Bellmunt i la Serra Grenyada  1247







L’ermita al cel suspesa 

El santuari de Bellmunt és un santuari del municipi de Sant Pere de Torelló (Osona), que està ubicat al cim de la Serra de Bellmunt, a 1.246 m d'altitud. Disposa d'un mirador des d'on es veu la plana de Vic, els Pirineus, la vall del Ges i el Bisaura. Jacint Verdaguer l'anomenà, en un dels versos inicials de l'Emigrant, "ermita al cel suspesa". No es pot descriure millor l'emplaçament d'aquest santuari marià, enfilat al capdamunt de la serra que li dóna nom. La imatge de la Mare de Déu de Bellmunt és una estàtua d'alabastre pintat de 22 cm.

Desnivell: + 750 metres aprox.

Distància: 12 Km. aprox.

Punt de partida: Sant Pere de Torelló.
Abandonem l’autovia C-17 en direcció a Torelló i seguidament continuem fins a Sant Pere de Torelló. Estacionem el vehicle a l’aparcament situat al voltant de l’ajuntament.

Ruta: 
Sant Pere de Torelló - PRC45 - Ermita de Sant Roc - Serrat dels Cristians vells - Collet de la Font Xeca - Santuari de Bellmunt - Mare de Déu de les Alades - Serra Grenyada - Puig de Serragrenyada - Collet de la Bauma de Migó - Coll de l’Hostal del Mal Govern - GR-151 - Carena de l’Hostal - Coll del Pedronet - Sant Pere de Torelló

Recorregut: 
Sortim de la plaça propera a l’Ajuntament i de seguida regirem per un corriolet que dóna a la carretera BV-5524 en direcció cap a Olot. En poca estona prenem el PRC-45 que amb marques grogues s’enfila per la carena de Sant Roc fins l’ermita de Sant Roc a 730 metres d’altitud des d’on es divisa la plana de Vic. Ara prenem un corriol que ascendeix pel bosc dels Cristians Vells fins al collet de la Font Xeca. Des d’aquest punt el corriol puja amb decisió fins la carretera de Bellmunt. El dia emboirat per tots costats fa honor a la climatologia tant característica de la plana de Vic. Per la carretera esmentada seguim fins al capdamunt del Santuari de Bellmunt, d’origen romànic i datat al segle XIII. Pugem les escales i sortim a l’esplèndid mirador, també anomenat “talaia de la plana” i/o “mirador de Catalunya”. Una estona per la contemplació i reprenem la marxa dirigint-nos al cim veí de Serra Grenyada on s’aixeca el pedró de la Mare de Déu de les Alades (nom amb el qual també és coneguda la imatge de Bellmunt, per tal com en aquest indret van a morir cada any eixams de formigues alades), on, segons la tradició, fou descoberta la imatge d’alabastre al començament del segle XIV. Una altra estona per la contemplació i seguim l’excursió en sentit Oest per un corriol, amb marques vermelles, que va carenejant la Serra Grenyada, tot passant pel Puig de Serragrenyada. Bonic corriol que va davallant suaument, perfectament ornamentat de tardor amb una munió de fulles dels esplèndids boscos i/o fagedes que l’envolten. Arribats al collet de la Bauma de Migó regirem a mà esquerra, abandonem la zona més obaga tot canviant de vessant. Ara el corriol baixa amb més decisió fins mentre ens apropem al Coll de l’Hostal del Mal Govern. En aquest punt hi trobarem un rètol indicador que ens dirigeix cap a Sant Pere de Torelló pel GR-151.Xino-xano anem davallant per la carena de l’Hostal fins al Coll del Pedronet proper a un gran dipòsit d’aigua des d’on tenim a tocar la població de Sant Pere de Torelló. Entrem a la població esmentada pel carrer Bellmunt fins al punt de sortida on donem per finalitzada aquesta interessant ruta.

Breu: 
El canvi climàtic dóna com a resultat més anticiclons dels habituals que comporten moltes més boires a les planes i fondalades. Ja portem dues sortides que no podem gaudir de les vistes esperades per culpa d’aquest fenomen atmosfèric. De tota manera l’excursió es força interessant donat els ingredients que disposa. Cims, santuaris, turons, ermites, creus, carenes i altres indrets de simbologia que donen forma al nostre país. Una ruta força interessant per aquestes contrades.

Els caminants: David - Josep - Mercè - Sergi - Xavi

Print Friendly and PDF