GR 131 / El Hierro






La més petita i jove de les Illes Canàries 

El Hierro és l'illa més petita i occidental de les illes que conformen l'arxipèlag canari. 
Amb només 278 quilòmetres quadrats de superfície, alberga un ric patrimoni natural i una gran diversitat d'ecosistemes, la preservació dels quals ha fet que el seixanta per cent del seu territori estigui protegit per llei. 
L'any 2000, la UNESCO es va sumar a aquest reconeixement, declarant a la menor de les Illes Canàries com a Reserva de la Biosfera. 
Aquest petit tresor de la biodiversitat conté una sorprenent varietat paisatgística, des de les excel•lents mostres de savinars i densos pinars de pi canari, fins a les zones rocoses i els grans penya-segats, sense oblidar els rellevants monuments geològics i colades de lava que posen de manifest el seu origen volcànic.



Desnivell: +1.590 metres aprox. 

Distància: 37 Km. aprox. 

Etapes: 
01  Tamaduste - Valverde <> 3,50 Km. / +560 metres / -0 metres 
02  Valverde – Ermita Virgen de los Reyes <> 27,60 km. / +945 metres / -860 metres
03  Ermita Virgen de los Reyes – Faro de Orchilla <> 5,50 Km. / +0 metres / -585 metres 

Etapes extra:
01 Sendero La Maceta – Las Puntas 
02 Sendero Tamaduste – Roque de las Gaviotas 

Birding: 
La travessa prioritza no dur molt de pes, motiu que no permet dur una càmera fotogràfica en condicions per registrar les aus, vol dir que totes les fotos estan presses amb una càmera de butxaca convencional mirant d’apropar-me tot el possible abans de que fugin. 
Malgrat les limitacions, el GR passa per indrets molt adequats per l’observació d’aus. 
Vam poder identificar clarament Xoriguer comú (molt abundant), Piula de Berthelot, Canari, Polit cantaire, Remena-rocs i Baldriga cendrosa entre d’altres. 

Curiositats: 
El Hierro (turísticament) ha agafat molta embranzida des de realització de la sèrie de televisió anomenada “El Hierro”. 
Una sèrie hispano-francesa que consta de dues temporades, de thriller i drama, i que mostra els costums, tradicions i els indrets més interessants de l’illa.

Breu: 
El sender GR-131 recorre el centre de l'illa de El Hierro, des de l'extrem nord fins al sud, i coincideix en la seva etapa principal amb el tradicional Camino de la Virgen, columna vertebral de l'illa, adquirint així un simbolisme cultural i religiós com pocs senders de Canàries. 
La ruta, dividida en tres trams, parteix de la costa nord-oriental des de Tamaduste, fins a l'extrem sud més occidental, la punta de l'Orchilla, on s'erigeixen el far del mateix nom, punt final del trajecte, i el monument al Meridià Zero.
Un sender ben traçat per l’interior de l’illa, que transita pels punts de més interès i travessa aquesta reserva de la Biosfera, oferint-nos un ampli ventall de paisatges de tot tipus. 
Una Reserva de la Biosfera, autèntic tresor de l’illa, que ens ha sorprès molt gratament per la seva riquesa de fauna i flora.
El Hierro es una illa amable amb pobles tranquils de cases acolorides, gent tranqui-la, endemismes de flora i fauna, paisatge de natura i una gastronomia particular. 
Les etapes es poden escorçar o allargar a gust del consumidor, però creiem que les distancies de les etapes són les adequades per poder gaudir de la caminada. 
El Hierro disposa d’una xarxa de Guaguas/Bus de TransHierro, per poder combinar alguna de les etapes de manera més sostenible.  
Hem caminat tranquil•lament, xino-xano, palpant la llum, el paisatge, els costums, la natura i demés ingredients que formen part de la travessa. 

Els senderistes: Josep i Mercè

Print Friendly and PDF