GR 67  Tour de Les Cévennes






Una travessa pels confins del massís Central francès

Al nord de Montpelier s'estén el massís de les Cévennes, d'orografia suau i valls estretes, un espai natural encatifat de boscos i encerclat per acollidors poblets. Els diversos senders marcats i les nombroses possibilitats d'allotjament ofereixen als excursionistes múltiples opcions per descobrir aquest confí meridional del massís Central francès.
El massís de les Cévennes és un conjunt muntanyós de granits i esquists situat al SE del massís central francès, en el seu vessant més mediterrani. Un país de crestes vellutades i valls estretes i atapeïdes. Muntanyes boniques i rebels. Ferotges i rialleres, que han estat molts anys deixades de banda i donen la sensació d’una agradable llibertat i de ser un món a part, en el que ha desaparegut la noció del temps. Un món on sembla que els homes hagin perdut, abandonant a la natura vessants llargament conreats i explotats. Un món amb història densa, on cada pedra ens parla de camisards, pagesos orgullosos i independents, forts com la seva terra. Aquí l’excursionista se sent viatger a la descoberta d’un món diferent i carregat d’història.
Seguirem dons amb calma aquets camins ramaders que carenegen cap l’infinit, travessant boscos de tota mena retrobant el plaer de la solitud, resseguirem totes les esteles o creus que els homes han anat plantant sobre aquesta terra i quan retornem a casa travessant la plana occitana, estarem convençuts d’haver omplert algun buit que teníem oblidat.


Presentació:
L’itinerari que descrivim és una ruta circular, segons una ressenya de la revista de Vèrtex 201, que segueix bàsicament el GR-67. El seu atractiu principal es bassa en que la major part del recorregut ressegueix les grans carenes de la zona. D’aquesta manera, tot caminant, es té una visió global de tota l’àrea i una gran sensació de llibertat. Al massís trobem dues grans zones completament diferents: a la meitat Nord el paisatge està caracteritzat per altiplans (anomenats causes) molt castigats pel vent i travessats per profundes gorges; al Sud, en canvi, el relleu és més complex i el paisatge més tancat.

Distància: 124 Km. aprox.

Desnivell: +4.040 metres aprox.

1 etapa # 21/03/08 # Colognac – Aire de Côte
Meteo: 

Pluja i sol (arc de Sant Martí inclòs) seguit de tempesta i final d’etapa amb neu i “vent violent”
Ruta: 
Colognac 602 – Coll de les Fosses 800 – Coll Baraque 942 – Coll Lougares 942 – Coll Fageas 1140 – Coll Asclié 905 – Coll Home Mort 909 – Bomperrier 833 – Coll Pas 833 – Aire de Côte 1083 
Resum: 
Primera pressa de contacte amb el Tour on anirem veiem la variada vegetació a vegades formada per esplèndides catifes de pi roig i castanyers, i a vegades per la malmesa vegetació producte del rigor del seu clima. Seguim per carenes i colls mentre anem superant la tempesta a estones molt intensa fins l’acollidora gite d’etape de Aire de Côte amb una reconfortable llar de foc i un tracte agradable mentre continua nevant amb molta intensitat a les afores tot gaudint d’un bon vinet i un merescut sopar.


2 etapa # 22/03/08 # Aire de Côte – Les Valés

Meteo: 

Neu i temperatures baixes que s’anirà complementant amb “vent violent”
Ruta: 
Aire de Côte 1083 – Coll Salidès 1014 – Pic Marquaire 1161 – L’Hospitalet 1043 – Coll Faisses 1018 – Barre des Cevennes 1009 – Le Plan Fontmort 896 – Coll Laupies 1001 – Coll Abeilles 1009 – Les Ayres 800 – Le Valés 600
Resum: 
Iniciem aquesta segona etapa amb un ambient molt fred i un paisatge completament enfarinat que dona un toc hivernal al paisatge. Un paisatge ja de per si prou generós amb esplèndids boscos d’avets on més endavant trobem una de les escasses fonts del tot el Tour. Seguim avançant per turons amb l’ambient gèlid passant per L’Hospitalet fins el coll de Les Faisses per arribar a l’estètic poble de Barre des Cévennes. Continuem el nostre camí fins la gite d’etape de Le Valés. Una gite on trobem un tracte generosament hospitalari i acollidor. Desprès de l’aperitif ens posem a taula amb la família que ens brinda i ofereix tots els seus productes al mateix temps que xerrem amistosament com si fóssim a un món on el temps adquireix una altre dimensió.


