Sant Salvador de les Espases  420
Puig Cendrós  499






Un excel•lent mirador de Montserrat 

Santuari del municipi d'Esparreguera (Baix Llobregat) i de la parròquia d'Olesa de Montserrat des de 1868. Es troba dalt de la muntanya de Sant Salvador (420 m alt.), sector de la Serralada Prelitoral a l'esquerra del Llobregat, davant el massís de Montserrat (el riu forma entre ambdós blocs el congost del Cairat). És l'antiga església del castell de les Espases, esmentada ja l’any 895, quan fou cedit a l'església de Vic. Des de 992 canvià de senyor i es vinculà després al castell d'Esparreguera, fins que el 1351 passà a propietat dels priors i després abats de Montserrat. Del castell, només en resten els fonaments de la torre a la roca que corona el cimal. La capella de Sant Salvador és coneguda des del s. XI i fou reconstruïda al s. XVI. Des de 1352, que començaren a tenir-ne cura els consellers de Manresa, prengué el caire de santuari. Fou abandonada el 1715 i restaurada el 1784. La darrera restauració important feta al santuari i casa de l'ermità tingué lloc el 1929, per iniciativa del pare Joan Solà. El 1970 fou constituïda a Olesa de Montserrat l'associació dels Amics de Sant Salvador, que vetlla pel seu manteniment. 

Desnivell: +500 metres aprox.

Distancia: 13 Km. aprox.

Punt de partida:
Poliesportiu Salvador Boada, situat a la part més alta d’Olesa de Montserrat.
Darrera el poliesportiu hi ha un ampli aparcament, on deixarem el vehicle.

Ruta:
Olesa de Montserrat - Mirador - Pla del Fideuer - Coll de Bram - Sant Salvador de les Espases - Coll de Bram - Pla del Fideuer - Puig Cendrós - Mirador - Olesa de Montserrat

Recorregut:
Prenem la pista forestal que surt darrera del poliesportiu. Al cap d’uns 50 metres girem a mà dreta, hi ha un pal indicador.
Seguim la pista, sense pèrdua, fins al mirador on trobarem una magnifica panoràmica del massís de Montserrat. Un rètol ens marca la direcció a prendre cap al pla del Fideuer. En poca estona arribem a l’esmentat pla del Fideuer, on trobarem diferents indicadors i una mica més endavant un cartell indicador de Sant Salvador de les Espases.
Abandonem la pista i prenem aquest corriol que ens du decididament cap al coll de Bram. Per aquest tram de ruta i passa la Travessada Molins de Rei – Montserrat, inclosa en el calendari CCCR (Copa Catalana de Caminades de Resistència) i que es celebra de forma alternativa amb la Travessada Molins de Rei – Vilafranca.
Anem baixant, cap a l’esquerra per un estret corriol que es dirigeix cap a Sant Salvador. Arribem a un replà o una mena de collet, on trobarem un ineludible cartell indicador. Un corriol molt acurat ens apropa i s’enfila cap a la nostra destinació. Finalment unes escales ens porten a l’entrada del santuari, on hi ha una mena de plaça amb unes magnifiques vistes del massís de Montserrat.
Passem per l’interior de les instal•lacions i pugem dalt de l’espadat per coronar el seu cim. Altre cop tenim davant nostre unes amplíssimes vistes de tot l’entorn que volta aquest enlairat indret. Fem un mos, mentre gaudim de les vistes. Reprenem la volta pel mateix camí fins al pla del Fideuer.
Aquí completem la jornada ascendint al Puig Cendrós, un turó al que s’accedeix en poca estona i que ens ofereix unes vistes similars a les ja esmentades anteriorment.
Baixem del Puig Cendrós i reprenem el retorn, sense cap pèrdua, fins al poliesportiu i punt d’inici de la passejada d’avui.

Breu:
Una de les millors excursions que podem fer des d’Olesa de Montserrat.
Una excursió fàcil i propera i que ens permetrà contemplar el massís de Montserrat des d’una perspectiva diferent.
Tot plegat, una bona excusa per estirar les cames.

Els caminaires: Josep i Mercè

       Print Friendly and PDF