Queralbs - Núria






Segurament el camí de més renom i/o solera de Catalunya. 

La vall de Núria és una vall pirinenca al terme municipal de Queralbs, a la comarca del Ripollès, a les Comarques Gironines. Es troba a una altitud de 1.964 metres sobre el nivell del mar, envoltada de cims de gairebé tres mil metres, on neixen una multitud de fonts i torrents. Per raó de la seva situació geogràfica i el clima, presenta una flora i una fauna característiques de la muntanya medioeuropea i de l'alta muntanya alpina. A més, hi viuen espècies vegetals i animals endèmiques dels Pirineus. 
Aquesta vall és accessible mitjançant un tren cremallera o bé a peu, seguint algun dels camins de muntanya que arriben fins a Núria. A la vall hi ha un llac artificial i el Santuari de la Mare de Déu de Núria, que alberga la talla romànica. 
L'església actual es va inaugurar l'any 1911. Poc després, s'hi va afegir l'hotel i es va iniciar la construcció del Via Crucis, obra que no s'acabaria fins a 1963. 
L'any 1931, a la cambra número 202 de l'hotel, es va redactar el que seria l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, que va quedar ratificat a les urnes el 2 d'agost de 1931 i aprovat per les Corts Generals el 9 de setembre de 1932. 

Desnivell: + 850 metres aprox. 

Distància: 7 Km. aprox. 

Punt de partida: Queralbs. 
Des de Ribes de Freser prenem la carretera GIV-5217 que ens duu directament a Queralbs. 
Podem estacionar el vehicle al final de la carretera (carrer del Pla) i si no hi ha estacionament podem estacionar el vehicle al pàrquing de l’estació del cremallera. 
Veure punt de partida a Google Maps

Ruta: 
Queralbs, Camí vell de Núria, Font de la Ruïra, Marrades del Salt del Sastre, Salt de la Cua de Cavall, Pla de Sallent, Creu d’en Riba, Santuari de Núria 

Recorregut: 
Davant mateix de l’aparcament veurem indicacions, sobre la Font del Raig, del camí a seguir per anar a Núria. 
Sortim, en direcció Nord, pel mig del poble prenen el carrer de la Font de Dalt i el Camí de Núria. Caminem pel GR-11 i Camí vell de Núria còmodament fins la Font de la Ruïra que raja amb abundància. 
Seguim pel GR-11 sense pèrdua, canviem de vessant per un bonic pont de pedra fins a una mena d’instal•lació (minera) a mà dreta, que obviem tot i que està barrat el pas. 
Xino-xano, prosseguim pel camí que puja suau però constant, mentre les vistes ens atrapen. 
Arribem a les Marrades del Sastre, que disposa de bones vistes, al davant, del torrent de la Canal de l’Avellanosa. De tant en tant, veiem con el tren cremallera va fent viatges en tots dos sentits.
Fem unes ziga-zagues i continuem fins l’espectacular salt d’aigua de la Cua de Cavall. 
Fem un repós per gaudir de la seva bellesa i seguidament continuem muntanya amunt pel camí que en tot moment resta ben cuidat i arrengat. 
Més endavant, seguint en tot moment les marques del GR-11, canviem de vessant per sota d’un pont del tren del cremallera. 
De l’altre costat, caminem pel Pla de Sallent i seguim per la Jaça dels Frares amb unes vistes esplèndides d'arreu. 
Xau-xau, sense defallir, arribem a la Creu d’en Riba que ja ens brinda la primera visió del Santuari de Núria. 
Caminem pel costat Oest de l’Estany de Núria i entrem al complex del Santuari de Núria 

Breu: 
Esplèndida ruta per un dels camins més populars de l’excursionisme Català. 
Un camí que ronda per un espectacular paratge d’Alta Muntanya. 
Naltros hem fet una de les clàssiques voltes d’aquesta zona, fent nit a l’Alberg del Niu de l’Àliga. 
- - - - - - -
Hem dividit la caminada amb dues ressenyes en els punt més emblemàtics, tal com queda: 
1/  Queralbs - Núria 
- - - - - - -
Una més de tantes rutes i camins que ens ajuden a transitar i conèixer més les entranyes d’aquestes vall d’Alta Muntanya. 
Tot plegat, hem estirat les cames una bona estona i hem fruit d’una bona caminada de muntanya. 

Els caminants: Josep i Mercè

Print Friendly and PDF