Camins de Montserrat
Canal de la Font del Llum - Font del Llum - Coll del Migdia - Torrent del Migdia
Montgròs - Coma dels Naps de Dalt - Camí de les Comes - Canal del Miracle


Trescant pel cor de Montserrat 

Montserrat és un massís muntanyós de Catalunya força prominent que ha destacat en la tradició catalana, entre altres motius, gràcies a una geologia i una topografia pròpies molt característiques, que han estat valorades estèticament de forma positiva. Situada a cavall de les comarques del Bages, l'Anoia i el Baix Llobregat, s'hi aixeca el monestir de Montserrat, una abadia benedictina consagrada a la Mare de Déu de Montserrat, una marededéu trobada. El nom prové de la paraula mont, muntanya, i serrat, cadena muntanyosa. Tant serrat com serralada provenen de serra (un seguit de muntanyes), i, precisament, aquesta paraula deriva del llatí serra, que és el nom de l'instrument per serrar (o xerrac), per la forma que tenen les muntanyes encadenades una al costat de l'altra, que fan pensar en dents de serra.

Desnivell: + 690 metres aprox.

Distància: 6,30 Km. aprox.

Punt de partida: Pàrquing Creu del Regató.
Per la carretera BP-1103, al quilòmetre 3,8 en sentit Can Maçana - Monestir de Montserrat, trobarem un aparcament a l’esquerra per una desena de vehicles aproximadament . Deixem el vehicle en aquest punt.

Ruta: 
Creu del Regató - GR 172 - Canal de la Font del Llum - Font del Llum - Coll de Migdia - Torrent del Migdia - Font de la Cadireta - Camí del Montgròs - Salamandra - Coll del Montgròs - Montgròs - Coll del Montgròs - Coma dels Naps de Dalt - Coll de les Comes - Camí de les Comes - Coll del Miracle - Canal del Miracle - GR 172 - Creu del Regató

Recorregut: 
Davant mateix de l’aparcament veurem unes petites escales que s’enfilen muntanya amunt. Avancem pel corriol fins enllaçar amb el GR-172 que prenem i seguim per l’esquerra en direcció al Monestir de Montserrat. Anem fent camí fins la senyalització que ens indica la Canal de la Font del Llum per la nostra dreta. Xino-xano anem guanyant cota mentre ens endinsem per la canal. Més endavant, s’ha d’estat atent, trobem una fita i un corriol que se’n va per la dreta cap a la Font del Llum. Prenem aquest corriol i en poca estona arribem a una mena de cova formada per una gran llastra, que disposa en el seu interior la Font del Llum. Desfem el camí fins a la canal i continuem pujant amunt. Fent ziga-zagues anem guanyant cota per la costeruda canal fins al Coll de Migdia que dóna accés a l’altre vessant. Ara anem baixant pel Torrent del Migdia fins trobar una bifurcació a mà dreta, senyalitzada, que ens indica la Font de la Cadireta i el Montgròs. Seguim pel Camí del Montgròs, a estones per terreny de grimpada, fins a la base de la Salamandra. Les vistes s’amplien generosament oferint-nos precioses vistes de les agulles del voltant com la Talaia, el Camell de Sant Jeroni, el Puntal de l’Albarda i Sant Jeroni entre d’altres. Continuem pel corriol fins a la base (Est) de la Roca Plana dels Llamps i a continuació fins al Coll del Montgròs. Sortim al capdamunt de l’ample cim del Montgròs amb una cota de 1.133 metres. Fem una foto pel record mentre gaudim una estona de les fantàstiques vistes panoràmiques, a banda i banda, que disposa aquest privilegiat mirador. Tornem al Coll del Montgròs i seguim per l’esquerra baixant sense contemplacions. Seguidament regirem cap a la dreta anant a cercar la base (Oest) de la Roca Plana dels Llamps. Una petita grimpada i continuem endavant pel corriol sense pèrdua. Desprès d’una baixada entretinguda arribem a la Coma dels Naps de Dalt. Xau-xau seguim caminant pel Camí de les Comes fins arribar al Coll de les Comes mentre passem propers a esveltes agulles com la del Cilindre que disposa d’un perfil similar a la d’un “moai”. Anem fent via i continuem pel corriol propers a L’Esfinx, La Vella i un munt d’altres agulles reconegudes. Arribem al Coll del Miracle on abandonem el corriol i seguim per la dreta cercant la Canal del Miracle. Baixem per la costeruda canal, inicialment amb cautela, per la seva inclinació. Més endavant la canal es suavitza i prosseguim fins que el corriol es recargola per unes escaletes en un tram de roca encaixonat. Continuem fins a enllaçar de nou amb el GR 172 i desfem el camí de pujada fins l’aparcament de la Creu del Regató on tenim estacionat el vehicle.

Breu: 
Caminada pel cor de Montserrat, endinsant-nos per camins i canals amb alguna que altre grimpada aïllada. Una més de tantes rutes i camins que ens ajuden a transitar i conèixer més les entranyes d’aquest massís tan espectacular. Tot plegat, hem estirat les cames i hem gaudit d’una bona jornada de muntanya.

Els caminants: Josep i Mercè

Print Friendly and PDF

2 comentaris:

 1. Benvolguts,
  Aquesta ruta circular apareix classificada com de dificultat baixa en el portal El Bruc. Nos som un matrimoni de 60 anys que ens agrada caminar i vam fer-la fa pocs dies. No sé quin és el criteri utilitzat per a la classificació de les rutes senderistes pel massís però considerem que aquesta caldria posar-la a l'apartat de dificultat mitjana. Considerem que no és una caminada accessible per a tothom com sembla indicar la catalogació de dificultat baixa. Salutacions.

  ResponElimina
 2. Hola Mª Àngels, agreixo els teus comentaris i valoració sobre la ressenya.

  Et comento que en l’apartat d’informació de la web Lo Piolet, diu :
  “Tota la informació que es dóna en les entrades i/o articles recollits en aquesta web, corresponen a l'activitat realitzada pels autors i s'han de prendre a mode de referència. És a dir, tota informació detallada pot variar en funció de l’època, condicions meteorològiques i aptituds físiques de cadascun”

  Vaig fer aquest aclariment perquè entenc que això de clasificar la dificultat es molt personal i depèn de molts factors. A naltros també ens succeeix sovint, sobretot quan anem a escalar i ens guiem per les diferents ressenyes.

  Salutacions

  ResponElimina