem la Canal Fonda que s’enfila amb decisió pel costat dret del Turó de les Nou Cabres (1). Arribem al coll i deixem el Turó (1) a la nostra esquerra i prenem un corriol que segueix pel davant. Primer planerament i seguidament s’enfila novament fins el camí (molt transitat) que va del Coll d’Estenalles a La Mola. Prenem el camí en direcció a la Mola i ens apropem, a mà esquerra, al Morral del Drac (2). Peculiar i característica formació corcada, que permet accedir al seu interior amb altives vistes del Turó de les Nou Cabres (1) i del seu voltant. Guaitem les vies d’escalada que desafien les seves parets. Deixem el Morral del Drac (2) i tornem al camí abans esmentat. Seguim endavant fins un replà amb magnifiques vistes de Montserrat on trobarem uns rètols que ens indiques la desviació, per l’esquerra, cap a l’ermita de Santa Agnès. Ara davallem amb el Morral del Drac (2) a la nostra esquerra per un corriol que baixa pel Torrent de Santa Agnès i que s’endinsa pel bosc. Més endavant trobem un corriol que ens apropa a l’ermita de Santa Agnès. Una ermita curiosa, enclastada a la roca per la que passegem curiosejant pel seu interior. Retornem al corriol que havíem abandonat i seguim el mateix muntanya avall. Deixem a la nostra dreta diferents camins que voregen La Mola, com el camí de la Font Soleia o el camí de la Senyora. Seguim avall i després més planerament per la Baga del Dalmau fins a retrobar el Mas Dalmau. Ara desfem el camí per la riera seca, abans esmentada i retornem fins a l’Ermita de la Verge de les Arenes. Baixem les escales i arribem a l’aparcament i punt d’inici de l’excursió d’avui.

Breu: 
Una estirada de cames (pre-nadalenca) per desengrasar una mica l’organisme abans de l’ingesta d’àpats propis d’aquestes festes. Igualment ens serveix per acomiadar-nos fins pasat festes. Un excursió que es desenvolupa pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt. Un parc que ens ofereix un grapat d’excursions i d’indrets desconeguts. Tan mateix la seva proximitat a la gran ciutat és un bon recurs per escapar-se de les compres i aglomeracions pròpies d’aquestes dates. Un dia solejat, encara que fred, ens ha permès gaudir d’una completa jornada de muntanya.

(1) El turó de les Nou Cabres està vinculat a una coneguda llegenda. Aquesta història va ser recollida l'any 1929 per l'historiador terrassenc Salvador Cardús a la masia del Daví. Els fets serien certs i haurien ocorregut entre finals del segle XIX i principis del segle XX. Una cabra prenyada hauria pogut pujar fins el cim, però després, ja no va saber baixar. Dalt del turó va parir i d'aquesta forma es van aplegar un bona colla de cabres, a les quals s'escoltava belar per les valls de llevant. Aquesta situació va durar uns quants anys fins que uns veïns de Sant Llorenç Savall van decidir anar-les a rescatar. Segons la llegenda, per poder pujar-hi es van encastar a la roca unes escales. En total es van trobar i baixar nou cabres, que són les que van donar el nom al turó. 
(2) El morral del Drac deu el seu topònim a una llegenda que explica com els moros van portar un drac a Sant Llorenç que tenia horroritzada tota la comarca. Després de doblegar tots els cavallers que s'hi enfrontaren, el comte de Barcelona el va ferir de mort en aquest monòlit. 

Els caminants: Jesús - Josep - Josep Mª - Mercè - Miguel - Mònica - PeP - Santi


  Print Friendly and PDF