Parc del Garraf





Birding pel Massís de Garraf i l’estany de l’Olla del Rei 

Garraf (1)(2) 
El Parc del Garraf és un espai d'interès de natural de 12.820 hectàrea, situat entre les comarques del Baix Llobregat, l'Alt Penedès i el Garraf. El parc el formen dues grans unitats ben diferenciades geològicament: una, de roques calcàries, i dolomies i una petita banda de gresos vermellosos, a l'extrem oriental del parc.La pedra calcària és la que compon gairebé la totalitat del massís, la qual, en contacte amb l'aigua i l'aire, ha proporcionat, per fenòmens càrstics: coves, avencs, dolines i rasclers La original fauna que hi viu, està formada per una sèrie d'espècies adaptades a aquestes peculiars condicions meteorològiques feresteges.Com a ocells representatius podem esmentar: la merla roquera, la merla blava, el còlit negre i el còlit ros, l'hortolà, la cogullada fosca i el trobat. La vessant litoral del massís ofereix també una oportunitat als ocells marins que ha estat aprofitada recentment pel corb marí. 

L’Olla del Rei (3) 
La zona humida del Campus del Baix Llobregat o Olla del Rei és una zona humida creada l'any 1998 al costat d'aquest campus de la UPC, format per diverses facultats i centres de recerca. Es tracta d'un conjunt de canals i llacunes interconnectats, envoltats per una zona enjardinada que és utilitzada sobretot pels alumnes del Campus com a espai de lleure. La fauna és l'element natural més remarcable de l'espai. A més de les espècies habituals d'aquest tipus d'ambients (cabussets, ànec collverd, polles d'aigua, fotja, etc.), s'ha observat espècies com agró roig, martinet ros, polla blava, xibec, morell de cap roig, martinet blanc, etc. S'ha constatat també la nidificació de diverses espècies.

Situació: 
(1) Carretera de Rat Penat a Plana Novella, km 4
(2) Garraf, carrer Mirador del Port/carrer del Ferrocarril
(3) Castelldefels, UPC escola d’Enginyeria i de Telecomunicacions

Observació: 
(1) Carretera (barrada al pas de vehicles) des del Pla de Querol fins a El Rascler
(2) Penya-segat de La Falconera
(3) Estany de l’Olla del Rei

Breu: 
El massís del Garraf ens ofereix la possibilitat de “pajarear” per aquests hàbitats, inhòspits i feréstecs, on podem trobar les espècies típiques d’aquestes zones específiques. 
La Falconera també ens ofereix espècies concretes com la Merla Blava, habitual d’aquest penya-segat.
Per finalitzar, encara que més apartat del massís del Garraf pròpiament dit, l’estany de l’Olla del Rei complementa la visita per la seva proximitat a la zona, oferint-nos un indret peculiar enclavat dintre d’un espai força humanitzat.


Campgràs

La Falconera

Estany de l'Olla del Rei


Print Friendly and PDF