Aiguafina  [Tossa de Mar]






Ciclant per La Selva 

La Serra d'Aiguafina és una serra amb exuberant vegetació, situada al municipi de Tossa de Mar a la comarca de la Selva, amb una elevació màxima de 248 metres. 
Tossa de Mar és una de les poblacions emblemàtiques de la Costa Brava. La bellesa de les seves platges i boscos i del seu patrimoni històric i cultural, fan d'aquest indret un punt de referència obligada per al turisme. La Vila Vella de Tossa és l'únic exemple de població medieval fortificada que encara existeix a la costa catalana i que va ser declarat Monument Històric Artístic Nacional l'any 1931, es troba dins d'un recinte emmurallat construït entre els segles XII i XIV, com a defensa pels problemes amb la pirateria, se'n conserva gairebé la totalitat del perímetre original i tres grans torres cilíndriques anomenades desCodolar, de ses Hores i d'en Joanàs. 

Desnivell: +450 metres aprox.

Distància: 20 Km. aprox.

Punt de partida: Tossa de Mar.
Podem accedir per la carretera GI-681 provinent de Llagostera o per la carretera GI-682 provinent de Lloret de Mar. Estacionem el vehicle propers a la cruïlla de l’Avinguda Catalunya amb l’Avinguda Ferran Agulló.

Ruta: 
Rambla Pau Casals - Parc de Sa Riera - Riera de Tossa - Sant Eloi - Resclosa de Sant Benet - Molí de Can Garriga - Riera de Terra Negra - Carretera GI-681 - Serra Llarga - Torrent d’Aiguafina - Serra d’Aiguafina - Torrent de Les Pomeres - Parc de Sa Riera - Rambla Pau Casals 

Recorregut: 
Comencem a ciclar per l’avinguda Catalunya fins entrar al Parc de Sa Riera, zona verda d’esbarjo amb diferents equipament esportius. Ens apropem a un petit aiguamoll des d’on anem a cercar un corriol que flanqueja la Riera de Tossa pel marge dret. Anem fent fins a tocar la carretera GI-861 on uns metres abans hem de girar a mà esquerra per baixar i creuar la Riera de Tossa. A l’altre costat seguim per ampla pista i tot just passat el complex turístic de Sant Eloi hem de creuar un estret pont que ens situa en una mena de pla. Continuem pedalant entre frondosos boscos tot seguint el curs de la Riera de Tossa. Passem propers al Mas d’en Ferro i seguidament pel Molí de Can Garriga. La ruta, de moment, no presenta grans dificultats tret d’algun tram amb rocs que incomoden la marxa. Continuem propers a la Riera de Terra Negra on trobem algun desnivell més acusat fins trobar la carretera GI-861. Girem per aquesta carretera amb atenció al transit i baixem uns 400 metres aprox. atents a un senyal de ruta BTT situat a l’altre costat. Aquí la cosa canvia radicalment, doncs d’ara en endavant els desnivells son exigents, fins i tot algun tram és quasi impracticable amb la bicicleta. Així que anem tirant de cames a dojo, amb paciència i baixant de la bicicleta quan ho requereix el guió. Xino-xano arribem al Torrent d’Aiguafina on trobem un rètol que ens indica la Font d’Aiguafina. Fem una aturada tècnica per recuperar forces. Reprenem la marxa, suant la cansalada, endinsant-nos per costerudes pistes properes al Puig de Sobre Montllor amb bones vistes de tot l’entorn. Recordant la coneguda frase que diu “després de una pujada sempre ve una baixada” ara tirem avall enmig d’aquest paisatge 100% Mediterrani . Propers a Tossa, entrem pel costat de la depuradora que dóna accés al Parc de Sa Riera. Seguidament , un altre cop, entrem per l’avinguda Catalunya fins al punt d’inici d’aquesta volta sobre rodes.

Breu: 
Bona ruta per conèixer diferents indrets de Tossa de Mar. Tot i que és bastant exigent en alguns dels trams, continua sent del tot recomanable pel recorregut i la varietat del paisatge. Obligada visita per Tossa de Mar que ha estat escollida com una de les 25 millors platges del món per la reconeguda revista National Geographic.

Els ciclistes: Josep i Mercè

  Print Friendly and PDF