Alt de Comapedrosa  2942


Cim principal i sostre d’Andorra 

El pic Alt de Comapedrosa (ortografia tradicionalment Coma Pedrosa) és un cim dels Pirineus situat al nord-oest del Principat d'Andorra, a la parròquia de la Massana, prop dels límits amb el Pallars Sobirà i el País de Foix. Amb 2.942 metres d'altitud, és la muntanya més elevada d'Andorra. El nucli de població més proper és Arinsal i la seva estació d'esquí.

Desnivell: + 1.500 metres aprox.

Distància: 14,50 Km. aprox.

Punt de partida: Arinsal. 
Dintre d’Andorra ens dirigim a Arinsal per la carretera CG-4 i CG-5. Creuem Arinsal en direcció a les pistes d'esquí. Abans d’entrar al gran estacionament de l’estació d’esquí, travessem un túnel que surt per la dreta en direcció a l’urbanització Prat Sobirans. A la sortida del túnel, girem a mà dreta i observem un rètol que ens dirigeix per la travessia Prats Sobirans. Quan s’acaba l’asfalt, estacionem el vehicle pel voltant.
Veure punt de partida a Google Maps.

Ruta: 
Arinsal - Prats Sobirans - GR 11 - Pont de Comapedrosa - Obaga de Comapedrosa - Collet de Comapedrosa - Refugi de Comapedrosa - GR 11 - Basses de l’Estany Negre - Estany Negre - Alt de Comapedrosa - coll - Estany Negre - Basses de l’Estany Negre - GR 11 - Refugi de Comapedrosa - Estany de les Truites - Collet de Comapedrosa - Obaga de Comapedrosa - Pont de Comapedrosa - GR 11 - Prats Sobirans - Arinsal

Recorregut: 
Sortim seguint les indicacions del Camí del Comapedrosa i Pla de l’Estany i les marques vermelles i blanques del GR-11. Xau-xau, sense pèrdua, anem guanyant cota per la pista del Pla de l’Estany propers al riu d’Arinsal. Sense abandonar el GR-11, en direcció Oest, continuem per un bonic paisatge alpí fins a Aigües Juntes, confluència dels rius de l’Arenys i del Comapedrosa. Seguim ascendint per un marcat camí amb trams empedrats fins arribar al collet de Comapedrosa i l’Obaga del Comapedrosa que disposa d’una esplèndida visió del nostre cim. Continuem, en sentit Oest, travessant l’obaga mentre podem observar per la dreta, un espectacular salt d’aigua. En aquesta zona, facilment, es pot veure bestiar i ramats de pastura. Sense perdre de vista les marques del GR-11 passem propers al refugi (guardat de Comapedrosa), que desprès visitarem. Més endavant el camí es torna més costerut i va regirant en sentit Nord per anar a cercar les Basses de l’Estany Negre. Xino-xano, sense defallir, arribem a un coll senyalitzat, des d’on podem observar les Basses de l’Estany Negre i continuem fins una cruïlla. Abandonem el GR-11 que es dirigeix per l’esquerra cap a l’Estany Negre, camí per on tornarem de baixada i continuem per la dreta. Seguim en costeruda pujada per la carena o cresta del Comapedrosa, seguint les marques grogues i blanques, fins un collet on obtenim unes fantàstiques vistes de la Vall d’Arinsal. Amb la visió del cim més proper, encarem els últims metres seguint les fites que ens duen al nostre objectiu. En poca estona arribem al capdamunt del pedregós cim de l’Alt de Comapedrosa, amb una cota de 2.942 metres, que disposa de diversos elements simbòlics. Som al sostre d’Andorra, el cim més alt d’aquest esplèndid país de muntanyes. Les vistes son espectaculars i podem distingir: Pica d’Estats, Estany Negre, Pic de Baiau, Monteixo, Pic de Santfons, Pic de Casamanya i Pic de Medacorba entre molts altres. Després de la contemplació, iniciem la tornada i ens apropem al collet anterior on abandonem el camí de pujada i girem per la dreta. En sentit Oest, davallem decididament cercant el GR-11 que baixa des de la Portella de Baiau. Enllacem amb el GR-11 i voregem l’Estany Negre, amb les seves aigües de color turquesa, fins a connectar amb el camí de pujada. A continuació anem desfent la ruta fins arribar a l’alçada del refugi de Comapedrosa i ens apropem per fer un repòs i per donar una ullada al proper Estany de les Truites. A continuació, tornem novament al GR-11 per desfer tot el camí de pujada fins a on tenim estacionat el vehicle.

Breu: 
Bona ascensió al sostre d’aquest país tan menut i tant gran al mateix temps. Andorra, país de muntanyes, disposa d’una infinitat de fantàstiques rutes de muntanya per a tots els nivells. Qualsevol de les rutes que triem, difícilment ens defraudarà. Malauradament aquest cop ens hem deixat la càmera de fotos a casa, un oblit imperdonable que no ens ha permès captar les necessàries i desitjades imatges pel record. Aquestes coses passen de tant en tant i en les millors famílies. A banda d’aquest contratemps, hem gaudit d’una magnifica jornada de muntanya en tots els sentits.

Els caminants: Josep i Mercè

Print Friendly and PDF

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada