Un cim, sostre de Grècia, que forma part de la mitologia grega
El mont Olimp (en grec antic Όλυμπος, transcrit Ólympos segons la pronúncia antiga i Ólimbos segons l'actual) és la muntanya més alta de Grècia, amb una alçada de 2.918 metres al pic anomenat Mytikas (Μύτικας). El massís de l'Olimp marca el límit entre la plana de Macedònia, al nord, i la Tessàlia al sud.
En la mitologia grega, al cim d'aquesta muntanya (Olympus, Ολυμπος), hi havia la llar dels dotze déus olímpics, els més importants del panteó grec. L'Olimp era una ciutat amb portes, construïda per Hefest i habitada per Zeus i altres déus, i tenia una sala on es reunien no sols els deus de l'Olimp sinó també els que vivien a la terra i a la mar; la ciutat era al cim del mont Olimp, a Tessàlia, sempre coberta de núvols. La ciutat sobresortia per damunt dels núvols. Les portes de la ciutat eren considerades les portes del cel. En una època més tardana, Olimp va passar a denominar una regió elevada de l'èter des de la qual els déus dominaven la Terra. En aquest món sagrat, hi residien els déus les divinitats olímpiques: Zeus, Hera, Hefest, Atenea, Apol•lo, Àrtemis, Ares, Afrodita, Hèstia, Hermes, Demèter, Posidó, Hades (realment vivia a l'Hades, regne dels morts, juntament amb Persèfone, i n'era ell el rei).
Desnivell: +1900 metres aprox.
Distància: 16 Km. aprox.
Punt de partida: Prionia.
Des de la població de Litchoro es pren la carretera Eparchiaki Odos Skalas Leptokarias - Larisas en direcció a Prionia. Desprès de 18 Km. aprox. arribem a Prionia, final de carretera, on poden estacionar el vehicle.
Ruta:
Prionia - E4 - Refugi A Spilios Agapitos - E4 - cresta de Chondro Mesorrachi - E4 - Skala - Kaloskala - Mytikas -Kaloskala - Skala - E4 - cresta de Chondro Mesorrachi - E4 - Refugi A Spilios Agapitos - E4 - Prionia
Recorregut:
Jornada (1/2) Prionia - Refugi A Spilios Agapitos
La ruta de Prionia fins al Refugi A Spilios Agapitos (2100 metres) és la ruta de senderisme més freqüentada de l'Olimp i forma part del sender E4. És la continuació del camí de Litochoro a Prionia.
El camí està en molt bon estat i discorre per una combinació d'espessos boscos de pins, faigs i avets en un entorn d’alta muntanya. Hi ha diversos miradors, així com dos llocs per seure còmodament i reposar un xic.
A mesura que ens apropem a la part final, es pot veure el refugi posicionat a dalt d’un rocall situat en un indret natural rodejat d'impressionants pins de bosc bosnià.
Fem nit al Refugi A Spilios Agapitos que ofereix unes adients vistes cap a l’Est, del Mar Egeu i cap al Nord-est, del Mytikas. Un refugi que funciona com un alberg i que disposa de tot tipus de serveis, com el wifi i un servei de restauració a la carta durant tot el dia.
Jornada (2/2) Refugi A Spilios Agapitos - Mytikas - Prionia
De bon matí, prenem altre vegada el sender E4 que surt per darrere del refugi i que cerca la cresta de Chondro Mesorrachi per dur-nos fins a Skala. La primera part del camí continua amb un paisatge excel•lent cobert amb arbres i disposa d’unes vistes fabuloses. A mesura que augmenta l'altitud i la manca d'oxigen impedeix que els arbres creixin, s'obre el camí i les vistes.
Una segona part del camí, sense pèrdua, que puja sense pressa però sense pausa, fent ziga-zagues mentre ens ofereix unes esplèndides vistes del nostre objectiu.
Una tercera part que pot ser esgotadora (sobretot en funció del clima), amb una constant pujada sense treva de més de 1 Km. fins a Skala. Xino-xano, arribem a Skala, punt estratègic i bifurcació per accedir per l’esquerra al Skolio (segon pic més alt) i per la dreta al Mytikas. Aquí pots reunir-te amb els altres escaladors i gaudir de la seva companyia i descansar un temps abans d'intentar el Mytikas. Aquí és on el camí es fa una mica més difícil. D’ara en endavant hem de seguir les marques vermelles de les roques al llarg de la ruta anomenada Kakoskala (passos dolents), així anomenada a causa dels passos naturals que condueixen al Mytikas. Aquest tram que va des de Skala fins al Mytikas, sovinteja algun que altre pas aeri amb alguna que altre grimpada. Potser si no s’està acostumat, ens pot resultar incòmode o insegur. Un cop hagueu superat el Kakoskala, hi ha dues seccions difícils més verticals on cal desplaçar-se amb comte. Xino-xano anem grimpant a estones fins arribar al capdamunt del preuat cim del Mytikas amb 2918 metres, sostre del Mont Olimp i de Grècia.
El cim disposa de les vistes més magnífiques de l'Olimp, Grècia i els territoris circumdants. En un dia clar, podeu veure fins a Albània i Bulgària al nord, i Chalkidiki a l'est. Signem al llibre de visitants per testimoniar la nostre ascensió. Reposem i gaudim de les merescudes vistes des d’aquest cim tant mític. Reprenem la tornada que pasa per desfer tot el camí de pujada. Amb calma, sense presa i seguint les marques vermelles, ens apropem novament fins a Skala. Fem una aturada tècnica i seguim davallant pas a pas fins al refugi Refugi A Spilios Agapitos. Fem un altre aturada tècnica per prendre un refresc abans de continuar muntanya avall.
Iniciem la davallada final, xau-xau anem caminat pel mig de frondosos i preciosos boscos fins arribar a Prionia.
Breu:
Un excel•lent cim que forma part de la mitologia grega, sostre de Grècia, amb una part final que requereix d’alguna grimpada per fer-lo més atractiu. Ubicat en l’extraordinari Parc Nacional Olympus d’una gran bellesa. Hem gaudit de valent amb aquesta ascensió que teníem programada anys enrere.
Naltros hem combinat aquesta primera part del viatge (part de muntanya) amb una visita a Meteora per realitzar un curt trekking per la zona.
Una segona part del viatge (part turística) per relaxar-nos i visitar aquest esplèndid país que disposa d’un munt d’ingredients, historia, platges i bona gastronomia entre d’altres.
Els caminants: Josep i Mercè
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada