GR 131 / El Hierro / Etapa 1 / Tamaduste-Valverde





De la costa cap a l'interior 

La primera etapa del sender GR-131 comença a la zona nord de l'illa, al petit poble de Tamaduste, un racó tranquil envoltat de natura que a poc a poc es va convertint en lloc d'estiueig.
L'etapa finalitza a Valverde, la capital del Hierro, on el visitant podrà passejar pel seu acollidor nucli històric.



Desnivell: (+) 560 metres aprox. 

Distància: 3,50 Km. aprox. 

Ruta: Tamaduste (1) - Valverde (2) 

Recorregut: 
La primera etapa del sender GR-131 té una longitud de més de tres quilòmetres i comença al costat del panell situat al poble. 
En el tram inicial, coincideix amb l'etapa de Tamaduste a Echedo, corresponent al sender circular que voreja tota l'illa, fins que se separen. 
Uns metres abans de començar la pujada a Echedo, el caminant es pot desviar fins al mirador situat a l'entrada de Tamaduste, des del qual es té una magnífica vista de la costa i del petit poble. 
Continuant el sender, s'ascendirà de forma gradual des de la carretera fins a arribar a unes finques amb cultius abandonats i colonitzades per una vegetació diversa, com tabaibes (Euphorbia sp.), vinagreres (Rumex lunaria), farigoles (Thymus vulgaris) o tuneres (Opuntia dillenii). 
Després d'arribar a un encreuament, el caminant ha d'abandonar el sender que es dirigeix a Echedo (senyalitzat), l'ascens continua sobre substrat terrós de tonalitats negroses, símptoma de la joventut volcànica de l'illa. 
A poc a poc, el camí s'endinsa per zones agrícoles i continua sobre pistes asfaltades que recorren ambients dominats per la vinagrera, endemisme canari d'àmplia extensió a l'illa de El Hierro, entre els quals es desenvolupen exemplars profusament d'una altra planta, en aquest cas invasora, la pita (Agave americana). 
Pel camí, es poden trobar habitatges dispersos, habitualment emblanquinats en blanc i envoltats de parcel•les amb fins agrícoles, alguns d'ells abandonats. 
Ràpidament, s'accedeix als voltants de la capital, Valverde, i a través dels seus carrers es travessa còmodament el petit i acollidor nucli històric fins arribar a l'església de la Mare de Déu de la Concepció, on tradicionalment finalitza la festa de la Baixada de la Verge dels Reis. 

Curiositats: 
(1) La petita localitat costanera de Tamaduste, situada al Nord-est de l'illa d'El Hierro, és a escassos tres quilòmetres de l'aeroport de Los Cangrejos, cosa que no impedeix que aquest lloc sigui un dels més tranquils de l'illa. Escollit cada cop més pels turistes que busquen descansar en aquest antic poble de pescadors, està envoltat d'un entorn natural de gran bellesa, i és un enclavament excel•lent per practicar el senderisme. Tamaduste és famós per la seva platja familiar, coneguda com “El Riu Tamaduste”. Es tracta d'una cala formada per una entrada de mar gairebé circular i d'aigües transparents i tranquil•les, que es pogués confondre amb un llac. La blancor de les cases que envolten “El Río” contrasta vivament amb el negre de la seva sorra, d'origen volcànic. 

(2) Valverde està situada sobre un vessant, a uns 600 m d'altitud, sent l'única capital canària que no té cap costa. La localitat té uns 1.800 habitants i consta de dues vies principals, creuades per nombrosos carrerons, moltes vegades d'elevat pendent. Està dividida en tres barris: Tesine, el superior, El Carrer, al centre, i El Cap, a les cotes inferiors. A Valverde hi ha el Cabildo Insular del Hierro i els principals edificis administratius, així com la major part dels serveis essencials de l'illa. Arquitectònicament destaca l'edifici de l'ajuntament, d'estil típicament canari, i l'església de Santa Maria de la Concepción, construïda al segle XVIII. També de la mateixa època és la imatge de la Mare de Déu que s'hi allotja a l'interior. El temple compta a més amb una talla genovesa de gran valor artístic, el Crist de la Columna. Antigament, Valverde va ser una petita població de pastors, fins que les autoritats senyorials van ubicar-hi les funcions administratives, militars i religioses, atorgant-li el títol de villazgo. El seu nom prové dels antics boscos de laurisilva i fayal-brezal que cobrien aquesta zona, avui convertits en pastures. La Vila de Santa Maria de Valverde o La Vila és la capital del municipi de Valverde i de El Hierro des de la conquesta de la illa, al començament del segle XV. Abans de la conquesta, l'illa estava habitada pels bimbaches. Aquests antics habitants de El Hierro eren imazighen o berbers, és a dir, aborígens del nord d'Àfrica. Actualment, la capital es troba situada sobre l'antic assentament bimbache d'Amoco. 

Breu:
Primera etapa i pressa de contacte amb el GR 131 EL Hierro. 
Una etapa en pujada sostinguda deixant enrere la relaxant localitat de Tamaduste. 
Anem prenent contacte amb el paisatge, fauna i flora tant característiques de l’illa. 
Una etapa molt interessant amb els suficients ingredients per donar-nos molt bones sensacions respecte al que ens resta de la travessa. 
Per l’illa ens hem mogut amb la xarxa de guaguas/bus, taxi i cotxe de lloguer, tenint Tamaduste com a base d’operacions. 

Els senderistes: Josep i Mercè

Print Friendly and PDF