GR 92 / Etapa 3 / Cadaqués - Roses






GR92 / Etapa 3 / 21,375 Km

Presentació: 
Aquesta és una etapa podríem dir “simètrica” de l’anterior, ja que comença per un tram interior i continua després del Coll de Nofreu sempre en primera línia de costa.
L’interés de l’itinerari es manté sempre en un màxim, gaudint d’una gran varietat de detalls de paisatge en tot moment, tant en el tram interior amb les seves incomparables vistes llunyanes sobre el mar, com el tram costaner, que constitueix una descoberta continua de cales, acantilats i demés indrets reservats a aquells emprenguin aquesta “aventura amable”.
Cal notar que l’etapa és més dura que l’anterior, ja que el quilometratge i el temps són superiors, però sobretot, és de destacar que el desnivell acumulat és molt superior, tant en pujada com en baixada, degut als importants desnivells que cal fer i desfer entre els mots acantilats i cales que es passen.





Recorregut:    Informació extreta de la FEEC (Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya)


0,000km  0:00h
CADAQUÉS (10 m).- Desembocadura al mar de la riera de Romanyac o de Cadaqués. Se segueix vorejant la costa en direcció sud tot passant pel davant del casino.

0,100km  0:01h
PLATJA PORT D'ALGUER.- Es continua ran de mar (Riba Pitxot). Es contempla la vista sobre el conjunt de Cadaqués, de fama internacional.

0,665km  0:09h
PLATJA LLANÉ.- Es deixa a l'esquerra. Un cop passada aquesta platja es pren direcció cap a l'interior tot deixant la primera línia de costa que ja no es retrobarà fins a la cala Jòncols.

1,005km  0:13h
Bifurcació prop l'hotel Rocamar. Es deixa a l'esquerra el camí a la cala Nans i el seu far. Es continua pujant per la pista principal, que és la que es seguirà majoritàriament fins al pla de la Figura. S'utilitzaran, però, diverses estratègiques dreceres que l'escurcen i que són restes de l'antic camí. Passats uns 50 m es troba la primera de les dreceres, a l'esquerra, força costeruda.

1,175km  0:16h
Creuament.- Es creua la pista principal i es segueix per la mateixa drecera.

1,290km  0:18h
Entroncament.- Se surt a la pista principal, que cal seguir a la dreta. Majestuosa vista sobre Cadaqués.

1,435km  0:20h
Trencall.- Es deixa la pista i es pren una altra drecera a l'esquerra.

1,610km  0:23h
Entroncament.- Es torna a trobar la pista per la que se segueix pujant.

1,815km  0:26h
Trencall.- Es pren una nova drecera a l'esquerra que puja fort, entre marges de pedra força separats.

2,035km  0:29h
Creuament.- Es creua la pista principal. Convé girar-se de'n tant en tant per veure la vista sobre Cadaqués i sobre Caials i el cap de Creus.

2,125km  0:31h
Entroncament.- Es surt a la pista principal que ja no s'abandonarà més.

2,300km  0:33h
Bifurcació.- Es segueix per la pista de l'esquerra. Per la dreta s'aniria a l'ermita de Sant Sebastià. Aviat es deixa el Mas d'en Baltre a la dreta.

2,545km  0:36h
Bifurcació. Se segueix per la dreta.

3,315km  0:46h
Bifurcació. Es deixa una pista a la dreta.

4,025km  0:56h
Casa a l'esquerra. Ja es veu la badia de Roses en la llunyania. Atractives vistes llunyanes sobre el mar.

4,270km  0:59h
Bifurcació. Seguir per la dreta.

4,485km  1:02h
"PLA DE LA FIGURA (230 m).- Situat en un estratègic collet. ATENCIÓ! Hi ha una bifurcació; el GR continua per la pista de l'esquerra tot vorejant una porta; per la pista de la dreta també es pot anar a la cala Jòncols, si bé el recorregut és sensiblement més llarg. És possible que per la pista més curta de l'esquerra no hi hagi marques de GR, però el camí a seguir és força evident ja que la Cala Jòncols, per on s'ha de passar, ja es veu. Aquest itinerari és el que es descriu a continuació."

5,625km  1:15h
Petites construccions.- Als dos costats de la pista, es continua baixant.

6,235km  1:22h
RIERA DE JÒNCOLS.- Després de travessar una porta es creua la riera i se segueix a l'esquerra la pista principal que ve del Pla de la Figura i de Roses.

6,650km  1:28h
"CALA JÒNCOLS.- Evocador indret de la Costa Brava, tancada al sud pel Puig de Canadell i el Cap de Norfeu. Hi ha una barraca de pescadors i a l'estiu, servei de bar. Se surt de la cala per unes escales, a l'esquerra de les quals hi ha una font situada al final del tot de la platja; és curiós observar la curtíssima distància que hi ha des de la font al mar."

6,750km  1:30h
Bifurcació.- Es deixa un corriol a l'esquerra. Continua la pujada.

6,935km  1:34h
Collet.- Convé donar l'últim cop d'ull a la cala Jòncols ja que es canvia d'horitzons i s'entra en el vessant de la cala Murtra. Se segueix a la dreta tot revoltant els torrents que hi baixen.

7,205km  1:38h
Torrent.- Punt baix del camí, que torna a pujar.

7,555km  1:43h
COLL DE NORFEU (65 m).- Apareixen nous horitzons. Bifurcació de pistes i camins. El GR 92 fa una petita i imprescindible marrada, i al principi de la pista que s'endinsa cap al cap de Norfeu pren a la dreta un corriol en pujada, sud.

7,915km  1:53h
"Trencalls.- Es deixen dos corriols a l'esquerra que s'internen en direcció al cap de Norfeu; tot seguit es creua la carena principal del massís. Al davant es presenta una esplèndida vista, cal baixar en direcció al mar (sud-oest). Sembla que el camí hagi d'anar a caure al mar, de tant corbat que és el terreny."

8,360km  1:59h
Penya-segats.- Després de la forta baixada es passa per sobre d'uns penya-segats força verticals. Des d'aquí fins a Roses el GR 92 anirà sempre en primera línia de costa tot donant el contrapunt al tram fet fins aquest indret que ha estat més aviat interior. Sempre que sigui possible es seguirà el Camí de Ronda, com en aquest tram, excepte si això no és factible.

8,720km  2:08h
CALA PELOSA.- Hi ha un bar i una garita de guàrdia del temps de la guerra civil del 1936, utilitzada per l'exèrcit republicà, ja que la Cala Pelosa va ser en aquest temps, camp de presoners nacionals.

9,240km  2:18h
CALA CALITJAR.- Es travessa i se surt a l'altre costat a tocar d'una casa. A partir d'aquí, el camí puja i baixa tot resseguint els accidents de la costa.

9,950km  2:28h
PUNTA DE LA FERRERA.- Passats uns pocs metres es pren un trencall a la dreta que puja fort en direcció al punxegut Puig de la Morisca, nord (interior).

10,095km  2:31h
Entroncament.- S'enllaça amb la pista Roses-Jòncols. Cal anar a l'esquerra. Atenció si es va en sentit contrari.

10,915km  2:40h
Bifurcació.- Es deixar la pista principal i es pren el trencall que porta a la propera cala Montjoi, que cal creuar i sortir per l'altre extrem per mitjà del Camí de Ronda.

11,390km  2:46h
CALA CALÍS.- En sortir de la cala el GR torna a seguir vora el mar per una agradable zona de bosc, després de molt tram sense arbres.

11,965km  2:56h
Trencall.- Es deixa un camí que baixa cap al mar i se segueix per la dreta. Poc després se'n deixa un altre també a l'esquerra que va a la bonica punta del Bergantí. Es canvia la direcció que es portava per la sud tot pujant de valent fins a atènyer una important alçada sobre el mar.

12,215km  3:00h
Bifurcació.- Es va a l'esquerra tot baixant fort. Poc després es deixa un corriol a la dreta.

12,395km  3:02h
Trencall.- Es va a l'esquerra tot baixant fort en direcció a la cala Rustella. El camí travessa el seu torrent i passa a pocs metres de la cala. Després el camí torna a pujar. El bosc arriba fins al propi penya-segat i el camí també hi va a ran. Cal anar amb una mica d'atenció. Les persones amb vertigen poden tenir alguna dificultat ja que els penya-segats són realment impressionants.

13,055km  3:11h
CAP BLANC.- El camí s'encara cap al sud-oest i continua pujant. Canvi de paisatge. En direcció sud es veu el Montgrí, per on passa el GR 92, i les illes Medes. Més endavant s'inicia la baixada cap a la Cala Murtra.

13,385km  3:16h
CALA MURTRA.- Cal no confondre-la amb la cala propera al pk 7,205. La sortida de la cala és en forta pujada tot deixant un camí a la dreta, que és el d'accés normal a la cala. Novament es guanya gran alçada sobre el mar.

