Bisaurin  2670






Una muntanya amb entitat pròpia

Es Bisaurin o Visaurin és un dels cims més destacats del Pirineu Occidental, ja que no hi ha una altra de major cota entre el pas fronterer de Somport (1.630 m) i el mar Cantàbric. Per aquest motiu és una muntanya concorreguda i desitjada que, en no tenir dificultats tècniques pot ser conquerida amb facilitat a l'hivern, descobrint un paisatge summament extens.

Distància: 10 Km. aprox.

Desnivell: +1.150 metres

Punt de partida: Refugi de Lizara.
Des de la carretera A-2605, propers a la població de Jasa, surt una carretera local. Primerament passarem per la població de Aragües del Puerto i després arribarem a un ampli aparcament al costat del propi refugi. 

Ruta:
Refugi de Lizara – GR11 – Pista de Fuenfría - Plano de las Fetas – GR 11 - Senda del Collado de Foratón a Lizara - Collado de Foratón - Senda de Bisaurin - Bisaurín - Senda de Bisaurin - Collado de Foratón - Senda del Collado de Foratón a Lizara - GR 11 - Plano de las Fetas - GR 11 - Pista de Fuenfría - GR 11 - Refugi de Lizara

Recorregut:
Fa un dia ideal, sol i absència de vent doncs la nit anterior estàvem sota la típiques tempestes dels Pirineus amb aparell elèctric inclòs. Sortim de bon mati del refugi de Lizara pel GR 11 que travessa pel coll fins l’altre vall i refugi de Gabardito. El camí ben marcat no te pèrdua i puja primer suament per terreny còmode per desprès enfilar-se tossudament fins el Collado de Foratón on obtindrem unes esplèndides vistes de ambdues valls. Podem ja gaudir de les vistes de la Punta Agüerri i la Punta de la Cuta entre d’altres. Igualment tenim damunt nostre la gran muralla tant peculiar que forma el Bisaurin. Xino-xano, anem fent muntanya fins arribar al Collado de Foratón on fem la primera aturada tècnica per hidratar-nos correctament. Abandonem definitivament el GR 11 i girem mà dreta tot seguint, en mantinguda pujada, una mena de tanca metàl·lica. Des d'aquest punt el desnivell restant es fa pel tros, tot dret i sense contemplacions. Anem avançant per terrasses herboses i després per un terreny pedregós, tipus tartera. El temps està empixonant i aquell dia magnífic es va transformant ràpidament a molt incert, mentre el vent i el fred es fan presents sense més presentacions. D’ara endavant les fites escassegen, s'ha d’estar atent. Anem sortejant les ultimes congestes de neu que encara si resisteixen a desaparèixer. Arribem a l’aresta cimera on girem a mà dreta fins arribar a la creu metàl·lica que corona el cim. Ja hi som dalt del Bisaurín “per fi”. Per í, doncs a la tercera va la vençuda. La primera retirada va venir donada, per un inesperat excés de neu que feia impossible avançar amb raquetes. La segona retirada va venir donada per una grip inoportuna i a la tercera doncs aquí dalt ens teniu. Prenem plàcidament una mica de fruita mentre esperem avia’m si la climatologia ens obra una finestra per gaudir del merescut paisatge. Tota la vesant Nord forma un espès mar de núvols. Fem les fotos oficials i prenem la tornada doncs veiem que això no millora. Anem baixant xau-xau fins el Collado de Foratón on un ramat de vedelles prenen el sol. El sol ha fet presencia de nou encara que ha deixat el cim amb un barret de núvols i boira donant-li un aire més alpí. La resta ja no te més secrets, anem desfent el camí de pujada fins al Refugi de Lizara. Un esplèndid refugi totalment renovat, on ens calcem dues amanides il·lustrades amb una bona cervesa, mentre observen tranquil·lament com el temps va empitjorant.

Breu:
El Bisaurín és un dels gegants del Pirineu occidental. El seu espectacular perfil i la seva imatge de fortalesa inexpugnable, fan d’aquest cim una ascensió casi obligada.

Els caminaires: Josep i Mercè

Print Friendly and PDF