Matagalls  1698
per l'obaga del Matagalls






Trescant per l’obaga del Montseny 

El Montseny és un massís muntanyós que forma part de la Serralada Prelitoral. 
Aquest massís ha gaudit d'una gran estima popular, des de fa més d'un segle, per raó de les seves riqueses paisatgístiques, naturals i històriques. 
Està situat en el límit entre les comarques del Vallès Oriental, la Selva i Osona, com una barrera entre la Depressió Prelitoral Catalana i la Plana de Vic. El Montseny està constituït per tres conjunts muntanyosos ben diferenciats: el Pla de la Calma; el turó de l'Home i les Agudes; i, finalment, el turó de Matagalls. Aquests tres conjunts estan units entre si per colls. El Pla de la Calma és un dels contraforts del massís i està situat a la part més occidental; s'uneix amb el turó de Matagalls (1.697,2 m) pel coll de Collformic. El turó de Matagalls està unit a la carena del turó de l'Home (1.705,8 m) i de les Agudes (1.705,4 m) pel coll de Sant Marçal, que constitueix la capçalera de la conca del riu Tordera. Una gran part d'aquest massís es correspon amb l'espai protegit del Parc Natural del Montseny, establert l'any 1977 i gestionat per la Diputació de Barcelona des del 1977. Fins a l'any 1977 el Montseny no va ser classificat com a Parc Natural, gràcies al treball del Servei de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Com a ratificació de l'interès de la zona, el 28 d'abril de 1978, la UNESCO ("Programa home i Biosfera") va declarar aquest parc reserva de Biosfera, i que forma part d'una xarxa internacional de zones protegides representatives dels principals tipus d'ecosistemes mundials. 

Desnivell: + 695 metres aprox. 

Distància: 12,20 Km. aprox. 

Punt de partida: Coll de Bordoriol. 
Per la carretera GIV-5201 si venim de Viladrau o Per la carretera BV-5114 si venim de Campins, arribem a l’estacionament de Can Bordoriol.
Veure punt de partida a Google Maps

Ruta: 
Coll de Bordoriol, Font dels Pastors, Coll de Joan, Sant Francesc d’Assis, Camí de la Font dels Llops, Font dels Llops, Camí a Font Rupitosa, Font de l’Avet Blau, Font Rupitosa, Serrat dels Rocs, Coll d’Ordials, Serra dels Salaverts, Matagalls, Collet de l’Home Mort, Coll Pregon, Camí de Coll Pregon, Coll Sabènia, Coll de Joan, Sant Francesc d’Assis, Coll de Bordoriol 

Recorregut: 
Sortim de Coll de Bordoriol, en sentit Sud-oest, per la pista i en poca estona ens desviem a mà dreta per fer donar una ullada a la Font dels Pastors. 
Continuem, sense pèrdua, per la pista fins al Coll de Joan on hi ha una capelleta de Sant Francesc d’Assis. 
En aquest punt, obviem la pista de l’esquerra que es el camí de tornada, i seguim per la pista de la dreta o Camí de la Font dels Llops. 
Xino-xano caminem entre precioses i frondoses fagedes fins a la Font dels Llops. 
Continuem per l’obaga el Matagalls, pel Camí a Font Rupitosa fins la Font de l’Avet Blau i seguidament fins la Font Rupitosa. 
Esplèndides fonts, totes, que brollen neta, cristal•lina i refrescant aigua. 
No cal remarcar, també, la sensació d’assossec que es respira enmig d’aquests extraordinaris boscos. Avancem per la mateixa pista fins la seva fi, on regirem a mà esquerra per un corriol inicialment poc definit. 
Ara pugem per un costerut corriol que transita per la Serra dels Rocs, per terreny més esquerp, mentre es van obrint les vistes de Viladrau. 
Xau-xau, arribem al Coll d’Ordials on girem a mà esquerra per continuar per la Serra dels Salaverts. 
Ja es divisa la silueta dels Matagalls amb la seva omnipresent creu que el caracteritza. 
En poca estona, seguint el fil de la carena,ens plantem al capdamunt del Matagalls amb una cota de 1.698 metres d’alçada, cim que està inclòs en el llistat dels 100 cims de la FEEC. 
Al cim es troba un vèrtex geodèsic (referència 294106001), juntament amb una creu de dimensions considerables, dedicada a Mossèn Cinto Verdaguer. En aquesta creu, entre altres plaques, n'hi ha una en record del també mossèn Jaume Oliveras i Brossa, excursionista, en memòria de qui es creà la Travessa Matagalls-Montserrat. Aquesta cursa de resistència, en un primer moment, sortia des d'aquest punt, però d'uns anys cap aquí comença primer al Coll Formic i actualment al nucli del Brull. 
Des del cim del Matagalls podem contemplar moltes muntanyes dels Pirineus, d'entre les quals el Cadí, el Puigmal, el Puigllançada o el Canigó. També es pot veure una gran part de les serralada Litoral i la serralada Prelitoral (Collserola, Montnegre i el Corredor, Sant Llorenç del Munt, el Garraf, Santuari del Far, Cingleres de Tavertet...) Es pot observar la plana de Vic i moltes muntanyes dels prepirineus, com el Montsec, les Guilleries i el Pedraforca. 
Desprès de fer un mos i de l’obligada contemplació, reprenem la caminada, en davallada i sentit Est fins el Collet de l’Home Mort. 
Abandonem la carena per davallar, endinsant-nos pel bosc, fins al Coll Pregon on podem observar un homenatge a Pau Casals.
Al nostre entendre, amb tots els respectes, no som partidaris d’anar omplint la muntanya de plaques, monuments i tota mena de simbolismes. Crec que s’hauria de vetllar, guardar, mantenir la natura en el seu pur i legítim estat. 
Obviem el camí de la dreta que ens duria al Coll de Sant Marçal i continuem per l’esquerra tot seguint la pista o Camí de Coll Pregon. 
Còmodament caminem per la pista fins al Coll Sabènia on cal estar atents, veure fites, doncs abandonarem la pista en breu per continuar per un corriol.
Un corriol que ens mena decididament fins al Coll de Joan i capelleta de Sant Francesc d’Assis. 
Només ens resta seguir la pista fins al Coll de Bordoriol on tenim estacionat el vehicle. 

Breu: 
Esplèndida caminada, ruta serena i tranqui-la, lluny de les transitades rutes que venen de Coll Formic i Coll de Sant Marçal. 
La caminada ronda per esplèndides fagedes i nombroses fonts que resten a l’obaga del Matagalls. 
El punt culminant el trobarem al cim, un cim de referència amb molta historia al darrere. 
Tot plegat, hem gaudit d’una bonica i tranqui-la caminada per aquestes contrades.  

Els caminants: Gloria, Jesús, Josep i Mercè

Print Friendly and PDF