Via Verda del Llobregat
Via Verda del Llobregat també anomenada del Carrilet

Nivell = Molt Baix
Itinerari = Cal Rosal – Antic pont del Carrilet - Pont gòtic de Pedret - Sant Quirze de Pedret - Pont gòtic de Pedret - Cal Rosal
Distancia = 12 Km / Desnivell = 80 aprox.

Plàcid itinerari per la Via Verda del Llobregat entre la Colònia Rosal i el pantà de la Baells que discorre pel traçat del Carrilet, antic ferrocarril de via estreta de finals del segle XIX que transportava persones i mercaderies de Manresa a Guardiola de Berguedà resseguint el curs del riu Llobregat. L'antiga fàbrica de la Colònia Rosal i el Canal Industrial de Berga testimonien l'intens aprofitament que el Berguedà ha fet del Llobregat des de l'antiguitat fins als nostres dies. La ruta permet contemplar també un magnífic entorn natural, amb extensos boscos de pins i una frondosa vegetació de ribera, i dues joies de l'arquitectura medieval catalana: el pont gòtic i l'església preromànica de Sant Quirze de Pedret.

L’idea passa per fer una passejada amb bicicleta i desprès anar a passar la resta del dia a Sant Julià de Cerdanyola que fa temps que no el visitem. Així dons a les deu del mati iniciem aquesta breu via verda. Per accedir al punt de partida haurem de deixar el cotxe a una explanada ubicada a la part nord i final de Cal Rosal, al costat d’una rotonda per accedir a l’antiga carretera amb direcció a Berga. Aquesta via verda no està degudament senyalitzada com altres vies verdes ben condicionades pel us lúdic. Al mateix temps té l’inconvenient que està permesa la circulació de cotxes i motos que fan que el trajecte no sigui tan bucòlic. La pista de terra va vorejant el riu Llobregat pel seu marge dret i segueix l'antic Carrilet, ferrocarril que va estar en funcionament entre 1860 i 1973. Es tractava d'un petit tren remolcat per una locomotora de vapor de velocitat reduïda -no passava dels 30 km per hora- nascut per satisfer l'intens tràfic comercial de la indústria minera de la comarca a la segona meitat del segle XIX. Anem passant per diversos túnels i trams boscosos per on desprès travessarem un petit pont dissimulat per la vegetació. Tot seguit trobarem la font dels pescadors a l’últim túnel. Un cop passat es prossegueix ara per la riba esquerra del riu. Més endavant trobem pont gòtic de Pedret, bastit entre els segles XII i XIII. És molt recomanable travessar-lo i seguir per la pista cimentada del davant fins a l'església preromànica de Sant Quirze de Pedret. Són 0,65 km i 60 m de desnivell afegits a la ruta. El temple, originari del segle IX, ha estat molt restaurat al llarg dels segles. Des de Pedret es tenen unes amplíssimes vistes dels rasos, Queralt, la Figuerassa i les serres de Picancel i de Montsent. L'itinerari continua aigües amunt, deixant el pont de Pedret a la dreta, pel camí terrer senyalitzat amb un rètol cap a la font de la Vaca que voreja el Llobregat per l'esquerra. Als 500 m, després de passar un sender a mà dreta que es dirigeix cap al riu, s'arriba a les restes de l'antic pont del Carrilet que creuava el riu, avui esfondrat, i s'acaba la pista. Més endavant es troba la presa del pantà de la Baells: és el punt final del recorregut. Per tornar desfarem el mateix camí. Una via verda sense grans pretensions però no menys interessant i que en el nostre cas vam complimentar amb la visita al sempre ben recordat poble de Sant Julià de Cerdanyola. Fins la propera.

El tàndem = Josep i Mercè.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada