Les Montserratines






Una volta per les Montserratines 

A ponent del terme d’Odèn (Solsonès), sobre els antics nuclis del Sàlzer i la Móra Comdal afloren unes formacions de conglomerats que per la seva similitud morfològica se les ha batejat genèricament com a “Les Montserratines”. Aquest tipus de roca és molt corrent a la zona; El Corb i Sant Honorat, Cavallera, Canalda, Vilamala, etc... però de totes elles les que més s’assemblen a les de Montserrat i les que presenten formes més capricioses, són les de la Móra Comdal. Genèricament se les anomenen “Les Montserratines”, però topogràficament els diversos grups de formacions reben noms diferents: Roques de Molló, les Encantades, Roques de Medes, els Torms, Roques Blanques, del Quirol, de Serra-Seca, etc 

Desnivell: +/- 1.500 metres aprox.

Distancia: 15 Km. aprox.

Punt de partida:
S’ha de prendre la carretera local que va des de Solsona a Cambrils. Passarem pel Pont del Clop i seguidament per Montpol. En poca estona arribarem al mirador de la Serra-seca on hi ha un monument del pas del Tour de France per aquest coll. En aquest indret hi deixarem el vehicle.

Ruta:
Serra-seca – Turó dels Mals Aires – Cap del Roc del Grau – Roques Blanques – Torrent del Mal – Roques de Medes – Les Encantades – Roques de Molló – Plans de Sàlzer – Caseta de Sàlzer – Santa Magdalena del Sàlzer – Collada de Sàlzer - GR1 – Serra-seca

Recorregut:
Comencem a caminar, deixant a mà esquerra el mirador, tot seguint les marques del GR-1. A la primera corba a mà dreta, remuntarem per la lloma rocallosa i anirem carenant cap al turó dels Mals Aires i seguidament cap al Roc del Grau. Abandonem el GR-1 i continuem pel camí del Grau. Seguim avançant mentre les vistes es van eixamplant. Cal estar atents a les marques blanques amb alguna que altra fita, doncs haurem de fer un gir a mà esquerra per davallar decididament, per terreny força inestable, fins una lleixa que ens apropa a les Roques Blanques (fàcilment reconeixibles pel seu color). Seguim caminant fins arribar al Torrent del Mal, on veurem una instal•lació amb dos parabolts per la practica del barranquisme. Un cop d’ull a l’estimball que forma el Torrent del Mal i continuem resseguint la carena. Les marques blanques segueixen marcant-nos el camí correcte. Anem observant les airoses Roques de Medes per sobre dels Torms. Una estona més i arribem al sector de les Encantades. Una zona amb formes montserratines impossibles i peculiars com les Amoroses que s’assemblen als caps d’una parella d’enamorats. Anem gaudint de les vistes de tot el que ens envolta. Seguim la caminada fins arribar-nos a la rasa de Molló on hi ha un rètol que ens senyala la font de la Voltrera. Arribats al coll de les Artigues, s’ha d’estar altre cop atent per regirar a mà esquerra i prendre un corriol pedregós que baixa decididament pel mig del bosc. Forta baixada que circula entre el Roc de la Pinyalada i les Roques de Molló. Passat una barana de fusta, remuntem un xic per seguidament davallar un altre cop. Conectem amb una mena de pista en desús fins arribar a una cruïlla amb uns rètols indicadors. Naltros prenem l’ampla pista a mà esquerra que es dirigeix cap als plans del Sàlzer. Continuem per la pista fins a la caseta del Sàlzer. Tota l’estona tindrem una amplia visió de tot el conjunt de Les Montserratines. Seguim la pista esmentada fins apropar-nos a casa del Sàlzer i tot seguit fins a l’ermita de Santa Magdalena que es troba al costat d’unes instal•lacions pel bestiar. Abans d’arribar a la collada de Sàlzer, hem de prendre un sender amb les marques del GR-1 un altre cop. Un tram una mica perdedor, pel que si ens derivem fins la carretera, en la primera corba a mà dreta tornarem a prendre el sender del GR-1. Un sender que no abandonarem, en constant pujada i que ens durà fins a l mirador de Serra-seca on tenim el vehicle.

Breu:
Una ruta circular que permet conèixer aquesta peculiar zona, amb curioses formacions montserratines. Una zona similar en certa manera a les properes Moles del Corb i Sant Honorat. Un dia calorós i lluminós ens ha permès gaudir d’aquesta caminada. Tot plegat, una bona excursió per aquestes contrades del Solsonès.

Els caminaires: Josep i Mercè

    Print Friendly and PDF