1a etapa  |   Edinburgh - ScotRail - Fort William - Glenfinnan
Escòcia en BTT






Primera etapa i presa de contacte 

Fitxa de l’etapa: 
Distància: 25 km.
Desnivell (+): 246 metres
Ruta: Edinburgh - ScotRail - Fort William – Blaich – Garvan - Glenfinnan

Presentació de l'etapa: 
Després de mesos de logística i preparació, comencem la pedalada per Escòcia atents a la tipologia de les senyalitzacions que ens aniran marcant i guiant pel bon camí. Amb tota la feina per fer, rebem la primera presa de contacte i les primeres impressions per terres Escoceses. Igualment tastem la climatologia de la zona en forma de plugim prim, però insistent.

Descripció de l'etapa: 
Iniciem la nostra ciclada pels carrers d’Edinburgh (1) fins l’estació ScotRail (Scotland’s Railway) de Haymarket on prenem el ferrocarril que ens durà fins a Fort William (2). Cal reservar amb antelació els bitllets, pel que fa a les bicicletes, doncs els ferrocarrils disposen de poques places habilitades per les mateixes. Arribem a Fort William, punt d’inici real de la ciclada. Donem un tomb per aquesta acollidora població, amb un magnífic ambient de muntanya per ser el punt de sortida de l’ascensió al Ben Nevis, sostre del Regne Unit. Ara per evitar el trànsit de la carretera A-830, anem a trobar, dintre de la mateixa població, el Loch Linnhe on pujarem a una barcassa que creua el mateix llac i ens situarà a l’altra banda on ciclarem més còmodament per la carretera A-861, que més endavant torna a enllaçar amb la carretera A-830. Comencem a tastar el territori escocès: prats, llacs, vaques, ovelles i pluja per a lligar-ho tot plegat. Arribem a l’enllaç amb la A-830 situat proper a la població de Kinlocheil. Ara amb més trànsit arribem a la població de Glenfinnan on es troba el monument o memorial als Jacobites. En aquest punt també disposarem d’una bona vista del famós viaducte per on passa el tren de vapor “jacobita”, que fou utilitzat pel rodatge de la pel•lícula “Harry Potter i la càmera secreta”. Seguim la nostra ruta fins a l’estació de Glenfinnan on tenim l’allotjament de l’etapa d’avui.

Comentaris: 
(1) Edimburg (Edinburgh en anglès, Dùn Èideann en gaèlic escocès), és la capital del Regne d'Escòcia, i la segona ciutat en població del país. Està construïda sobre roca volcànica i és una de les capitals europees més boniques.
(2) Fort William es una acollidora població amb ambient muntanyenc. Igualment es el punt de sortida de l’ascensió al Ben Nevis, la muntanya més alta del Regne Unit amb una cota de 1.344 metres.

Allotjament: 
Fem nit a la mateixa estació que disposa d’antics vagons de ferrocarril habilitats. Un d’ells funciona com a restaurant, l’altre amb habitacions o camarots de lliteres amb els serveis de neteja i cuina dins del propi vagó.

Breu: 
La primera etapa ens ha donat una bona impressió. La tranquil•litat, el paisatge, la fauna, les tranqui-les i acollidores poblacions, els escocesos, sembla que això comença prou be. A diferencia del “Danubi en BTT” per aquestes contrades els cicloturistes som “rara avis”. L’allotjament d’aquesta primera etapa es força peculiar.

  Print Friendly and PDF