Volta pel Pantà de Foix






Un tomb pel Parc de Foix 

El Pantà de Foix és un embassament que pertany al riu de Foix, creat per una presa situada al municipi de Castellet i la Gornal a la comarca de l'Alt Penedès, a prop del límit amb la comarca del Garraf, cap on seguirà el riu fins a la seva desembocadura. El pantà va ser inaugurat el 1928 i es troba al final de la depressió Prelitoral. 

El Parc de Foix es troba als contraforts del Massís del Garraf, entre les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf, és a dir, al centre geomètric i per tant, equidistant, del triangle Vilanova i la Geltrú, El Vendrell i Vilafranca del Penedès, capitals de les tres comarques. Comprèn una superfície aproximada de 2.900 ha.

Desnivell: +/- 1.050 metres aprox.

Distància: 15,60 Km. aprox.

Punt de partida: Castellet.
S’ha de prendre l’autopista AP-7 fins a la sortida 30 a Vilafranca del Penedès. Ara anem a buscar la N-340 cap a l’Arboç. Abans d’arribar a l’Arboç prenem la carretera TP-2115 i la BV-2115 fins a Castellet. Sota mateix del poble trobarem un ampli pàrking on deixarem el vehicle.
Plànol d'accés a Castellet

Ruta: 
Castellet – Sant Pere de Castellet – Torrelletes – Cal Balaguer – Fondo de Cova Pineda – Pressa del Pantà de Foix – Cal Bladet – La Creu – Font d’Horta – Castellet

Recorregut:
Comencem a caminar per l’escala que dóna accés al castell de Castellet des d’on veurem al pantà desplegat als seus peus. Anem seguint el GR 92-3 mentre abandonem Sant Pere de Castellet amb direcció a Torrelletes. Creuem la carretera BV-2117 i seguim pel GR esmentat entre camps de conreu. Les vinyes són el producte per excel•lència d’aquestes terres del Penedès. Arribem a Torrelletes des d’on podrem gaudir d’una amplia vista de tota la plana amb el perfil inconfusible de L’Arboç. Abandonem el GR 92-3 i prenem el carrer de Santa Magdalena. Arribant al final del mateix, prenem un camí cap a la dreta, que va davallant suaument. Anem guaitant les vinyes en aquesta època en procés de poda. S’ha d’estar atent quan estem passant per una mena de riera força obaga, per trobar un trencall a mà esquerra que ens durà fins a Cal Balaguer. Un estret corriol que seguidament circularà per bancades de pedra, resseguint les fites que hi anirem trobant. Un cop arribem a les runes de Cal Balaguer, anem a buscar el PR 143. Seguim el PR esmentat, mentre anem davallant suaument pel Fondo de Coma Pineda per una amplia pista envoltada de boscos de caire mediterrani. Sense adonar-nos arribarem al final de la pista, on haurem de remuntar uns metres per la carretera BV-2115 i anar a trobar la pressa del pantà. El pantà presenta un aspecte magnífic, ple a vessar d’aigua. Passem pel damunt de la pressa i seguim pel seu marcat sender. Un tram força agraït amb ombra i unes vistes prou gratificants. Arribem a Cal Bladet on s’ha d’estar atent per prendre un corriol a mà esquerra que remunta decididament cap a La Creu, voltant la muntanya de Cal Bladet pel mig del bosc. Un cop arribats dalt de La Creu, hem de prendre un sender que, en baixada, es dirigeix cap a la Font d’Horta. Ens arribem fins a la font que presenta un rajolí minso d’aigua, un rajolí escàs però suficient per refrescar-nos una estona. Reprenem la caminada per la pista que continua baixant. Seguim pel torrent de la Font d’Horta fins al final on s’ha d’anar a buscar la carretera BV-2116. Caminem per la vora d’aquesta carretera fins anar a trobar la BV-2115. Uns pocs metres més endavant creuem el pont que ens situa davant del pàrquing on tenim el vehicle. Si tenim temps, dalt del poble hi ha un bar-restaurant amb unes bones terrasses amb vistes al pantà, on podem recuperar forces tot prenent un merescut refresc.

Breu:
Una ruta circular que permet conèixer el pantà de Foix i un tros del Parc de Foix al mateix temps. Una zona propera per estirar les cames per aquest interessant indret amb aires i boscos mediterranis. Un dia solejat i lluminós ens ha permès gaudir d’aquesta caminada. Tot plegat, una bona excursió per aquestes contrades.

Els caminaires: Gloria - Josep i Mercè

       Print Friendly and PDF