GR 6 Barcelona - MontserratEl sender que connecta Barcelona amb Montserrat 

Els poc més de cinquanta quilòmetres d’aquest sender de gran recorregut conformen la clàssica excursió entre Barcelona i Montserrat. La tradició marca que s’ha de fer en un dia o una nit, tot i que també és possible dividir el recorregut en trams més curts, al gust de cada caminant. El camí travessa el parc de Collserola, la plana del Vallès, discorre paral•lel al riu Llobregat durant un tram i accedeix al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat per Collbató, fins arribar al monestir. 


Desnivell: + 2.120 metres aprox.

Distància: 57 Km. aprox.

Etapes: 
01   BCN - Les Fonts (Terrassa) / 21 Km
02   Les Fonts (Terrassa) - Olesa de Montserrat / 19 Km
03a Olesa de Montserrat - Monestir de Montserrat (per Collbató) / 14 Km
03b Olesa de Montserrat - Monestir de Montserrat (pel Camí de l’Aigua) / 12 Km

Recorregut:
- Etapa 1
El punt de partida del GR 6 es troba al barri d’Horta, concretament al parc del Laberint. Els primers passos són en clara ascensió, cap al turó del Malalt de Magarola, a més de 400 metres d’altitud. Allà, aquest GR es creua amb el sender del Mediterrani (GR 92). El sender continua en direcció cap al nord, i davalla fins a Can Borrell, en una de les zones més aïllades i preservades del parc de Collserola. Aviat, però, se surt dels límits del parc per arribar a Sant Cugat del Vallès i endinsar-se en el nucli urbà fins al monestir romànic de Sant Cugat. Pel camí, es troba l’arbre monumental del Pi d’en Xandri. A partir de Sant Cugat i fins a Rubí, el GR 6 travessa una àrea altament urbanitzada, passa per sota de l’autopista AP-7 i travessa unes quantes urbanitzacions i zones residencials del Vallès. A Rubí, cal travessar la riera i dirigir-se cap al barri de les Fonts, que pertany al municipi de Terrassa.
- Etapa 2
De les Fonts (Terrassa) a Olesa de Montserrat. El punt de referència següent són les serres de Can Guilera i de les Martines. En el punt més alt, el turó de la Creu del Conill (414 metres), s’hi troba la confluència amb el GR 96, l’anomenat camí Romeu, que també uneix Barcelona amb Montserrat i que ha esdevingut darrerament una alternativa a aquesta opció més clàssica del GR 6. Cal no deixar-se perdre la panoràmica excel•lent de Terrassa i del cim de la Mola. El sender es dirigeix decididament cap a l’est, a la recerca de la vall del Llobregat. En aquest tram, hi sovintegen els cursos d’aigua, com la riera de Gaià i la riera de Sant Jaume, entre altres rierols i rieres. Precisament on s’uneixen aquestes dues rieres hi ha la confluència amb el GR 97, que uneix la Tordera (Sant Celoni) i el Llobregat (la Beguda Alta). El GR 96 continua fins a trobar-se amb el riu Llobregat a Olesa de Montserrat.
- Etapa 3a (GR6.1)
D’Olesa de Montserrat al Monestir de Montserrat. El GR 6 busca el riu per començar la seva i darrera etapa. D'aquesta manera, creua a la ribera dreta per entrar al congost que connecta amb el peu de la muntanya de Montserrat. En aquest punt, el sender puja per un camí que voreja el Serrat de les Garrigoses. Seguidament, amb un pronunciat pendent, el sender realitza un ascens des dels 110 metres fins als més de 820 metres d'altitud, punt en el qual comença un breu descens en direcció al monestir de Montserrat , darrera parada d' aquesta etapa 3 del GR 6.
- Etapa 3b
D’Olesa de Montserrat al Monestir de Montserrat. El GR 6 cerca la C-55 per començar la seva i darrera etapa. Segueix la carretera fins passat el Km. 7 on abandona la carretera esmentada i s’endinsa per un camí de muntanya. Per boscos i amb vistes de Montserrat s’arriba fins l’estació de l’Aeri de Montserrat on es creua el riu per damunt del pont. Es segueix uns pocs metres per la carretera i es pren a mà esquerra el Camí de l’Aigua. Un camí que puja decididament, amb alguns trams d’escala, fins a Les Baranes que donen accés al Camí de la Santa Cova. Ara es continua per aquest ample camí fins al Monestir de Montserrat, darrera parada d' aquesta etapa 3 del GR 6.

Breu:
Un GR curt que connecta Barcelona amb Montserrat, tot un referent en molts àmbits per Catalunya. Bressol d’escaladors, font d’inspiració i recull, punt de peregrinatge, indret turístic de primer ordre i símbol de Catalunya, entre moltes altres qualificacions. Hi ha qui fa el GR en un sol dia, però naltros hem fet les tres etapes reglamentaries xino-xano. Des d’Olesa de Montserrat hi ha dues opcions per realitzar la darrera etapa fins al Monestir: l’opció 3a (variant 6.1) passa per les Coves de Salnitre i Sant Miquel i l’opció 3b passa per l’estació de l’Aeri de Montserrat i Camí de l’Aigua. Un GR més a la butxaca, una excusa més per sortir a caminar.

Els caminants: Josep - Mercè

Print Friendly and PDF

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada