30 turons del Maresme
Turó del Castell  37
Muntanya de Can Palomeres  134
Turó de Valldejuli  190
Montagut  218






Maresme en estat pur 

El repte dels 30 turons del Maresme neix amb la finalitat de conèixer el nostre entorn més proper, la comarca del Maresme, a través dels diversos turons que la configuren. 
És una activitat que consisteix en assolir 30 turons, d’un llistat de 40 que han estat seleccionats i assolits pel Comitè dels “30 Turons del Maresme”, d’un total de 248. 
Amb aquest llistat es pretén donar una àmplia visió de la comarca. 

El Maresme, una comarca abocada a la mar Mediterrània, que comprèn part de les comarques naturals de les serres de Marina, Montnegre i Corredor. 
Aquesta riquesa geomorfològica fa que el Maresme sigui una comarca litorenca amb forts contrasts i una gran diversitat de paisatges, fauna i vegetació. 

Desnivell:  + 210 metres aprox. 

Distància:  7,5 Km. aprox. 

Punt de partida: Pavelló Municipal de Malgrat de Mar. 
Des de la carretera C-32, arribats a Malgrat de Mar, per la carretera N-II anem a el Pavelló Municipal de Malgrat de Mar. Estacionem el vehicle pel voltant. 
Igualment, per sota d'aquesta ubicació i en direcció mar, hi ha un ampli estacionament. 
Veure punt de partida a Google Maps

Ruta: 
Pavelló Municipal de Malgrat de Mar, Turó del Castell, Torre del Castell (1) Carretera N-II, Mines de Can Palomeres (2), Muntanya de Can Palomeres, Camí de Montagut, Turó de Valldejuli, Camí de Montagut, Montagut, Camí de Mas Aragall, Turó de Mas Aragall, Camí de Can Palomeres, Carretera N-II, Pavelló Municipal de Malgrat de Mar 

Recorregut: 
Sortim del Pavelló Municipal de Malgrat de Mar, en direcció Est, pel l’Avinguda de Tarragona i Carrer de Passada fins el Carrer de la Pujada al Castell que ens dona accés al Parc del Castell. 
Ens apropem al Turó del Castell on s’hi troba la Torre del Castell (1), que ens ofereix una esplèndida panoràmica de tot el municipi. 
De l’altre banda, baixem pel Carrer de Ponent i Carrer de Guillem de Palafolls fins la Carretera N-II, que creuem pel seu pas subterrani. 
De l’altre costat, continuem en sentit Oest fins enllaçar amb el Camí de Montagut. 
En pocs metres abandonem el camí esmentat per apropar-nos a visitar les mines de Can Palomeres (2).
Tornem al Camí de Montagut i continuem caminant muntanya amunt.
En poca estona i l’abandonem, momentàniament, per pujar a la poc precisa Muntanya de Can Palomeres. 
Tornem al Camí de Montagut per abandonar-lo, més endevant, altre vegada, tot fent una ampla marrada per sortit directament al Turó de Valldejuli, turó farcit de exvots anònims.
A continuació, caminem en sentit Oest, per anar a trobar novament el Camí de Montagut, mentre fruïm de les vistes a totes bandes. 
Xino-xano, caminem pel camí esmentat fins al propi cim de Montagut on s’hi troba la malmesa Torre de Montagut.
Tornem uns metres enrere i baixem per un carrer que ens condueix al Camí de Mas Aragall que ens duu, sense pèrdua, al difimunitat Turó de Mas Aragall. 
Xau-xau, caminem en franca davallada fins enllaçar amb el Camí de Can Palomeres i creuar novament la Carretera N-II per sota. 
Ja per acabar, caminem fins l’Avinguda de Tarragona i ens apropem al Pavelló Municipal de Malgrat de Mar on tenim estacionat el vehicle.

Notes:
(1)  La Torre del Castell es una torre de guaita situada dalt del Parc del Castell de Malgrat de Mar. 
Està protegida com a Bé cultural d'interès nacional i local. 
És l'element del poble més identitari i un símbol que contínuament acompanya els malgratencs i representa el poble. 
Tant és així que des de la Generalitat, l'especialista en heràldica, Armand de Fluvià, va realitzar una proposta d'escut per a Malgrat en què constava aquesta torre. 
Popularment també se la coneix com la Torreta del Castell o el Torreó. 
(2)   La riquesa mineral de la muntanya de Can Palomeres va propiciar que almenys des de l'època moderna s'hi explotés l'extracció del ferro. 
A principi del segle XX s'hi va implantar un projecte de gran abast, en què a través de les nombroses mines que s'obriren a la muntanya es transportava el ferro fins al mar, on es carregava als vaixells. 
El projecte el va iniciar la companyia Mines de Fer de Malgrat l'any 1909 i va funcionar a ple rendiment tan sols fins el 1914. 
La concessió va canviar de mans en diverses ocasions però les mines, tot i alguns intents de reprendre l'activitat, no van tornar a ser explotades. 
VEURE VÍDEO de l'història de les mines de Can Palomeres 

Breu: 
Caminada per la Serralada Litoral Catalana, un immillorable balcó de la Mar Mediterrània. 
Caminem endinsant-nos per camins, turons, corriols, torres, pistes i miradors que disposen aquestes muntanyes. Tot un pulmó, ple de natura, fauna i vegetació.
Interessant visita a les mines que foren de gran importància per la zona temps enrere. 
Una més de tantes rutes i camins que ens ajuden a transitar i conèixer aquesta serralada. 
Tot plegat, hem estirat les cames i hem gaudit d’una bona jornada de muntanya. 

Els caminants: Josep i Mercè

Print Friendly and PDF