Castillo de Acher  2384






La fortalesa dels Pirineus

Aquesta estètica i aïllada fortalesa, quasi, inaccessible fa que sigui un dels cims més populars del Pirineu Occidental. Dos o tres punts només permeten l’accés al seu interior.
La part superior és un altiplà càrstic inclinat en forma d'arc defensat per belles muralles.
El terme de Acher ve del vocable Haitza (Peña), i apareix en altres llocs propers com són: Achar de Alano o Mallo Acherito. Els antics pobladors d'aquestas perduts valls pirinenques van ser gents de parla basca que van deixar petjada de la seva cultura megalítica en dòlmens com els que es
s'observen en l'àrea de Guarrinza, fa més de 2.000 anys.

Distància: 13,50 Km. aprox.

Desnivell: +1.250 metres aprox.

Punt de partida:
Deixem la carretera A-176 i prenem la carretera HUV-2131 en direcció a Siresa, a la vall de Hecho. Continuem per aquesta carretera que a través de la Boca del Infierno es dirigeix a la Selva de Oza.
Arribem a la zona recreativa de la Selva d'Oza i estacionem el vehicle al pàrquing de l'abandonat refugi de Selva de Oza i campament Ramiro el Monje.

Ruta: 
estacionament refugi Selva de Oza - Puen de Oza - Selva de Oza - Refugi Castillo de Acher - Bretxa Sud - vall del castell - Punta Nord - vall del castell - Bretxa Sud - Refugi Castillo de Acher - Selva de Oza - Puen de Oza - estacionament refugi Selva de Oza

Recorregut:
Des de l'estacionament ja podem divisar la silueta de l'imponent castell. Creuem el pont sobre el riu Aragón-Subordán i prenem un sender fins una fita i cartell que ens remeten a l’esquerra endinsant-nos per l’espectacular fageda de la Selva de Oza. Seguim aquest sinuós sender que discorre per aquesta frondosa fageda, sense pèrdua, doncs anirem trobant diferents cartells. Xino-xano anem guanyant cota fins que sortim a cel obert amb l'airós e inexpugnable castell per davant. Continuem endavant fins situar-nos propers, per la dreta, al petit refugi lliure del Castillo de Acher. Fem una ullada per intuir la porta i/o bretxa que ens permetrà accedir al castell. Seguim muntanya amunt i anem regirant a mà esquerra per un terreny pedregós i bastant descompost.  Arribem a una gran roca que ens marca, per l'esquerra, la ruta a seguir per un  terreny vermellós en direcció a la bretxa ubicada en la cara Sud. Arribem a la bretxa esmentada i sense gaire dificultat, progressem per terreny de grimpada fins sortir al capdamunt de la vall formada a l'interior del castell. Des d'aquest punt es divisa la punta Nord i cota més elevada de la fortalesa a la que accedirem. A continuació, seguim per la dreta un sender que més endavant s'anirà recargolant cap a l'esquerra fins al cim o punta Nord. Curiosa i sensacional formació cásrtica en forma de vall interior, amb unes vistoses muralles flanquejant el perímetre, que simulen els merlets d'un castell. Xau-xau, anem fent via en suau pujada fins al cim i/o cota més elevada del Castillo de Acher. Fruïm de les vistes i de tot l'entorn amb un silenci absolut que ens envolta. Fem unes fotos pel record i seguidament iniciem la tornada. El retorn passa per desfer el mateix camí de pujada fins l'inici. El temps fa estona que presenta un aspecte intimidador de pluja imminent. Passem un altre vegada per la frondosa i espectacular fageda de la Selva de Oza i finalment arribem a on tenim estacionat el vehicle.

Breu:
Petit període de vacances amb 3 rutes programades:
Castillo de Acher, Aguas TuertasMesa de los Tres Reyes.
Un cim molt estètic i peculiar que ens atrau visualment des de l'exterior. Una  de les clàssiques i obligades ascensions per aquestes contrades. Cim famós i molt preat per la zona, altament recomanable. Hem gaudit d'una bona jornada de muntanya en tots els sentits. 

Els caminaires: Josep i Mercè

Print Friendly and PDF