Riudoms_La Mola_Riudoms 12'






Una caminada pels llocs més emblemàtics del perfil muntanyenc del camp de Tarragona

La Caminada Riudoms-La Mola-Riudoms va néixer l'any 2003 des de la Secció de Muntanya del CERAP, amb la voluntat de dinamitzar tant la pròpia secció com el CERAP en conjunt, mitjançant un projecte comú que permetés projectar l'entitat cap endins i sobretot també cap enfora. També tenia la idea de ser un catalitzador excursionista pel poble de Riudoms, obrint la possibilitat de recórrer des de la mateixa plaça de l'Església alguns dels racons més singulars de la geografia del Baix Camp. La idea del recorregut va sorgir de l'adaptació d'una caminada anterior, la Cambrils-La Mola-Cambrils, organitzada pel C.E. Cambrils, una de les marxes pioneres de la Copa Catalana de Caminades de Resistència, i en la que molts dels integrants de la Secció de Muntanya del CERAP havíem fet els primers passos en el món de les caminades de resistència. Aquesta caminada però es va deixar de fer, i des del CERAP vam creure que seria una bona iniciativa adaptar el recorregut sortint des de Riudoms, ja que passava per alguns dels llocs més emblemàtics del perfil muntanyenc del camp de Tarragona. Sortint de la plana, si el dia és clar i caminant en direcció cap a Montbrió, ja s’albiren els cims i serres que recorre la marxa, com el Castell d’Escornalbou, la Serra d’Argentera, la Mola de Colldejou o Mare de Deu de la Roca; i mentre es puja i baixa d’aquests indrets, es recorren espais singulars com el pantà de Riudecanyes, els pobles de Duesaigües i l’Argentera, Colldejou, la muntanya de l’Areny, etc. amb l’afegit que en aquest recorregut, sempre podem veure d’on venim i cap a on anem. I des de l’any passat, també hem organitzat en col•laboració amb els Fontaubella Fondistes una variant que permet pujar a la Mola per la Canal del Mig. 

Sortida: 
Es dóna a les 06:30 h. des de la Plaça de l’Església de Riudoms

Recorregut: 54 Km.

Desnivell: (±) 3.335 metres aprox.

Ruta: 
RIUDOMS (Plaça de l’Església), Montbrió del Camp, Riudecanyes, Duesaigües, Castell d’Escornalbou, Respirador del Túnel, L’Argentera, Portell del Peiró, Parc Eòlic de la Serra de L’Argentera, Coll Roig, la MOLA DE COLLDEJOU, Coll del Guix, Colldejou, Barranc de l’Areny, Ermita de Mare de Déu de la Roca, Mont-Roig del Camp, L’Arbocet, Montbrió del Camp i RIUDOMS (Plaça de l’Església).

Estadístiques:
Nombre total de participants 700.

Recorregut: 
A les 06:30 en punt es dóna la sortida de la caminada. Els corredors surten a corre cuita, mentre els caminaires anem fent camí entre camps de conreu. Anem deixant enrere Montbrió del Camp i Riudecanyes. Tot seguit voregem, per l’esquerra, el bonic embassament de Riudecanyes. A continuació arribem a Duesaigües i enfilem muntanya amunt per anar a buscar el Castell d’Escornalbou en costeruda pujada. Un cop al damunt, davallem decididament fins a L’Argentera. Deixem enrere aquest tranquil poble i enfilem amunt fins a la carena on es troba el Parc Eòlic de la Serra de L’Argentera. Ara, sense pèrdua, anem carenant per la mateixa mentre gaudim de les magnifiques vistes que es despleguen. Mentre anem carenant, l’imponent Mola de Colldejou se’ns mostra com un bastió inexpugnable. Anem a cercar el Coll del Guix que ens permetrà pujar a la Mola per la seva cara Nord-oest. En aquest punt es troba un estratègic avituallament que ens donarà forces abans de la segona pujada de consideració del dia. Iniciem l’atac, sense pressa però sense pausa, amunt pel marcat corriol que s’enfila costerudament. En un tres i no res ens plantem dalt de La Mola. Un ampli tossal on podrem recrear-nos una estona de tot el paisatge que ens envolta. Ara anem a buscar la cara Sud que ens durà, una bona estona en llarga baixada, fins a Colldejou. Tot seguit ens endinsem pel Barranc de l’Areny fins anar a trobar la carretera T-332. Uns pocs metres més endavant, prenem un trencall a mà esquerra que s’enfila amb decisió. El camí va regirant fins a situar-nos per sobre de la Ermita de la Mare de Déu de la Roca. Ens apropem fins aquesta ermita on ens espera l’àpat del dia. Un petit repòs, mentre ens refresquem tot el que podem. En aquest punt resten 14 quilometres. Ens apropem fins a Mont-Roig del Camp i seguidament, a peu pla, fins a L’Arbocet. Aquets últims quilometres costen de pair, doncs ara la calor i el sol apreten de valent. Xino-xano anem fent fins a Montbrió del Camp on es retroba amb la ruta inicial per a dirigir-se cap a Riudoms com a punt final d’aquesta llarga travessia. Una cervesa fresca ens acompanya mentre se’ns fa entrega del títol oficial de la caminada.

Breu: 
Una caminada molt gratificant. Bona organització en tots el sentits, avituallaments, simpatia, generositat i d’altres aspectes que fan bona la travessada. Igualment els paratges per on transcorre la caminada, estan molt ben trobats i ofereixen unes vistes magnifiques. Els últims 14 quilometres s’han d’anar paint poc a poc, sense presa però sense pausa. Un esplèndid dia ens ha permès gaudir de tots els elements d’aquesta marxa. Tot plegat una bona jornada de muntanya.

Els caminaires: Antonio - Jordi - Josep

 
Print Friendly and PDF