XII Marxa dels Castells de la Segarra






La marxa dels pobles amb castells

L’abundant nombre de castells, cases fortes i viles closes que hi ha a la Segarra ha fet que, en ocasions, la comarca s’hagi anomenat “Terra de Castells”. No cal dir que hi ha castells arreu de Catalunya, però és veritat que la Segarra concentra una notable quantitat d’aquests elements, els quals, a més, van tenir històricament una vida activa més llarga que les fortificacions d’altres indrets. Les fortificacions de la Segarra, en efecte, tenen el seu origen a l’Edat Mitjana, en el context de l’expansió dels comtats catalans sobre la Marca o Frontera Superior d’al-Andalus, durant els segles XI-XII. De fet, en alguns casos aquests castells havien estat abans fortificacions islàmiques. A diferència d’altres fortificacions d’origen medieval del país, però, els castells, cases fortes i viles closes de la Segarra van romandre habitats i actuant com a centres de dominis senyorials després del final de l’Edat Mitjana.

Sortida: 
Es realitza a les 7 h davant del Pavelló Polivalent de Guissona (la Segarra).
El lliurament de dorsals es dona des de 90 minuts abans de la sortida.

Recorregut: 54 Km.

Desnivell: ± 1.200 metres acumulat.


Descripció: 
La Marxa dels Castells de la Segarra va néixer l’any 2.000 arran que un grup d’amics de la comarca de la Segarra va tenir la inquietud de dur a terme una nova activitat de caire excursionista. Aquesta nova iniciativa havia de reunir algunes característiques determinades per fer-la atractiva. 
Es va creure ideal que els castells de la comarca per si sols ja podien representar un atractiu, alhora que el paisatge que ofereix la comarca a l'inici de la primavera, amb el seu verd intens i els arbres florits, podia acabar d’arrodonir l’espectacle de la caminada. 
L'itinerari escollit té una distància de 54 quilòmetres i un desnivell de poc més de 1200 metres acumulats. L’altiplà de la Segarra ens ofereix un terreny de pujades i baixades constant, però sempre de poca importància. 
Els pobles que es poden visitar durant el recorregut, que cada any canvia de sentit. És a dir un any va en sentit del rellotge i el següent en sentit antihorari, són Cervera, Guissona, les Pallargues, Florejacs, l'Aranyó, Montcortès, Castellnou d'Oluges entre d’altres.

Estadístiques:
Nombre total de participants: 1858 i han acabat la marxa: 1508 (81.16%)
Per sexe: 463 (30.70%) dones i 1045 homes (69.30%).
Han acabat la prova <> participants =
entre 4 i 5 hores 6 (0.40%)
entre 5 i 6 hores 29 (1.92%)
entre 6 i 7 hores 60 (3.98%)
entre 7 i 8 hores 93 (6.17%)
entre 8 i 9 hores 167 (11.07%)
entre 9 i 10 hores 331 (21.95%)
entre 10 i 11 hores 511 (33.89%)
entre 11 i 12 hores 294 (19.50%)
en més de 12 hores 17 (1.13%)

Breu: 
Fins la nit anterior encara plovia a cops i barrals, fent preveure que la caminada estaria prou enfangada així com emboirada. 
Una escletxa meteorològica va permetre que es realitzes la marxa, ja que tan dissabte com dilluns els xàfecs han sigut molt abundants. 
Una caminada que permet conèixer aquestes contrades i observar la gran quantitat de castells, pobles i fortificacions que formen un dels seus principals atractius. 
Tot plegat una caminada llarga que has d’anar paint xino-xano, de mica en mica per no defallir. 
Primera de les caminades de resistència que obra el calendari. Fins la propera.

Els caminaires: Jordi - Josep - Mercè

Print Friendly and PDF

3 comentaris:

Jose Brehcist ha dit...

Que grandes recuerdos!! Yo hice la Marcha plus y era la primera vez que hacia una marcha así.
El año que viene me gustaría hacer la normal y disfrutar más de ese pedazo de avituallamiento del km 34 :)

Saludos,

Jose

Anònim ha dit...

Avui 8 de gener del 12 m'acabo d'apuntar per segon any consecutiu a la Marxa dels Castells.
L'any passat vaig abandonar al km 47, m'havia fet mal al genoll feia un parell d'hores i pensava que podria continuar amb antiinflamatoris i molta moral, però no va ser així. La lesió em va durar uns dos mesos. Ara ho torno a provar amb moltes ganes i il.lusió.
Gemma.

Anònim ha dit...

Hola Gemma! Molts ànims i espero que acabis bé la marxa d´aquest any....
Cristian