Birding pel l'estany amb major superfície de Catalunya
L'espai natural està situat íntegrament al Pla d'Urgell i té una superfície total de 156,58 ha: 101,56 ha (64,86%) a Ivars d'Urgell i 55,02 ha (35,14%) a Vila-sana. Climatològicament, l’estany es troba en una àrea de grans oscil•lacions tèrmiques entre l’estiu i l’hivern, amb escasses precipitacions i boires gebradores hivernals. Hidrològicament, és alimentat pel canal d’Urgell i aquesta aigua posteriorment desguassa al riu Corb.
Originàriament l'estany d'Ivars i Vila-sana era una llacuna endorreica. Amb la construcció del canal d'Urgell (1861) va començar a rebre aportacions de sobrants de regs, augmentant considerablement la seva superfície i dulcificant les seves aigües. Fins a mitjans del segle XX (1951), era un element molt important per als pobles del seu voltant, on s'hi practicava la caça i la pesca. En la data que s'esmenta, es va ordenar la seva dessecació es va convertir en una zona agrícola de regadiu on es cultivava majoritàriament blat de moro.
Cap a l'any 1992 es va presentar un projecte de recuperació de l'antic estany i, finalment, es va començar a omplir el 2005 fins al seu estat actual, amb la qual cosa ha esdevingut una zona humida interior de rellevant importància dins la plana de Lleida, sobretot per a les poblacions d'aus i altres vertebrats que alberga.
Situació:
Carretera LV-3344 d’Ivars d’Urgell a Vila-sana.
Veure punt de partida a Google Maps.
Observació:
Aguait d’Ivars
Embarcador d’Ivars
Aguait dels Saulons del Suat
Passarel•la Termenal
Mirador de Vallmajor
Embarcador de Vila-sana
Aguait de Vila-sana
Mirador Torre de l’estany
Breu:
Esplèndid estany amb ruta circular dotada de diferents serveis, on podem observar les espècies típiques d’aquestes zones humides.
Igualment aquest espai ostenta la condició de dormitori per alguna de les especies més representatives com l’arpella i/o el corb marí gros, entre d’altres. Especies que s’escampen pels conreus de les rodalies i al vespre tornen a fer nit al canyissar de l’estany.
Paga prou la pena esperar a les ultimes hores del vespre per gaudir de l’observació de les aus, doncs en aquesta franja horària, fan entrada a l’estany tot un seguit de nombrosos estols d’aus que tornen a fer nit.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada