Gallocanta, El Planerón y Saladas de Sástago-Bujaraloz






** fotos cedides pel Sisco

Birding per Gallocanta i els Monegres 

Gallocanta (1) 
La llacuna de Gallocanta es troba enmig del Sistema Ibèric, en una planícia a 1.000 metres d'altura sobre el nivell del mar. La llacuna té una àrea de 14,4 km², amb una amplada màxima de 2,8 km per 7,7 km de llarg. Amb una capacitat màxima de 5 hm³, la profunditat de les seves aigües sol ser de 45-50 cm, tot i que en època d'aigües altes pot arribar fins als 2 m. La llacuna de Gallocanta és sobretot un lloc de pas per a les aus que es mouen entre les zones de cria Nord-europeus i les zones per passar l'hivern del Sud d'Espanya o del Nord d'Àfrica. Però ens trobarem també amb aus que l’utilitzen com a lloc de destinació a l'hivern o per nidificar en els mesos estivals. Des dels mesos d'octubre a març (a excepció de gener) la llacuna de Gallocanta es converteix en una delícia per a la vista i per l'oïda. Més de 60.000 grues arriben a aquesta zona humida en grans bàndols, entre rumors d'algaravia i de batre d'ales. Tot un espectacle a l'alba i al capvespre, quan en tornar als dormidors les seves siluetes es retallen al cel. 

El Planerón (2) 
La Reserva Ornitològica El Planerón, a 15 km de Belchite (Saragossa), va ser creada per SEO/BirdLife l’any 1992 mitjançant la compra o cessió de terrenys de cultiu i erms, gràcies a la col•laboració de nombroses persones, col•lectius socials, empreses i institucions públiques . Constitueix un interessant espai natural inclòs a la xarxa Natura 2000, declarat LIC i ZEPA pels seus destacables valors botànics i ornitològics. Actualment té una superfície d'unes 700 ha, en les que es desenvolupen diversos programes orientats a assegurar la conservació de les aus estepàries i els seus hàbitats. 

Saladas de Sástago-Bujaraloz (3) 
Les Saladas de Sástago-Bujaraloz constitueixen un dels quatre aiguamolls aragonesos inclosos en la llista de la Convenció Relativa als Aiguamolls d'Importància Internacional, especialment com a Hàbitat d'Aus Aquàtiques (Conveni de Ramsar). Es situen a la vall de l'Ebre, a l'àrea del desert dels Monegres. Consisteix en un complex llacunar sobre una praderia salina format per 99 depressions que s'inunden temporalment en major o menor mesura, tot i que el Lloc Ramsar només protegeix 26 d'aquestes cubetes. Menció a part mereixen les aus, sens dubte el grup faunístic que més atenció atrau a aquest espai. Les vastes extensions de cultius de cereals en què s'enclaven les salades constitueixen un hàbitat òptim per a les denominades aus estepàries. 

Situació: 
(1) Llacuna de Gallocanta / Gallocanta
(2) El Planerón / carretera ZP-1143 entre Codo i Quinto
(3) La Playa / carretera A-2105 entre Sástago y Bujaraloz

Observació: 
(1) Aguait del Centre d’interpretació de Gallocanta
(1) Llacuna de Gallocanta
(1) Centre d’interpretació de Gallocanta (extrem Sud)
(1) Gallocanta
(1) Aguait de Los Aguanares
(2) Itineraris des de la carretera ZP-1143
(3) Voral de la carretera A-2105
(3) Saladas de La Playa

Breu: 
Sortida re-programada amb els socis de l’ICO i amb Joan Bernal com a guia. Re-programada perquè la data en la que estava programada va haver un gran tempesta de pluja i seguidament de neu que va fer impossible arribar a Gallocanta i menys gaudir de qualsevol observació d’aus. Malgrat que el gruix de les grues ja havien marxat, vam poder gaudir de petits estols de grues que encara no havien decidit la marxa definitiva. La resta vam circular per diferents indrets a la recerca d’aus estepàries típiques d’aquestes zones i que difícilment es poden veure per altres habitats. Tot plegat, un bon cap de setmana ple de novetats i “bimbos” com el Pioc salvatge o el Torlit entre d’altres. Sortides que faciliten anar ampliant el llistat d’espècies avistades.

Print Friendly and PDF