Carcaixells d'en Dalmau i Montclar  417






Camins equipats i muntanya a tocar de la Costa Brava

Els Carcaixells d'en Dalmau és un conjunt de doms o crestes rocoses del Massís de l'Ardenya, la més alta de les quals és el Montclar (417 metres). Està situat al municipi de Santa Cristina d'Aro, a la comarca del Baix Empordà. L'absència de vegetació als diversos cims permet que sigui un bon mirador per als excursionistes.

Els doms granítics són la forma de relleu d'aquests pics que constitueixen turons de vessants nus i escarpats, aïllats o agrupats en conjunts més o menys complexos. 

Distància: 13 Km. aprox.

Desnivell:  +630 metres aprox.

Punt de partida: Solius
Des de la carretera C-65, de Llagostera cap a Sant Feliu de Guíxols, sortim per la carretera GIV-6611 fins Solius. Ens apropem fins al Monestir de Santa Maria de Solius, on estacionem el vehicle a una mena de placeta.
Veure l'aproximació a Google Maps.

Ruta: 
Monestir de Santa Maria de Solius - Castell de Solius - Mas Can Llaurador - La Capella - Carcaixells d'en Dalmau - Collet de Montclar - Montclar - Coll de Ceps - Plana Basarda - Mas Can Llaurador - Monestir de Santa Maria de Solius

Recorregut:
Prenem unes escales que baixen, travessem la carretera i continuem en direcció a Can Reixac. Passat un pont sobre un torrent, girem per la dreta i avancem en lleugera pujada fins una mena d'esplanada. Ens apropem a donar-li una ullada a les runes del Castell de Solius. Retornem i prenem un camí carreter en direcció Est que passa al costat de la part posterior del Convent de Santa Elena. Seguim endavant per un camí que travessa el camp de Golf Centre Solius fins coincidir amb el GR-92.1. Continuem fins el Mas Can Llaurador on trobem un altre cartell indicador i un mapa de la zona. Abandonem el GR-92.1 i prenem el PRC-102 fins l'interessant Menhir de Can Llaurador. A continuació, prenem per la dreta un sender SL que travessa una plantació d'eucaliptus i que ens duu al Pas de la Miloca. Més endavant trobem un cartell indicador que assenyala la Via Ferrada de les Agulles Rodones o els Carcaixells i el Montclar. A partir d’aquest punt el corriol puja decididament fins la capella de Sant Francesc. En aquest punt, comença el camí equipat dels Carcaixells d'en Dalmau i anem trobant diferents passos equipats amb cadenes que superem sense gaire dificultat. Anem grimpant fins arribar al pont penjant del Pas dels Artijols, punt mes estètic de tot el recorregut. Però ens trobem amb l'inesperada sorpresa que es troba barrat per motius de seguretat. Realment incomprensible l’actitud de l’ajuntament de Sta. Cristina d’Aro, ajuntaments que ho tancant tot per evitar problemes i responsabilitats davant de qualsevol incident. Recordem que ja temps enrere l’ajuntament de Sant Feliu de Guíxols van tancar la Via Ferrada de la Cala del Molí pels mateixos motius. Davant del dubte, superem aquest pont per un corriol que baixa i a l'altre costat trobem una cadena que ens ajuda a superar el pas en qüestió. Continuem amunt seguint fins els Carcaixells superiors i després fins el collet de Montclar on trobem un cartell indicador. A continuació, seguint un PR, ens apropem a la cota més alta del Massís de l'Ardenya. A la seva base hi ha un oratori de Sant Bernat de Menthón, protector dels excursionistes. Al capdamunt, gaudim de les excel·lents vistes panoràmiques en totes les direccions. Anem a retrobar el collet de Montclar on podem desfer el mateix camí, o bé baixar pel Coll de Ceps i la Plana Basarda i Mas Can Llaurador. Optem per la segona opció i continuem en sentit Sud-est fins al Coll de Ceps amb un cartell indicador. Seguim per un corriol terrós, amb marques de PR, fins una bifurcació. Abandonem el PR i baixem pel camí de la dreta fins una nova bifurcació. Ara, seguim unes marques vermelles, sortim a la Plana Basarda, amb les restes del poblat ibèric anomenat Thueda. Continuem per la pista que travessa una plantació d'eucaliptus, davallant i apropant-nos a la Riera del Vilar fins enllaçar amb el GR-92 que seguim fins al Mas Can Llaurador. Seguidament, desfem el camí d'anada fins al Monestir de Santa Maria de Solius on tenim estacionats el vehicles.

Breu:
Excel-lent recorregut que ens permet conèixer aquestes curioses formacions granítiques. Hem gaudit d'una bona jornada de muntanya en tots els sentits. 

Els caminaires: Josep i Mercè


Print Friendly and PDF