Montardo  2833



Un mirador privilegiat de la Vall d’Aran 

El Montardo o Montardo d'Aran és un pic dels Pirineus centrals, a la comarca de la Vall d'Aran. Té una alçada de 2.833,2 metres i per la seva vistositat i situació és una de les muntanyes més conegudes d'aquella comarca i de tot el Pirineu. Freqüentment és anomenat també Montarto. Tot i l'austeritat del seu aspecte quan es mira des del riu de Valarties, és un cim que té una ascensió fàcil des del vessant Sud. És per això que no es coneixen dades sobre la seva primera ascensió, ja que, tot i el fort pendent dels seus darrers cent metres, el cim és fàcilment accessible per un seguit de tarteres i pendents herbosos. Als mesos d'estiu és assolit per nombrosos aficionats. Hi ha dos refugis (el de Ventosa i Calvell, a la vall de Boí, i el de la Restanca, al capdamunt del Valarties), amb tots els serveis que hi faciliten l'estada. A l'hivern, és també destinació de nombroses ascensions amb esquí de muntanya. Els descensos es fan gairebé sempre per la mateixa via de pujada (la Restanca), encara que n'existeixen itineraris (més difícil) per la vall de Rencules. També és molt difícil (a més de perillós) l'itinerari que remunta la cara Nord. 
Per la seva posició, una mica desplaçada de l'eix axial, és un mirador circular, esplèndid punt de vista de tota la Vall d'Aran. Per aquesta mateixa raó, és molt coneguda la seva imatge des del Pla de Beret o des del poble d'Arties, al municipi de Naut Aran. 

Desnivell: +1.200 metres aprox.

Distància: 20 Km. aprox.

Punt de partida: Presa de Cavallers.
Circulem per la carretera N-230 en direcció a Vielha. 
Després de passar per Pont de Suert, en pocs quilometres, prenem la carretera L-500 fins a la presa de Cavallers on s’acaba la carretera esmentada. 
Hi ha diversos estacionaments a diferents nivells i proximitat de la presa.

Ruta: 
Presa de Cavallers - Pleta de Riumalo - Llastres de la Morta - Refugi Ventosa i Calvell - Estany Petit de Travessani - Estany de Travessani - Estany de Les Monges - Collet d'Oelhacrestada - GR-11 - Coll del Montardo - Montardo - Coll de Montardo - GR-11 - Estany de Les Monges - Estany de Les Mangades - Estany Clot - Estany de Travessani - Estany Petit de Travessani - Refugi Ventosa i Calvell - Llastres de la Morta - Pleta de Riumalo - Presa de Cavallers

Recorregut: 
1er dia = Aproximació al refugi Ventosa i Calvell 
Aquest itinerari és un dels més agraïts del Pirineu català per l'excepcional bellesa de l’entorn. 
Sortim pel camí que voreja el marge dret de la presa i estany de Cavallers. 
Al final de la presa ens situem després d'una curta pujada al planell de Riumalo. 
En poca estona creuem per un pont el torrent de l’Estany Negre en direcció al Barranc de Les Llastres.
Seguint les fites, continuem en costeruda pujada, per la barrera rocallosa de les Llastres de la Morta. 
El camí està molt ben marcat i en alguns trams fins i tot empedrat. 
Més endavant, per un terreny més suau, deixem el Barranc de Les Llastres l’esquerra i avancem en sentit Est per un camí elevat sobre el preciós Estany Negre. 
A mesura que anem guanyant cota, el paisatge s’esbatana d’una manera excepcional oferint-nos uns paisatges d’alta muntanya. 
Amb les Agulles de Travessani con a decorat de fons i l’Estany Negre enfonsat per la dreta, continuem fins al Refugi Ventosa i Calvell (2.210 metres). 
Des del mateix refugi tenim una visió panoràmica per l’Oest de l’esquerpa serra de Tumeneia-Besiberri-Comaloforno. 
Podem reconèixer les airoses puntes granítiques del Pa de Sucre i la Punta Harlé entre d’altres. L'estratègica posició del refugi Joan Ventosa i Calvell, propietat del Centre Excursionista de Catalunya (CEC) constitueix un magnífic punt de partida de nombroses excursions pels estanys i pics d'aquesta regió d'alta muntanya.

