Pedra sobre altra  463
Puig de ses Cadiretes  518






Trescant pel Massís de l’Ardenya i/o Massís de Cadiretes 

La Pedra Sobre Altra és una formació geològica d’interès amb un monument megalític associat,situat a la part culminant del Massís de Cadiretes, a una alçada de 483 metres. 
La roquera fa de límit municipal entre Llagostera i Tossa de Mar. El lloc té interès no només des del punt de vista geològic, per la seva morfologia singular formada per l’amuntegament de grans blocs granítics de formes capritxoses, sinó també des del punt de vista arqueològic. En la seva base hi trobem un paradolmen, és a dir, un sepulcre prehistòric construït aprofitant la roca natural. Les dimensions d’aquest monument són considerables i està format per un passadís d’accés, un túmul i una cripta. A les excavacions que es van fe als anys 80 es van trobar petits objectes com fragments d’un vas i també una fulla de ganivet de pedra de sílex. 
Una altra curiositat d’aquest punt d’interès és la inscripció gravada en un dels blocs superiors que deixa constància del topònim del lloc, amb data de l’any 1799. 

Desnivell: +550 metres aprox.

Distància: 15,50 Km. aprox.

Punt de partida: Tossa de Mar.
Per la carretera GI-681 ens apropem fins a Tossa de Mar on estacionem el vehicle pels voltants de l’Avinguda Catalunya.

Ruta: 
Tossa de Mar - Parc de Sa Riera - Suro de la Descàrrega - Coll del Sastre - Pins del Bisbe - Mare de Déu de Gràcia - Roques de Montllor - Pla de ses Pinyaques - Menhir d’en Llach - Pedra sobre altra - Pla de ses Pinyaques - Puig de ses Cadiretes - Vall del Roc - Parc de sa Riera - Tossa de Mar 

Recorregut: 
Sortim de la Zona esportiva i avancem fins al Parc de Sa Riera. En aquest punt trobarem un rètol indicador del Puig de ses Cadiretes així com del GR92 que comparteix bona part de la ruta. Enfilem amunt per una ampla pista, força costeruda al començament, fins al Coll del Sartre. Sense pèrdua, seguim caminant fins als Pins del Bisbe amb bones vistes i envoltats d’aquesta vegetació i paisatge genuïnament mediterrani. Arribem a la Mare de Déu de Gràcia, antiga ermita parcialment restaurada i continuem per la pista que ascendeix pel seu darrere encara amb marques de GR. Més endavant deixem la pista que per la dreta es dirigeix cap a Sant Grau. Seguim caminant una bona estona fins trobar a mà esquerra les roques de Montllor. Traiem el nas pel damunt d’aquestes roques que ens ofereixen unes esplèndides vistes de Tossa de Mar i tot el seu entorn. Seguim endavant fins al pla de ses Pinyaques.
En aquest punt, d’anada i tornada, abandonem momentàniament la ruta del Puig de ses Cadiretes i continuem en direcció a Sant Feliu de Guíxols. Un cartell ens indica la proximitat de la Pedra sobre Altra, però abans fem una marrada i ens apropem a veure el Menhir d’en Llach. Continuem per la pista fins arribar a la Pedra sobre altra, monument megalític. Ens recargolem per un estret passadís entre roques que dona pas a l’escala que permet accedir al capdamunt d’aquesta curiosa formació geològica i visitem el paradolmen situat a la base de la formació dels blocs amuntegats.
A continuació desfem el camí d’anada fins al Pla de ses Pinyaques i girem per la dreta seguint la ruta cap al Puig de ses Cadiretes. Xino-xano arribem al trencall que per l’esquerra dona l’accés al cim esmentat. En poca estona ens plantem al capdamunt del Puig de ses Cadiretes, sostre del massís de l’Ardenya, punt geodèsic i cim inclòs en el llistat “100 cims, un repte d’altura” de la FEEC. Gaudim de les esplèndides vistes i reprenem la marxa desfent el corriol fins la pista que havíem abandonat.
Continuem per l’esquerra i davallem per un altre vall amb l’idea de fer la ruta circular. Xau-xau anem davallant per diferents pistes que transiten per la Vall del Roc, oferint-nos un paisatge un xic diferent. Sense pèrdua, desprès d’una llarga estona sortim novament al Parc de sa Riera i la Zona esportiva. 

Breu: 
Interessant excursió des de Tossa de Mar que s’endinsa pel Massís de les Cadiretes, espai d’interès natural protegit.
Tossa de Mar és una de les poblacions emblemàtiques de la Costa Brava. La bellesa de les seves platges i boscos i del seu patrimoni històric i cultural, fan d'aquest indret un punt de referència obligada per al turisme.

Els caminants: Josep i Mercè

  Print Friendly and PDF