Cresta del Pic de Cataperdís
Pic de Cataperdís 2806






Una modesta cresta fronterera

Es tracta d’una cresta captivadora, sense grans dificultats, de la que obtindrem unes vistes espectaculars d’un munt de muntanyes de renom.

Desnivell: +/- 1.200 metres aprox.

Distància: 5 Km. aprox.

Aproximació:
Situats a Andorra hem de prendre la carretera CG3 que passa pels pobles de La Massana, Ordino, Llorts i El Serrat fins arribar a l’estació d’esquí d’Ordino-Arcalís. Ara seguim amunt fins a La Coma 2.200. En aquest punt l’asfalt s’acaba i dóna pas a una ampla pista de terra. Seguim per la mateixa fins a les Basses del Port de Rat on trobarem el curiós projecte del túnel del Port de Rat. Deixem el vehicle en aquest ampli pàrquing.

Descripció:
Tot just a la dreta del túnel, veurem un cartell que assenyala el Port de Rat. Anem pujant amb tendència cap a la dreta fins ajuntar-nos amb el sender de gran recorregut ARP. Anem fent llaçades i en poca estona arribem al Port de Rat. En aquest punt gaudirem, en primera instancia, de les magnifiques vistes d’aquesta jornada. Ara girem a mà esquerra per enfilar la cresta en qüestió. La cresta es composa de 3 ressalts significatius. El primer ressalt presenta la màxima dificultat amb un petit mur, potser de II-III que té dues bones fissures per a superar-ho còmodament. El segon ressalt presenta una sèrie de grimpades i desgrimpades molt atractives on gaudirem d’un bon ambient. La roca granítica dóna, en tot moment, una perfecta adherència i seguretat. El tercer ressalt és pròpiament el cim del Pic de Cataperdís, la cresta s’eixampla i accedim grimpant còmodament. Cal dir que, en tot moment, es poden sortejar les dificultats per la dreta de la cresta. També anirem trobant diversos parabolts, que ens poden oferir més seguretat a les nostres operacions, si s’escau. Al nostre entendre, tot i que vam portar material per l’ocasió, no vam trobar necessari l’ús dels estris per a superar els diferents obstacles. Això si, sempre s’ha de dur el material apropiat per qualsevol situació o si anem acompanyats de companys poc habituats al món de les crestes. Mentre anem avançant per la mateixa, les vistes es van tornant cada cop més espectaculars. Podem citar, entre molts, els cims de Tristaina, Medacorba, l’Angonella, Canalbona, Montcalm i Pica d’Estats. El pic de l’Angonella es presenta atraient en tots els aspectes, potser un altre dia ens aproparem doncs avui anem justos de forces. Un cop al cim del Cataperdís fem les fotos del record amb l’airós Pic de Tristaina com a decorat de fons. També, mentre fem un mos, juguem al joc d’endevinar els cims que ens envolten. Un petit i gran cim al mateix temps.

Descens:
Seguint el mateix sentit de la marxa, es baixa fins a la bretxa d’Arcalís. En aquest indret prenem la ruta normal d’ascensió al Pic d’Arcalís. Xino-xano anem davallant fins al punt d’inici de la ruta.

Breu:
Una cresta espectacular recomanable en tots els sentits. Amb la seva mitjana dificultat i compromís, ens permetrà gaudir en tot moment de la mateixa. Igualment, donada la seva situació, ens permet obtenir unes magnifiques vistes panoràmiques de les muntanyes que l’envolten. Andorra, com a país immers al Pirineu, presenta un munt de pics molt atractius amb amables ascensions. En queda molta feina per fer per aquestes contrades.

 Cordada: Josep i Mercè
  Print Friendly and PDF