3 etapa # 23/03/08 # Les Valés – Le Mazel

Meteo: 

Solejat i ventós amb pas de grans nuvolades.
Ruta: 
Le Valés 600 – Les Ayres 800 – Coll Serre Pradel 785 – Les Cabasses 910 – Le Mazel 496
Resum: 
Comencem la jornada animats per la millora meteorològica a primera vista. Gran part d’aquesta etapa transcorre per carenes de gran bellesa tot passant per magnifiques catifes de pi roig mentre gaudim de magnifiques vistes panoràmiques del parc. Un tram del GR marcat per fites que podríem qualificar d’escultures anònimes. Anar superant colls i turons un darrere de l’altre fins el tram final composat per emboscades valls saltejades de boniques cases rurals fins la gite d’etape de Le Mazel. Una gite dirigida per un music amb aire bohemi i una cuinera amb aire de new cuisine on ens trobem enmig d’un stage musical envoltats de musics de grans pretensions i mitjanes virtuts. Un amenitzat sopar de cuina mig-creativa amb productes de creació casolana dona pas abans d’anar a dormir d’un espectacle gratuït de balls i cançons populars.


4 etapa # 24/03/08 # Le Mazel – Colognac

Meteo: 

Ambient fred i solejat amb vent, ratxes fortes de vent i “vent violent”
Ruta: 
Le Mazel 496 – Aïgladines 392 – La Roussarie 200 – St Jean du Gard 191 – Mont Brion 815 – Coll Briontet 660 – Soudorgues 393 – Lasalle 300 – Colognac 602
Resum: 
Iniciem la darrera etapa que combina camins empedrats i pistes fins arribar al poble de St. Jean du Gard que tindrem que travessar de banda a banda per anar a buscar l’ascensió del Mont Brion i punt culminant on podrem veure gran part del Tour realitzat . Baixarem decididament fins la població de Les Horts i continuar per carretera fins a Lasalle. Seguidament per terreny mixte finalitzarem l’etapa fins a Colognac on trobem el cotxe estacionat dies enrere. Un cop arribats fem el gratificant canvi de sabates que han compartit aquesta travessa amb un aire gèlid per a no trencar la norma. 

Breu:
Aquesta Setmana Santa vam optar per fer el Tour de Les Cévennes tot seguint una ressenya recollida a la sempre benvinguda revista Vèrtex 201. Vent, Aigua i Neu son els tres components basics de la formula climatològica que l’esmentat Tour ens va oferir amb tot el seu rigor. Així mateix un grapat d’anècdotes i experiències de tot tipus a les Gites d’Etape amb la seva gent que ens acull generosament. Naltros ens vam veure obligats a fer petites variacions a la travessa segons l’article de la revista vèrtex per problemes d’ocupació a les Gites d’Etape de Malafosse i St. Jean du Gard. Les hores de marxa de les etapes van de 8 a 11 hores en funció del ritme aplicat. Infinitat de matisos, boscos i paisatges idíl·lics ens van acompanyar durant tota la travessa. El GR67 està perfectament senyalat tret de petits moments o zones que poden portar-nos alguna petita confusió. Tot resumit amb una bona patejada de 100 quilometres aproximadament.
Una llarga travessada que et submergeix en un micro-món marcat per altres valors i la desconnexió amb les nostres agitades vides que et dóna una confortable sensació de llibertat. Un Tour de baixa dificultat, encara que amb llargues distancies, molt interessant així com recomanable.

Els caminants del Tour: Christine – Josep – Mercè – Mònica - Santi


Print Friendly and PDF