Trescant pel malpaís i pel Monument Natural de la Corona
La primera etapa del Camí Natural de Órzola a Playa Blanca comença al port de Órzola. el viatger s'allunya de la costa a la vegada que es va endinsant en el Monument Natural de la Corona, gaudint del seu extens malpaís custodiat pel volcà de La Corona. El poble de Máguez fa de avantsala del final de l'etapa, que separada per la Peña de María Herrera i La Atalaya, es localitza a la població de Haría.
Desnivell: + 430 metres aprox.
Distància: 12,21 Km. aprox.
Ruta:
Órzola (1) - Peñas de Andía - Malpaís - Monumento Natural La Corona (2) - aljibe - Máguez – Haría (3)
Recorregut:
Aquesta primera etapa comença al port de Órzola (1) des d'on es pot visitar i es divisa l'illa de La Graciosa. La ressenya oficial i habitual transita per la carretera LZ-203 un parell de quilometres aproximadament. Naltros, a l’alçada del carrer Playa de la Cantería, abandonem la carretera i prenem un corriol que surt (poc definit) per la dreta. Variant més interessant i atractiva que evita anar pel marge d’una carretera. Seguim pel llit d’una riera seca, sense marques, fins deixar a la nostra dreta les Peñas de Andía. Més endavant enllacem amb la ruta oficial on observem els primers pals indicadors del Camí Natural de Órzola a Playa Blanca. En el punt quilomètric 3 la pujada intensifica la seva pendent. Un cop superades les rampes més dures el itinerari transita paral•lel a la carretera LZ-203 per un camí abalisat, iniciant a continuació un tram compartit de 390 metres aprox. per aquesta carretera. Més endavant, es gira a la dreta per un camí ample de terra, iniciant una pujada que s'endinsa en el Monument Natural de la Corona (2) gaudint del paisatge tan característic del malpaís. Uns metres abans del punt quilomètric 5, on una figuera (Ficus carica) custòdia la fita, la pujada incrementa la seva duresa. Coincident amb el punt quilomètric 6 i amb el final de la pujada s'inicia un nou tram compartit per carretera, de 500 metres aprox. en baixada. A continuació es pren un camí ample de terra que surt a la dreta de la carretera on podem gaudir de les immillorables vistes del Volcà de la Corona (2). Poc després el Camí Natural de Órzola a Playa Blanca abandona el Monument Natural de la Corona (2). Uns metres abans del punt quilomètric 8 es pot observar un gran “aljibe” al vessant de la muntanya, construcció que recull l'aigua de pluja per a ser acumulada al seu interior. Un cop superada una nova fita, comença una suau baixada que ens condueix al poble de Máguez. Transitem pels seus carrers, seguint els petits rètols indicadors, fins abandonar el poble per la carretera LZ-205. Després 250 metres aprox. per la carretera, es pren un camí per la dreta, que poc després comença a ascendir al mateix temps que s'estreny. Superat el punt quilomètric 11 finalitza la pujada i el camí s'eixampla i inicia el descens cap a la localitat de Haría (3). Entrem al poble, seguint un altre cop els petits rètols indicadors, fins a l'església ubicada a la bonica plaça León y Castillo on es pot gaudir d'un abundant conjunt arquitectònic compost entre d'altres de balcons tradicionals en molt bon estat de conservació. L’etapa finalitza a la plaça de la Constitució, al costat de l'ajuntament, en el panell interpretatiu. Naltros aturem el track a la plaça León y Castillo on donem per finalitzada aquesta primera etapa. Ens instal•lem en una concorreguda terrassa d’un bar on prenem l’àpat del dia acompanyat d’una cervesa ben fresqueta.
Curiositats:
(1) Port del nord de l'illa de Lanzarote on es localitza un petit nucli urbà denominat també Órzola, pertanyent al municipi de Haría. La dàrsena del port està protegida per dic d'escullera i blocs i contradic d'escullera, sent el port del punt de comunicació amb l'illa de La Graciosa, amb un trànsit intens de viatgers, amb finalitats turístiques en la majoria dels casos. Poc després d'abandonar les aigües abrigades del port es localitza el Parc Natural de l'Arxipèlag de Chinijo que, amb els seus més de 9.000 hectàrees, abasta la totalitat de l'illa de La Graciosa i la resta d'illots del Nord, a més de parcialment el Nord de l'illa de Lanzarote, incloent les planes de Jable i els cingles de Famara.
(2) Espai Natural Protegit de gairebé 1.800 hectàrees, localitzat en el municipi de Haría, a l'illa de Lanzarote. Classificat per la Llei 12/1987, de 19 de juny, com a Parc Natural i reclassificat per la Llei 12/1994, de 19 de desembre, com Monument Natural de la Corona. El Volcà de la Corona és l'element principal que juntament amb el seu malpaís i les finques agrícoles properes posseeixen en conjunt un gran valor geomorfològic i paisatgístic. El tabaibal ralo és la representació botànica de major importància.
(3) Municipi de l'illa de Lanzarote format per 10 nuclis de població, sent l'homònim el de major importància. Municipi amb diferents assentaments pre-hispànics, destacant per la seva peculiaritat el conegut com les Formatgeres de Bravo. Va patir en el passat diversos atacs pirates, sent el més devastador de l'1 d’Agost de 1586. Població dedicada a l'agricultura i la ramaderia, presentant en el passat altes taxes d'emigració a causa de les diferents crisis sofertes pel sector al llarg dels anys. Les festes patronals rendeixen honors a Sant Joan amb una tradicional foguera. Destaca en la localitat la Casa-Museu de César Manrique, la plaça León y Castillo i la plaça de la Constitució amb els seus rics conjunts arquitectònics.
Breu:
Primera etapa i pressa de contacte amb el GR 131 i/o Camí Natural de Órzola a Playa Blanca. Una etapa molt interessant amb els suficients ingredients per donar-nos molt bones sensacions respecte al que ens resta de la travessa. Al poble de Haría ens hem allotjat en una típica casa compartida que disposava d’una magnífic terrat amb vistes, on hem pogut prendre una infusió mentre contemplàvem l’ocàs del sol.
Els senderistes: Josep i Mercè
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada