Volta per Valldarques






Caminant per les Cingleres de Valldarques

Itinerari circular pel poc conegut canyó de Valldarques, dins del terme municipal de Coll de Nargó, un paratge amb tresors arquitectònics, salts d’aigua i magnífiques rouredes. 

Desnivell: +/- 1.000 metres aprox.

Distància: 9 Km. aprox.

Punt de partida:
Km 29,5 de la carretera L-511, que va de Coll de Nargó a Isona. En un revolt a l'esquerra baixa una pista que porta al Mas Sobre-roca. Estacionarem el vehicle a l’inici d’aquesta pista.

Ruta:
Roca de Sobre-Roca - Torre de la Vila – Salt del Boter de Santa Maria - Solans - Santa Maria de Remolins - Valldarques - Sant Romà de Valldarques - Roca de Sobre-Roca

Recorregut:
De seguida trobem un cartell de fusta que ens indica el camí a seguir pel grau de Valldarques. Anem baixant per una mena de camí empedrat, fent ziga-zagues, per l’esmentat grau mentre divisem al fons l’encaixonada població de Valldarques. A mitja baixada trobem a mà dreta un camí planer que ens portaria a Valldarques. Seguim per l’esquerra davallant fins arribar a les runes de la fortificació de la Torre de la Vila on ens aturem una estona per tafanejar pel seu voltant. Seguim baixant fins arribar al riu de Valldarques. Caminem uns metres pel seu llit de roca fins que el creuem per apropar-nos a un Mas mig enrunat que podria ser un antic moli d’aigua. Per l’esquerra del Mas surt un corriol que s’endinsa pel marge dret del riu de Santa Maria fins l’espectacular salt d’aigua Boter de Santa Maria. Un bonic salt d’aigua d'uns 30 metres aproximadament on descansem un bona estona mentre contemplem com es precipita l’aigua per una mena de tub format per l’erosió de l’aigua i el pas dels anys. Reprenem la marxa i retornem al Mas enrunat que abandonem per la dreta mentre anem a creuar el riu de Santa Maria. Ara per terreny incert, sense marques evidents, ens apropem fins l’encara habitat Mas de Solans. Uns metres endavant, passat el Mas de Solans, arribem a una ampla pista forestal que prenem cap a la dreta. Més endavant trobem un corriol que baixa cap al salt d’aigua del Boter de Santa Maria. Seguim, sense pèrdua, per la pista i arribem a la proximitat de l’església romànica de Santa Maria de Remolins. Continuem la caminada per la mateixa pista que voreja una granja i una estona més endavant ja divisem a mà dreta el nucli de Valldarques. Continuem fins a trobar la pista que dóna accés al poble des de la carretera. Prenem aquesta pista per la dreta fins apropar-nos a Cal Sastre i seguidament a l’església romànica de Sant Romà. Una església romànica amb un bonic campanar de tres pisos que es troba en bon estat. Una petita terrassa ens ofereix bones vistes de la població fent equilibris entre els espadats. Ara abandonem la pista per l’esquerra, prenen un corriol que es dirigeix cap al grau del camí de Valldarques proper a la cinglera. En poca estona arribem a una cruïlla. Girem a mà esquerra deixant a banda el camí de baixada que a l’inici hem pres. Ara remuntem al grau tot desfent el camí de baixada fins a l’estacionament del vehicle mentre gaudim de bones vistes de la petita vall enclotada dins de la cinglera.

Breu:
Un caminada propera per les cingleres de Serradarques, aprofitant l’estada a la casa rural amb la colla de muntanya. Estirada de cames amb el principal atractiu del salt d’aigua del Boter de Santa Maria, un bonic salt d'aigua amagat dins d’aquest feréstec paratge. Un dia solejat i calorós ens ha fet suar una mica més del compte.

Els caminants: Clara - Jesús - Josep - Mercè

  Print Friendly and PDF