GR 131 / Lanzarote / Etapa 2 / Haría-Teguise






Trescant per la vall de Malpaso i pel punt més alt de Lanzarote 

La bonica població de Haría és el punt d'inici de la segona etapa del Camí Natural de Órzola a Playa Blanca. Es puja per la vall de Malpaso, gaudint de les vistes de les platges properes a les localitats d'Arrieta i Punta Mujeres, a l'Est de Lanzarote. En les rodalies de les Peñas del Chache i l'ermita de las Nieves, punts de major altitud d'aquesta etapa, s'observa l'Oest de l'illa amb les platges de Famara. Baixant finalment a la monumental localitat de Teguise, punt final d'aquesta segona etapa.


Desnivell: + 355 metres aprox.

Distància: 12,56 Km. aprox.

Ruta:
Haría (1) - vall de Malpaso - Peñas del Chache(2) - ermita de Las Nieves - ermita de San José - Teguise (4)

Recorregut: 
La segona etapa del Camí Natural de Órzola a Playa Blanca entre Haría (1) i Teguise (4) comença prop del l’ajuntament d'aquesta primera localitat, a l'inici del carrer la Longuera. Sortim de Haría (1) seguint els petits rètols indicadors, pel carrer Elvira Sánchez on es troba la Casa-museu César Manrique. Coincident amb el punt quilomètric 13 finalitza l'asfalt, continuant per un camí ample de terra. Pujant per la vall de Malpaso, que antany es va conrear pràcticament en la seva totalitat mitjançant bancals, es gaudeix de belles panoràmiques de Haría (1) mirant enrere. L'itinerari creua la carretera LZ-10 fent-se el camí estret i empedrat després de la cruïlla, tornant a creuar la carretera en tres ocasions més, mentre el camí ascendeix zigzaguejant pendent amunt, fins arribar al punt quilomètric 15, on el traçat passa a ser un camí ample de terra, permetent-nos fer un merescut descans gaudint de les vistes dels pobles de Tabayesco i Arrieta. Pocs metres després de l'augment d'amplada del traçat, el camí de terra passa a ser una pista asfaltada, que en lleugera pujada deixa a la dreta l'observatori astronòmic ubicat a les Peñas del Chache (2). S'inicia una baixada, que després de superar el punt quilomètric 17 i un encreuament de sendes de petit recorregut (PR), finalitza en una esplanada on gaudim d’unes espectaculars vistes de la platja de Famara. Una petita pujada ens porta a l'ermita de las Nieves, situada en un paratge privilegiat des d’on s'albira gran part de l'illa de Lanzarote. En arribar a l'aparcament de l'ermita finalitza l'asfalt i comença un camí ample de terra, on comença el descens cap a la població de Teguise. Deixem a la dreta un edifici d'ús militar, i continuem el prolongat descens, girant a la dreta per un camí estret pocs metres després de superar el punt quilomètric 21. Anem davallant pel camí esmentat, en mantinguda baixada, amb vistes de la fortalesa defensiva del Castillo de Santa Bárbara (3). L'itinerari torna de nou a un camí ample de terra pocs metres abans del punt quilomètric 22, coincident també amb diferents terres de conreu i la disminució del pendent de la baixada. Planejant, es deixa a l'esquerra les ruïnes de l'ermita de Sant José, apropant-nos al final d’etapa. Entrem a Teguise (4), seguint els petits rètols indicadors, fins al punt quilomètric 24. Més endavant el Camí Natural de Órzola a Playa Blanca es creua amb el Camí Natural de Soo a La Villa. L’etapa finalitza al convent i plaça de Santo Domingo, en el panell interpretatiu. Naltros aturem el track a la plaça de la Constitució, al costat de l’església de Nuestra Señora de Guadalupe on donem per finalitzada aquesta segona etapa. Donem un tom pel casc antic d’aquesta bonica població i aprofitem per fer l’àpat del dia acompanyat d’una cervesa ben fresqueta. 

Curiositats: 
(1) Municipi de l'illa de Lanzarote format per 10 nuclis de població, sent l'homònim el de major importància. Municipi amb diferents assentaments pre-hispànics, destacant per la seva peculiaritat el conegut com les Formatgeres de Bravo. Va patir en el passat diversos atacs pirates, sent el més devastador de l'1 d’Agost de 1586. Població dedicada a l'agricultura i la ramaderia, presentant en el passat altes taxes d'emigració a causa de les diferents crisis sofertes pel sector al llarg dels anys. Les festes patronals rendeixen honors a Sant Joan amb una tradicional foguera. Destaca en la localitat la Casa-Museu de César Manrique, la plaça León y Castillo i la plaça de la Constitució amb els seus rics conjunts arquitectònics.
(2) Peñas del Chache és el pic més alt de l'illa de Lanzarote amb 670 metres d'altura, situat al Nord en el municipi de Haría. Es tracta d'un turó rocós situat al massís de Famara. En els voltants s'han trobat vestigis arqueològics dels antics habitants de l'illa de Lanzarote, els “majos”. De fet, s'estima que el nom Chache és d'origen aborigen encara que es desconeix el seu significat.
(3) El castell de Santa Bárbara, denominat oficialment Castillo de Santa Bárbara i San Hermenegildo, és una fortalesa a la vora del cràter del volcà Guanapay, a un quilòmetre del casc històric del poble de Teguise. Està declarat com a patrimoni històric artístic i avui dia funciona com a Museu de la Pirateria. El Museu de la Pirateria és realment un centre d'interpretació de conqueridors, corsaris i pirates que han estat relacionats amb la història de les Canàries.
(4) És el municipi de major extensió de l'illa de Lanzarote, sent la seva població homònima la capital de l'illa fins 1847. En aquesta població es localitzava també un dels més importants assentaments aborígens. Després de la conquesta europea, va patir diversos atacs pirates malgrat la seva emplaçament geogràfic. Prova d'això és la construcció defensiva del castell de Santa Bàrbara que actualment alberga el Museu de la Pirateria. El cultiu de la cochinilla per a l'obtenció del tint carmí va tenir gran importància en la localitat, sent el turisme la principal font econòmica a l'actualitat. Presenta un important patrimoni arquitectònic, destacant el ja esmentat castell de Santa Bàrbara, l'església de Nuestra Señora de Guadalupe i el convent de Santo Domingo. Els Diabletes de Teguise són els protagonistes dels Carnestoltes, sent una escenificació de personatges diabòlics on el propòsit no és altre que el d’espantar als nens de la localitat.

Breu: 
Segona etapa del GR 131 i/o Camí Natural de Órzola a Playa Blanca, també molt interessant amb els suficients ingredients per reafirmar les bones sensacions d’aquesta travessa. Al poble de Teguise ens hem allotjat en una preciosa típica casa amb un característic patí interior on aboquen les habitacions. De moment estem tenint sort amb els allotjaments i els amfitrions.

Els senderistes: Josep i Mercè

Print Friendly and PDF