13,695km  3:25h
Baixada.- Es deixa un corriol a la dreta i s'inicia una nova baixada amb la Punta Falconera al davant, que pot servir de punt de referència en aquest tram, en que hi ha diversos trencalls que poden portar a confusió.

13,870km  3:28h
Torrent. Es deixa un corriol a l'esquerra que baixa i després dos més a la dreta. Nova pujada.

14,045km  3:32h
Torrent amb restes d'instal·lacions militars. Es deixa un camí a l'esquerra que baixa cap al mar.

14,320km  3:35h
CAP FALCÓ.- Hi ha antigues edificacions militars. Després de les primeres parets hi ha una cruïlla on cal anar per la pista de l'esquerra tot deixant a la dreta un bon mirador. Hi ha una edificació que pot servir d'aixopluc. Just després d'aquesta edificació cal deixar la pista i prendre el camí en direcció a la punta Falconera, sud.

14,570km  3:39h
PUNTA FALCONERA (40 m).- La costa pren direcció oest tot marcant el començament del golf de Roses. Aquesta direcció oest és la que portarà a Roses ja sense canvis notables d'orientació. Enrere queden tots els entrants i sortints de la costa que s'han anat resseguint. Una mica per sota de les restes metàl·liques es pren de nou el Camí de Ronda en l'esmentada direcció oest.

14,870km  3:44h
Bifurcació.- Per la dreta hi ha un camí esglaonat que porta a uns búnkers que s'han deixat més amunt. Es continua pel Camí de Ronda.

15,470km  3:45h
URBANITZACIÓ ALMADRAVA.- Es desemboca en una corba del primer carrer d'aquesta urbanització. A partir d'aquí, l'itinerari té un caire més humanitzat tot mantenint però sempre el seu encant. Se segueix per l'esquerra. En la primera bifurcació de carrers cal seguir per l'esquerra i en la següent per la dreta, que és l'avinguda Díaz Pacheco.

15,830km  3:50h
Trencall.- Es baixa a l'esquerra per unes escales que porten a la magnífica platja de l'Almadrava o de Canyelles Grosses, que és la primera platja de sorra fina després de moltes platges majoritàriament pedregoses. Es travessa la platja i se'n surt per l'altre costat, per unes escales empedrades que enceten un tram ben arranjat del Camí de Ronda.

16,480km  4:00h
PUNTA DE L'ULLASTRELL.- Està formada per un grup d'esculls.

17,080km  4:07h
PUNTA DE L'OMELLA.- És un altre grup d'esculls, amb una petita platja. Es continua pel camí de ronda.

17,440km  4:12h
CALA CANYELLES PETITES.- Cal anar fins al final de la platja i prendre l'ampli camí de ronda, recentment arranjat, que comença amb unes escales. A partir d'aquest punt, l'excursió es converteix en un agradable passeig pel camí de ronda que es manté sempre a una certa alçada sobre el mar.

18,540km  4:29h
Bifurcació.- Es deixen a la dreta unes amples escales de color vermell, lloc per on anava el GR abans de l'arranjament del camí de ronda.

19,020km  4:36h
FAR DE ROSES.- Queda a la dreta. Més amunt, hi ha el castell de la Trinitat. Uns 50 mts. més endavant, acaba el camí de ronda, desembocant a la vorera de la carretera. (Atenció en aquest punt si es va en sentit contrari)

19,605km  4:42h
PLATJA DELS PALANGRERS.- Es pot passar per la platja o continuar per la vorera de la carretera.

20,065km  4:47h
Port de Pescadors.- Queda a l'esquerra.

20,705km  4:55h
PLATJA DE ROSES.- Començament de la platja de la badia de Roses i començament de la carretera de Jòncols. Continuar per l'avinguda de Rhode ran de mar. Es creua la riera de Ginjolers.

21,375km  5:05h
ROSES (10 m).- Plaça Catalunya.

Breu: 
Abandonem Cadaqués remuntant fins al Pla de la Figura mentre anem gaudint d’esplèndides vistes pel damunt del Cap de Creus, per després davallar decididament fins a la cala Jòncols (en aquesta cala es troba una font d’aigua a ran de mar). Sortim de la cala esmentada enfilant amunt per camins de muntanya i ens dirigim al Cap de Norfeu on canviarem de paisatge. La resta de l’etapa transcorre, pujant i baixant, per un degoteig de cales de bellíssima estampa, una immillorable representació de les magnifiques cales que trobarem per la Costa Brava. Arribant a Rosses ja veurem a la llunyania l’inconfusible silueta del castell de Montgrí com a nova destinació de properes etapes.


Print Friendly and PDF