Meteora






Meteora, una gran fita pels escaladors 

Meteora (en grec Μετέωρα, Metéora) són un conjunt de penyals coronats per monestirs ortodoxos situats a Grècia, prop de la vila de Kalambaka, a la plana de Tessàlia, vora el riu Peneu. El nom prové del grec ta metéora monastíria (τα μετέωρα μοναστήρια), 'els monestirs penjats'. Classificats dins la llista del Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO des del 1988, es tracta d'unes construccions religioses que pengen, situades al capdamunt d'unes impressionants masses rocoses grises de conglomerat, esculpides per l'erosió, que fan pensar en les roques de Montserrat. Segons les antigues tradicions, són roques que el cel va enviar a la terra perquè els ascetes tinguessin un lloc on retirar-se per a la pregària. 
Pel món de l’escalada, Meteora ha estat sempre un dels enclavaments més emblemàtics d'Europa. La seva roca ha viscut un desenvolupament constant fins arribar a albergar més de 800 vies de diversos llargs en què es barregen les més històriques amb pocs assegurances i les més modernes amb un equipament més segur. En qualsevol cas, l'ètica del lloc sempre ha anat en la línia d'equipament escàs. 

Desnivell: +500 metres aprox.

Distància: 10 Km. aprox.

Punt de partida: Kastraki.
Des de Kalabaka, ens apropem fins a la propera població de Kastraki. Cerquem el centre de la vila i aparquem el vehicle al voltant de l’església ortodoxa Petros Paulos.

Ruta:
església Petros Paulos - carretera - pont de pedra - estacionament Gran Meteora -mirador - carretera - Monestir Ipapantis - carretera - Monestir Agios Nikolaos - San Giorgio Vila - església Petros Paulos 

Recorregut: 
Sortim pels carrers de Kastraki, en sentit Est, cercant la vessant dreta de l’enorme penyal de roca que tenim al davant. Ens endinsem per l’entramat de Meteora i anem seguin un corriol ben definit , fent ziga-zagues, mentre anem gaudint de les imponents vistes. Xino-xano, anem voltejant les grans parets de roca fins sortir pel seu darrera. Podem divisar les restes d’una antiga ocupació en una mena de cavitat, imaginant-nos la determinació d’aquells pobladors. Continuem pel corriol fins sortit a una pista més ampla que prenem en sentit Nord i a continuació en sentit Nord-est, mentre obtenim bones vistes del Monestir Roussanou.
Creuem la carretera i continuem per un sender, tot just al davant, que continua en sentit Nord-est. De seguida creuem per un pont de roca i continuem per un sender empedrat que puja suau i gradualment. Passem per sota del Monestir de Varlaam, a la dreta, i continuem per aquest sender, sense pèrdua, fins a l’estacionament del Monestir de Gran Meteora. Contemplem aquest monestir, un dels més grans, i a continuació en sentit Est ens apropem a un excel•lent mirador . Un mirador que ens brinda unes fantàstiques vistes del Monestir de Varlaam i en la llunyania del Monestir de Roussanou.
Creuem la carretera i prenem un corriol que ronda per sobra de l’estacionament de Gran Meteora. Un corriol que va regirant en sentit Nord oferint-nos unes vistes optimes de l’entorn. Entrem en una zona menys comercial i més aïllada que ens ofereix una perspectiva ben diferent de les roques de Meteora. Pasem per dos miradors on contemplem les diverses i curioses formacions de la roca. El corriol va regirant en sentit Oest i en poca estona arribem al Monestir de Ipapantis, al que accedim per escales que li donen l’accés. Un monestir aïllat, al que no s’arriba amb autocar. Un monestir petit i acollidor, fora de la clàssica ruta dels monestirs. Fem una visita curta i continuem la nostra ruta fins arribar a una ampla pista. Atents, prenem un corriol en sentit Sud-oest, que s’endinsa pel bosquet proporcionant-nos una agraïda ombra.
Xau-xau, anem caminant pel corriol, gaudint de les bones vistes. Més endavant, sortim del bosquet i arribem a una carretera local. Girem a mà esquerra i continuem per aquesta carretera, cimentada en els últims metres, fins sortir a la carretera. Girem per l’esquerra i continuem per la mateixa fins arribar a l’estacionament del Monestir Agios Nikolaos. De seguida trobem i prenem un corriol que per la dreta abandona la carretera esmentada. Enllacem uns metres amb la pista que havíem fet en sentit contrari de bon mati i continuem, sense pèrdua, per la dreta de la pròpia pista. Propers als rocalls anem caminant, gaudint de les vistes excepcionals, mentre ens apropem a la població de Kastraki. Passem per San Giorgio Vila, una mena d’urbanització, i avancem fins a l’església ortodoxa Petros Paulos on tenim estacionat el vehicle.

Breu: 
Ruta circular que discorre per l’entramat d’una part de Meteora. Una ruta que permet veure des de una altre perspectiva l’enclavament dels monestirs i de les enormes agulles de Meteora. Tot plegat, hem gaudit d’una bona caminada per aquestes contrades.
Naltros hem combinat aquesta primera part del viatge (part de muntanya) amb una ascensió al Mytikas (Mount Olympus), sostre de Grècia i cim que forma part de la mitologia grega.
Una segona part del viatge (part turística) per relaxar-nos i visitar aquest esplèndid país que disposa d’un munt d’ingredients, historia, platges, gastronomia entre d’altres.

Els caminants: Josep i Mercè

Print Friendly and PDF