GR 131 Sender de l'arxipèlag canari





El GR que travessa l’arxipèlag Canari 

De Lanzarote a El Hierro, el sender de gran recorregut GR 131 travessa les set illes canàries en una aventura senderista de 550 quilòmetres a través de senders marcats. De moment estan homologats els trams que transcorren per la illes de Lanzarote, Fuerteventura, Tenerife, El Hierro i La Palma. L'illa de la Gomera està pendent d'homologació però està previst que ho estigui en breu. 

Els senders creuen les illes per rutes que s'inicien a la costa i s'endinsen cap a l'interior per finalitzar, de nou, en un altre punt localitzat a nivell del mar. Transcorrent pel GR 131 de les illes Canàries gaudirem de la gran diversitat de paisatges, flora i fauna de les illes, ens adonarem de la bellesa diferenciadora de cada illa, des de les més àrides fins als impressionants boscos de les illes de l'oest de l'arxipèlag. 

Les illes Canàries (oficialment i en castellà Islas Canarias) és un arxipèlag africà de set illes volcàniques de l'oceà Atlàntic, situades al nord-oest del continent africà, concretament davant les costes del Marroc i el Sàhara Occidental. Administrativament, s'han constituït com a comunitat autònoma d'Espanya amb el nom de Canarias, una nacionalitat històrica segons el seu Estatut d'Autonomia, i una regió ultraperifèrica de la Unió Europea. Les Illes Canàries és l'arxipèlag més extens i poblat de la regió Macaronèsia. 



Motivació: 
Paisatge, senderisme, aventura i turisme, una combinació que permet conèixer amb més profunditat l’essència de les illes Canàries. 
El senderisme permet gaudir, amb la seva proximitat, de l’entorn i del paisatge en tot moment. 
En el nostre cas, buscàvem un canvi de registre ben diferent del nostre terreny habitual de muntanya.
El GR 131 és un gran projecte que uneix i travessa les 7 illes de l’arxipèlag canari.

Desnivell:
El desnivell varia molt en funció del tram o l’illa que travessem.
Alguna de les illes presenten un perfil planer i d’altres presenten desnivells acumulats superiors als 3.000 metres.

Birding: 
La fauna ornitològica de les Illes Canàries presenta una gran diversitat principalment per ser un grup d’illes, fet que possibilita l’existència d’un notable numero d’endemismes i pel numero de microclimes existents el mes mateixes. 
Les espècies endèmiques i macaronèsiques (compartides entre les Canàries i Madeira) no són moltes. No obstant això, són moltes les subespècies endèmiques, algunes amb característiques subespecífiques ben diferenciades.
La travessa prioritza no dur molt de pes, motiu que no permet dur una càmera fotogràfica en condicions per registrar les aus, vol dir que totes les fotos estan presses amb una càmera de butxaca convencional mirant d’apropar-me tot el possible abans que fugin.

Meteorologia: 
Segons la situació de les illes respecte als vents alisis, el clima hi pot ser temperat i humit o bé molt sec.
En general, el clima és oceànic i tropical, amb temperatures suaus. 
Les precipitacions varien depenent de l'illa. A La Palma, les precipitacions anuals són majors que no pas a les illes occidentals. 
Així doncs, a les illes de Fuerteventura i Lanzarote el clima és més àrid o semidesèrtic. 
Els vents bufen amb major freqüència del Nord-est, vents que encara que no produeixen precipitacions, si porten humitat. 
Els vents del llevant sovint són acompanyats de xaloc o calitja; és a dir, pols en suspensió procedent del desert del Sàhara, de vegades amb una alta densitat.

Senyalització: 
La Graciosa = Escassa, encara que molt evident.
Lanzarote = Abundant i present en tot el recorregut.
La Gomera = Abundant i present en tot el recorregut.
El Hierro = Abundant i present en tot el recorregut.

Allotjament: 
Trobarem diferents tipus d’allotjaments, albergs, habitacions, hostals, etc.. 
Donat el gran atractiu turístic de les illes, cal reservar amb força antelació els diferents allotjaments. 
En alguna de les etapes, per la manca d’allotjament, pot precisar un bivac o nit amb tenda d’acampada.

Breu: 
El GR 131 és una experiència molt satisfactòria en tots els sentits. 
Una combinació perfecte d’esport i turisme que ens permet conèixer pausadament les illes que trepitjem.
El fet d’anar a peu, xino-xano, alenteix la manera de percebre i entendre les coses que habitualment formen part del nostre dia a dia, sense adonar-nos compte, com el paisatge, la llum, la vida , els costums, els colors, les persones, la natura, etc...

Els senderistes: Josep i Mercè

Print Friendly and PDF