Segon dia = 1er cim (Montardo) 
De bon matí traiem el nas i observem un cel ras, bones sensacions. 
Sortim en sentit Nord per un camí que surt a l'entrada del refugi. 
Passem pel marge dret de l’Estany Petit de Travessani fins a l’Estany de Travessani on hi ha una bifurcació. 
Les vistes de les Agulles de Travessani amb una feréstega silueta son senzillament excepcionals. Continuem pel marge esquerra de l’Estany de Travessani deixant a mà dreta el trencall que ens duria al port de Caldes, camí per on tornarem. 
Seguidament per unes graonades de roca ens aproximem a l’Estany de les Monges.
Estany que també voregem pel seu guanyant cota xino-xano. 
Més endavant arribem al Collet d'Oelhacrestada per on passa el GR-11 que ens duria al refugi de La Restanca. 
Continuem pel GR-11, en sentit Est uns 200 metres aprox. fins una petita coma que eludeix la carena del Montardo. 
Abandonem el GR-11 que segueix per la dreta i en sentit Nord anem remuntant per una tartera que ens situa al Coll del Montardo (2.715 metres). 
Des d’aquest punt deixem a mà dreta el camí per on després baixarem i continuem en sentit Nord-oest, uns 150 metres aprox., fins a un collet per on es baixaria directament al Refugi de La Restanca. Finalment, seguim per l’aresta Oest fins al capdamunt del Montardo (2.833 metres) cim estratègicament situat i un mirador privilegiat dels Pirineus. 
Cim inclòs en el llistat “100 cims, un repte d’altura” de la FEEC que ens ajuda a conèixer el territori pam a pam.
Des del cim podem identificar un munt de cims de Tumeneia, Pa de Sucre, Besiberris, Punta Alta i Agulles de Travessani entre d’altres. 
Igualment veiem la població d’Arties, Lac de Mar i Refugi de La Restanca. 
Fem unes fotos testimonials i restem una bona estona fruint d’aquest preuat paisatge d’alta muntanya.
Reprenem la baixada desfent el camí de pujada fins al GR-11. 
Ara seguim pel GR-11, en direcció al Port de Caldes, uns pocs metres fins un trencall a mà dreta per on baixarem a l’Estany de Les Monges. 
En sentit Sud, enllacem amb la ruta dels Carros de Foc i voregem l’Estany de Les Monges pel seu marge esquerra i a continuació un Estanyet pel seu marge dret. 
Xau-xau, passem propers a l’Estany de Les Mangades i anem davallant i deixant enrere diferents i l’Estany Clot pel seu marge dret. 
Altre cop ens captiva la sensacional silueta de les Agulles de Travessani en un entorn molt feréstec. 
Més endavant, seguint per la ruta dels Carros de Foc, arribem a l’Estany de Travessani que voregem pel seu marge esquerra fins retrobar el camí de pujada. 
Continuem fins a l’Estany Petit de Travessani i seguidament fins al Refugi Ventosa i Calvell on ens espera una recompensa en forma de cervesa.

3er dia = 2on cim (Punta Alta de Comalesbienes) i retorn a la civilització 
Ascenció a Punta Alta (veure ruta)

Breu: 
Cim famós i molt assolit per diferents vessants. 
La ruta realitzada circula per un entorn de gran bellesa, ple d’estanys i estanyets enmig d’un paisatge d'alta muntanya. 
Igualment quedarem captivats per la colpidora silueta de les Agulles de Travessani. 
Tot plegat hem fruit de tots els elements que donen forma al món de la muntanya. 
Demà ens aproparem fins a la Punta Alta de Comalesbienes si el temps ho permet.

El duo: Josep i Mercè
 

Print Friendly and PDF