Salto de Roldán  1126








Salto de Roldán, Peña de San Miguel (Sen) i Peña de Amán (Men) 

La Serra de Guara és una serralada del Prepirineu. El seu punt més alt és el Tossal de Guara amb 2.077 metres d'altitud. Aquesta serra és un massís muntanyós que es troba a la província d'Osca, uns 25 km al nord-est de la ciutat d'Osca. Una gran part del massís està ara inclosa al Parc Natural de la Serra i de les Gorges de Guara, que té una extensió 43 km d'oest a est i 25 km de nord a sud. Tot el territori es caracteritza per la bellesa i espectacularitat dels seus paisatges, fruit d'una complexa estructura geològica i dels processos d'erosió associats a la xarxa hidrogràfica. Profundes i estretes goles de calcària recorregudes per rius com el Flumen, Guatizalema, Vero, Mascún o Alcanadre; malls de conglomerat com els de Vadiello o el Salt de Roldán; barrancs, coves, valls, etc. conformen una impressionant arquitectura natural. També hi ha una variada flora i fauna autòctones entre les que destaquen les aus rapinyaires. De fet, les escarpades parets del Parc fan d'aquest espai una de les reserves d'aus més importants d'Europa. 

El Salto de Roldán (1) és una formació rocosa situada al nord de la ciutat d'Osca, formada per dues grans penyes (o mallos, com es coneixen a la zona), anomenades "de San Miguel" (1.126 m), a l'oest, i "de Amán" (1.121 m), a l'est, que reben popularment els noms de "Sen" i "Men", respectivament. Entre les dues penyes, flueix el riu Flumen en direcció sud, el qual fa de límit entre els municipis de Nueno i Loporzano en aquest indret. A la banda de la penya de San Miguel, hi ha un pic secundari, de 1.036 m, anomenat "pico del Fraile". El Salto de Roldán forma part de les anomenades "sierras exteriores", que delimiten la frontera nord de la Foia d'Osca, i es troba a l'extrem occidental del Parque Natural de la Sierra y Cañones de Guara. 

Desnivell: + 160 metres aprox.

Distància: 3,50 Km. aprox.

Punt de partida: Estacionament del Salto de Roldán (1).
Per la A-23 provinent d’Osca, abans d’arribar a Nueno hem de prendre la sortida cap a la carretera HU-324 en direcció al Mirador del Salto de Roldán.
Una carretera que passat Sabayés s’estreta i recargola fins arribar a l’estacionament del Salto de Roldán (1).

Ruta: 
Estacionament del Salto de Roldán (1) - Ferrada - Peña de San Miguel (Sen) - Ermita de San Miguel - Ferrada - Estacionament - pista de terra - Mirador del Salto de Roldán - pista de terra - Estacionament

Recorregut: 
Des del mateix estacionamet un cartell ens indica el sentit de l’excursió. Sortim per un ample corriol que puja suaument cap a la Peña de San Miguel. Els voltors planegen per arreu i es deixen veure fàcilment mentre passant molt propers a l’estacionament.
Camí sense pèrdua que ens duu a una primera cadena (innecessària) per superar un petit ressalt. Seguim per una mena de faixa amb un cable de seguretat (innecessari) fins al inici de la mini-ferrada.
Un primer tram curt d’esglaons que es supera amb facilitat (no cal assegurar-se) ens posiciona a un segón tram curt amb una escala (no cal assegurar-se) que surt a un corriol que segueix i passa pel costat d’una petita torre defensiva. Tot seguit sortim al capdamunt de la Peña de San Miguel sense més complicacions.
Les apreciacions sobre la necessitat de l’equipament son pròpies i poden variar segons les persones i/o experiència.
Un cop dalt de la Peña ens apropem al costat esquerra per apreciar l’impressionant estimball de la Peña de Amán i Pico del Fraile, tallats pel barranc de Las Palomeras i el seu riu Flumen. Seguidament ens apropem a veure les restes del castell de Sen i l’ermita de San Miguel (segle XII). Les vistes son panoràmiques 360º i ens deixen veure la ciutat d’Osca, Pico del Mediodia, Pico del Aguila, i un munt d’indrets en la llunyania. Al costat hi ha un cartell amb les siluetes dels rapinyaires habituals per aprendre a observar-los e identificar-los.
Després d’una bona estona de contemplació, girem cua i desfem tot el camí fins a l’estacionament. Ara seguim per la pista de terra fins al Mirador del Salto de Roldán per completar una mica la jornada. Caminen planerament fins arribar al mirador esmentat on hi ha uns bancs que ens conviden a reposar tot gaudint d’aquesta perspectiva des de un altre angle.
Una excel•lents vistes de les Peñas de Sen, Men i Pico del Fraile. Amb els prismàtics podem veure un munt de voltors per les parets del Pico del Fraile.
Després, un altre cop, de la contemplació retornem per la mateixa pista fins a l’estacionament.

Curiositats: 
(1) Diu la llegenda que L'any 778, el cavaller Roldán, protagonista de la Cançó de Roldán, nebot de Carlemany, fuig a cavall, de tornada a França, després d'una expedició fallida contra la ciutat musulmana de Saraqusta (Saragossa). Perseguit pels seus enemics, en arribar a la penya d'Amán, realitza un prodigiós salt envers la penya de San Miguel, deixant els enemics enrere; el seu cavall, però, mor a causa del gran esforç. Hom diu que les petjades deixades pels cascos de l'animal són encara visibles avui dia. Aquest escenari i la seva llegenda adquiriren gran notorietat i, segons algunes fonts, les penyes estan fins i tot representades a l'escut de la ciutat d'Osca.

Breu: 
Fàcil però obligada excursió dintre de la Serra de Guara.
Ruta amb l’ingredient de la mini-ferrada que li dóna un xic més de al•licient, a banda de les magnifiques vistes des del capdamunt de la Peña de San Miguel.
Recomanat dur uns prismàtics per l’observació de les aus que planegen molt propers pel tot el voltant dels penya-segats.
Punt i final a aquesta primerenca i breu estada a la Serra de Guara. Suposo que hi tornarem doncs hi ha molta teca per descobrir.

Els caminants: Josep i Mercè

  Print Friendly and PDF