Camins de Montserrat
Canal del Miracle - Salt de La Nina - l’Hort de Malany


Estirant les cames i els braços 

Montserrat és un massís muntanyós de Catalunya força prominent que ha destacat en la tradició catalana, entre altres motius, gràcies a una geologia i una topografia pròpies molt característiques, que han estat valorades estèticament de forma positiva. Situada a cavall de les comarques del Bages, l'Anoia i el Baix Llobregat, s'hi aixeca el monestir de Montserrat, una abadia benedictina consagrada a la Mare de Déu de Montserrat, una marededéu trobada. El nom prové de la paraula mont, muntanya, i serrat, cadena muntanyosa. Tant serrat com serralada provenen de serra (un seguit de muntanyes), i, precisament, aquesta paraula deriva del llatí serra, que és el nom de l'instrument per serrar (o xerrac), per la forma que tenen les muntanyes encadenades una al costat de l'altra, que fan pensar en dents de serra. 

Desnivell: + 550 metres aprox.

Distància: 4,50 Km. aprox.

Dificultat: K4

Punt de partida: Pàrquing Creu del Regató.
Per la carretera BP-1103, al quilòmetre 3,8 en sentit Can Maçana - Monestir de Montserrat, trobarem un aparcament a l’esquerra per una desena de vehicles aproximadament.
Deixem el vehicle en aquest punt.

Ruta: 
Canal del Miracle - Coll del Miracle - Parets dels Ecos - Font dels Aurons - Salt de La Nina - l’Hort de Malany - Agulla Lluís Estasen - Miranda de l’Agulla dels Aurons - Coll del Miracle - Canal del Miracle

Recorregut: 
Davant mateix de l’aparcament veurem unes petites escales que s’enfilen muntanya amunt. 
Avancem fins enllaçar amb el GR-172 que prenem i seguim per la dreta. 
En poca estona trobem uns escales que es recargolen muntanya amunt amb unes baranes i una cadena d’ajuda.
Ben aviat arribem a una bifurcació, per l’esquerra ens endinsem per la Canal del Miracle. 
Una costeruda canal per la que anem pujant agafant-nos a tot el que podem fins arribar al Coll del Miracle on hi ha unes marques bastant intel•ligibles. 
En aquest punt girem cap a l’esquerra en direcció Oest, per la dreta és per on tornarem. 
El camí avança fent ziga-zagues sota les impressionants parets dels Ecos. 
Més endavant arribem a la Font dels Aurons que disposa d’una aixeta, on podem refrescar-nos un xic. 
A continuació trobem els primers passos equipats amb cordes que ens ajuden a creuar las malmeses torrenteres. 
Amb cautela seguim avançant sota les immenses muralles dels Ecos. 
És convenient equipar-nos degudament amb els estris adequats abans d’arribar al següent pas ubicat en un pany de terreny força aeri. 
Ara desgrimpem uns 6 metres aproximadament, amb bon pati, per una doble cadena i una corda fins que enllacem amb una corda que surt cap a l’esquerra. 
Anem seguint una mena feixa equipada amb diverses cordes en las que cal confiar. 
Seguidament arribem a una zona força descomposta protegida amb un seguit de cables de vida que ens aproximant a la canal de l’Hort de Malany. 
En aquesta canal és on trobarem la màxima dificultat i els passos més exigents de tot el camí equipat. 
A l’inici de la canal trobem la primera corda nuada per la que anem remuntant per un terreny lliscós. Seguidament anem trobant un seguit de cordes nuades per les que anem remuntant sense dilació fins al petit mur final. 
Aquest sense dubte és el pas clau i més exigent de la jornada. 
Una gruixuda cadena d’uns 6 metres aproximadament molt verticals per la que hem de remuntar tirant de braços sense defallir. 
Superat l’exigent pas, recuperem l’alè i seguim avançant amb l’ajuda d’una última corda que ens situa al costat de l’airosa Agulla Lluís Estasen.
Sortim a l’avantcim de l’agulla on prenem una mica el sol mentre fem un petit àpat. 
Reprenem la caminada baixant en direcció Sud per la canal fins al peu de l’agulla i prenem per la dreta un sender que es dirigeix cap a l’Agulla dels Aurons. 
Voregem la Miranda de l’Agulla dels Aurons, mentre gaudim de les fantàstiques vistes en tots sentits, en direcció cap a la Canal del Miracle. 
Anem seguint les marques blaves, en tot moment, que ens duen sàviament sense pèrdua cap a la Canal del Miracle. 
Xau-xau, fent ziga-zagues, amunt i avall, anem caminant enmig d’aquest feréstec i esplèndid paratge. Més endavant, tobem les indicacions de la Canal del Miracle i girem cap a la dreta fins al Coll del Miracle, punt anterior que hem abandonat per l’esquerra. 
Enfilem canal avall i sense més complicacions, anem desfent tot el camí de pujada fins a l’aparcament on tenim estacionat el vehicle.

Breu: 
Entretingut camí equipat que cerca els racons de les grans parets dels Ecos que disposen de llargues vies d’escalada de tall clàssic i gran dificultat. 
Un camí equipat que ens duu i ens transporta directament al cor dels Ecos. 
Al capdamunt podem completar la caminada apropant-nos a la Canal dels Micos, Montgròs, Canal del Migdia i cercar diferents rutes de tornada. 
Naltros degut a la forta calor hem optat per la més fàcil i directe que consisteix en anar a trobar altre cop la Canal del Miracle. 
Tot plegat, hem gaudit d’una bona caminada cercant noves rutes i camins pel magnífic massís de Montserrat.

Els grimpaires: PeP & PeP

Print Friendly and PDF