Pujol de la Mata  771







Un cim fantasmagòric 

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac és un parc natural format pel massís de Sant Llorenç del Munt i la serra de l'Obac. Té una superfície protegida de 13.694 ha, repartides entre les comarques del Bages, el Vallès Occidental, el Moianès i el Vallès Oriental. Els seus cims principals són el Montcau (1.056,7 m) i la Mola (1.101,9 m),on hi ha el monestir romànic de Sant Llorenç del Munt. El singular paisatge del Parc està format per cingles i monòlits de conglomerat rogenc que contrasten amb el verd de les pinedes i els alzinars que colonitzen els faldars i les canals de la muntanya. 

Desnivell: + 670 metres aprox.

Distància: 13 Km. aprox.

Punt de partida: Coll d’Estenalles.
Prenem la recargolada carretera BV-1221 que surt des de Matadepera en direcció a Murta. Prop del centre d’informació del Coll d’Estenalles hi ha tres aparcaments.

Ruta: 
Coll d’Estenalles - Bassa de la Mata - Carena del Muronell - Torrent del Roure del Parrac - Pujol de la Mata - Riera de Mura - Mura - Riera de Mura - Costa de la Mata - Pujol del Llobet - Turó de la Roureda - Bassa de la Mata - Coll d’Estenalles

Recorregut: 
Sortim des del Coll d’Estenalles en direcció Nord propers al Coll de Bofi. Seguim per pista fins apropar-nos a la Bassa de la Mata. Per la immediata dreta de la bassa esmentada, prenem un corriol en mantinguda baixada. El dia resta completament emboirat, llàstima de les anunciades vistes que ens perdrem. Seguidament el corriol baixa amb decisió fins el llit del Torrent del Roure del Parrac. La ruta transcorre per frondosos boscos doncs aquesta zona resta menys transitada fora de les rutes habituals de La Mola. Ara anem remuntant mentre el cim de la jornada es deixa entreveure i apareix fantasmagòricament entre la boira ploranera. Propers a l’objectiu del dia, abandonem el camí i ens apropem als peus del Pujol de la Mata on cerquem per la seva dreta uns esglaons metàl•lics que ens donen accés al cim. Un cop al capdamunt, aprofitem per fer un mos, sense vistes. Diuen que aquest és un dels cims més bonics de l’Obac, ho haurem de comprovar en una altra ocasió. Al cap d’una estona reprenem la marxa i desgrimpem el tros equipat i desfem el corriol fins el camí. Ara girem cap a l’esquerra i seguim pel camí, sempre en lleugera baixada. Llarg camí que va flanquejant pel damunt l’encaixonada cinglera. Xino-xano ens apropem a la població de Mura. Entrem per l’ermita de Sant Antoni de Mura i seguim pels bonics carrers d’aquesta població fins a la peculiar església romànica de Sant Martí de Mura. Fem un petit tomb per la població i retornem per on hem vingut, passant un altre cop per l’ermita de Sant Antoni de Mura. Sortint del poble, abandonant la Riera de Mura, hem d’estar atents a una desviació per la nostra esquerra, ben marcada amb una fita. Un corriol en mantinguda pujada que passa proper al Pujol del Llobet i Turó de la Roureda. Sempre en constant pujada arribem al Collet de la Sabatera, des d’on hi ha unes bones vistes del Montcau i La Falconera, segons diuen. En poca estona arribem a la Bassa de la Mata, remullats doncs la boira ploranera va calant amb la seva insistència. Seguidament en baixada, desfem el camí d’anada fins al Coll d’Estenalles. Ara anem a prendre una cervesa i a continuació a dipositar el vot, doncs avui es jornada electoral.

Breu: 
Una bona excursió desengreixant abans de festes, sobre el mapa, però que en realitat no hem gaudit gaire per culpa de les condiciones meteorològiques. Tot i les inclemències hem fet tot el recorregut previst sense vistes però amb la tranquil•litat d’aquest entorn força feréstec tant pròxim a la gran ciutat.

Els caminants: Jesús - Josep - Mercè

  Print Friendly and PDF