Volta per Queralt i la Figuerassa


Una caminada pels voltants del Mercadal

Excursió interessant que, partint de tocar de Berga, puja al Santuari de Queralt i segueix la cinglera pel costat sud. Després es decanta a la vall de Demetge, passa per Espinalvet i puja a l'extraordinari mirador de la Figuerassa, que encara que tingui el destorb de diverses antenes, no per això deixa d'oferir la seva panoràmica.

Distancia: 14 Km.

Desnivell: ± 1.880 metres acumulat.

Aproximació: Berga.
Des de Berga cal prendre la carretera que puja a Queralt i als rasos de Peguera (BV-4242). S'inicia al collet de Cal Fumanya, tot just fets uns 500 m d'aquesta carretera.

Ruta:
Urbanització Fumanya - Santuari de Queralt - Collet del Serrat de la Mel - Espinalbet - Coll de l'Oreller - la Figuerassa - Carretera del rasos de Peguera – Cal Fumanya.

Recorregut:
Urbanització Fumanya / Comencem a caminar pujant pel marcat camí (PR-C-73) al costat de la casa. Un tros amunt deixem a la dreta el camí a Sant Pere de Madrona, passem per les capelles de Sant Jacint, Sant Jaume, Santa Maria dels Dolors i arribem a l'aparcament sota el santuari. Pugem les últimes escales. Durant tot el camí hem gaudit d'una magnífica vista, sobretot de Berga i de la plana del baix Berguedà i del Bages, que es va eixamplant mentre anem pujant.
Santuari de Queralt / Dedicat a Santa Maria, data del segle XIV i fou modificat el segle XVIII segons el gust neoclassicitzant. La plaça del davant ofereix un panorama dilatadíssim. Hi comença el GR-107, camí dels Bons Homes, i hi passa el PR-C-73, a més de diversos SL, que hi faciliten moltes excursions. De la plaça continuem cap a la cova de la Troballa, al peu de l'esvelta roca dita Castellberguedà. Passem al peu de la cova i arribem a la capella de la cova, dedicada a Sant Ignasi, que sembla que hi va fer-hi una estada. Al davant hi ha el magnífic mirador de Garreta, que ofereix una excel•lent visió dels cingles de Queralt i de Garreta. Continuem fent la volta a Castellberguedà fins que arribem a un collet.
Collet de Sant Joan / Amb una capella dedicada a aquest sant. Cruïlla de camins: a l'esquerra baixa el camí del Avianesos, i a la dreta hi ha diversos camins. Seguim a l'esquerra, de pla, un camí que ressegueix una estreta lleixa entre els cingles de Queralt i els de Garreta. El camí va pujant a poc a poc, tot oferint una vista a vol d'ocell sobre el plans d'Avià. En un estrep sota el cap de la Tartanera, gira a la dreta i deixem de veure el santuari de Queralt. Baixem una mica fins a un collet.
Collet del Serrat de la Mel / Estret i arbrat. Deixem el camí de carena i baixem a la dreta, per l'obaga. Al cap d'uns 4 min travessem una pista procedent del camí del Ròssec i continuem baixant, fins que trobem el torrent de l'Alou. El travessem i a l'altre costat trobem una urbanització per on passa l'antiga carretera. La seguim a l'esquerra i, en arribar al costat del càmping Font Freda, girem a la dreta, fins a la carretera dels rasos de Peguera.
Carretera dels rasos de Peguera / La travessem i continuem per sobre l'hostal els Roures per la pista que duu a l'església d'Espinalbet.
Sant Miquel d'Espinalbet / Senzilla església amb campanar annex. Continuem per sobre seguint les marques blanques de la Nuria-Queralt. La pujada és suau però constant.
Coll de l'Oreller / Deixem la pista, que va cap a l'estany i prenem a la dreta per carena, seguint les marques del PR-C 73-3. Al principi baixem una mica, passant per la dreta d'un turonet, però aviat agafem la carena en pujada suau. Una mica abans de les antenes arribem a un petit collet, amb un cartell "la Figuerassa, on ja trobem la pista que puja per al manteniment de les instal•lacions. D'aquí surt, a la dreta, el camí que farem de baixada. Nosaltres seguim endavant per la carena, fins més enllà de les antenes, on hi ha un extraordinari mirador de la contrada.
Mirador de la Figuerassa / Té una gran vista cap als rasos de Peguera, el Moixeró i la serra de Catllaràs, però és especialment esplèndida pel costat de Queralt i de la riera Demetge. Igualment tenim a la vista el Puigllançada, la Tossa d’Alp i les Penyes Altes. També veiem tota la volta que hem fet. Per baixar retornem fins al collet i prenem el camí de l'esquerra, que baixa dret, però és de bon fer. Té marques del PR. Quan ja hem baixat força passem pel davant de la gran cova de Campmori. Continuem baixant i aviat arribem a uns prats. El camí continua recte cap al castell de Berga, però nosaltres ens desviem a la dreta per anar a prendre una bona pista que es veu dessota mateix. Quan hi arribem la seguim a la dreta i de seguida som a la carretera de Berga als rasos de Peguera.
Carretera / Seguim la carretera avall fins a retrobar l’ urbanització on tenim els cotxes i final de l'itinerari.

Breu: 
Una caminada agradable, estirant les cames per aquestes muntanyes mitjanes, tan privilegiades que són els primers contraforts del Prepirineu. Muntanyes del Berguedà, plenes de boletaires a la recerca del seu preuat trofeu. Després de la caminada sempre podem afegir una visita per la Ciutat de Berga, pel seu carrer major fins la Plaça de Sant Pere amb la seva característica “balconada” on si celebren els “salt de plens” dins de la seva gran festa de la Patum, patrimoni de l’UNESCO. Un dia fred però solejat ens ha permès gaudir d’un bon dia de muntanya.

Els caminaires: Anna - David - Gloria - Jesús - Josep - JuanLuis - Mercè - Miguel - Sergi

Informació extreta de “Senderisme”
Print Friendly and PDF

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada