Tossa Plana de Lles  2916


El primer cim de l’Any

El Pic de la Portelleta o Tossa Plana de Lles és una muntanya de 2.916 metres, punt més alt de la Baixa Cerdanya, i segón cim més alt de tota la Cerdanya després del Carlit, fronterer amb Andorra, concretament amb la parròquia d 'Escaldes-Engordany. És un dels cinc únics cims d'Andorra que superen els 2.900 metres d'altitud.
Les duplicitats toponímiques són força habituals als massissos d'una certa amplitud, amb vessants geogràficament molt diferenciades. És el cas de la Tossa Plana de Lles, anomenada així a la Cerdanya, que rep el nom de Pic de la Portelleta per la banda andorrana.
En dies clars es pot apreciar la Maladeta, la Pica d'Estats i la major part dels relleus del Pallars i d'Andorra, i fins i tot els del Conflent i el Canigó.

Desnivell: +960 metres aprox.

Distància: 12 Km. aprox.

Punt de partida: refugi Cap del Rec.
Passat Martinet des de la carretera N-260 de Puigcerdà cap a la Seu d'Urgell, prenem la carretera local LV-4306 que ens duu sense pèrdua fins al refugi.

Ruta: 
Refugi Cap del Rec - Refugi del Pradell - Pla de les Someres - Tossa Plana de Lles - Pla de les Someres - Refugi del Pradell - Refugi del Cap del Rec

Recorregut:
El dia s’aixeca per primer cop una mica obert, de moment no neva i ens ofereix una possibilitat de fer muntanya, així que ens posem l’equip de muntanyenc i en marxa ja que volem fer la primera ascensió de l’any. Prenem el GR-11-10 que surt de la mateixa estació d’esquí nòrdic de Lles. El camí serpenteja pel mig dels boscos enfarinats, oferint-nos un paisatge innivat de gran bellesa. Les nevades dels dies anteriors li donen un ambient molt alpí, quasi be sembla que estiguem a un país nòrdic. El camí no te pèrdua i avancem sense raquetes dons la neu encara es prou consistent. Arribant al refugi del Pradell el paisatge s’obra oferint una espectacular visió panoràmica de la feréstega i aplina Serra del Cadí. Un cop al refugi del Pradell, l’accés a la Tossa es mostra meteorològicament complicat, doncs sembla que la neu ens acompanyarà per baix i per dalt. Ens calcem les raquetes doncs el tou de neu ja ho requereix. Pel damunt d’aquest refugi surten unes traces que es dirigeixen i s'endinsen per l’espès i bucòlic bosc. El camí puja directa i decididament costerut fins el Pla de les Someres. El temps continua inestable, tant aviat surt el sol com barrufa neu amb ràbia. En sortir de l’innivat bosc s'arriba a un llom que domina el pla des d'on es divisa la Tossa Plana de Lles. El dia es va obrint però a canvi ens torna unes punyents rafegues de vent. Aquest fenomen torna l’ascensió incòmode i ens obliga a posar-nos el barret i tot el que portem damunt. Seguim la traça remuntant el llom i, sense arribar al bony que tenim per davant, cal anar decantant-se cap a l'esquerra. El fort vent s’enduu la neu deixant la traça a estones ben pelada i amb clapes de gel. El pendent es fa més suau i, a prop del cim, regirem una mica cap a l’esquerra tot veient el punt geodèsic que corona el cim. Ja i som, ja tenim el primer cim de l’any. Tossa Plana de Lles (2916 metres) i 1000 metres aprox. de desnivell. Llueix el sol i des del cim es gaudeix d'un gran panorama en totes direccions. Es pot veure des del massís de la Maladeta fins a la Serralada litoral. El vent és molt fort, gairebé insuportable, hem de fer les fotos a corre-cuita i fotre el camp el més aviat possible. Reprenem la baixada sense aturades, directament, fins el Pla de les Someres on el vent ja no te la mateixa intensitat. Ara ens endinsem altre cop pel enrevessat bosc per anar a buscar el refugi del Pradell on farem l’àpat del dia. Desprès d’un bon repòs reprenem el camí pel GR-11-10 que ens durà altre cop al punt de partida, el refugi del Cap del Rec.

Breu:
Aprofitant l'estada al refugi Cap del Rec per acomiadar l'any com cal, tenim planificades dues sortides de neu sense masses complicacions:
- Estany de l'Orri
- Tossa Plana de Lles
Esperem que aquest any nou ens porti molts cims i camins. Molta muntanya per gaudir-la, perquè ens agrada molt.

Els muntanyencs: Anna - Gloria - Jesús - Josep - Juan Luis - Mercè

Print Friendly and PDF

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada