Ferrada Sant Vicenç d'Enclar






Una via ferrada amb visita cultural 

Accés / Aproximació: 
A la població de Santa Coloma, hem de cercar el carrer Barrers que creua un petit polígon industrial. Hem d’anar fins al final d’aquest carrer i estacionar el vehicle pel voltant. Un panell informatiu ens indica el camí (marques grogues) a seguir fins l’inici de la via ferrada.

Retorn: 
Rere la capella de Sant Vicenç d’Enclar hi ha un rètol que ens senyala el camí a seguir. El camí circula per la ruta a peu, normal de pujada, fins a Sant Vicenç d’Enclar. Un camí que surt en sentit Nord i que va regirant fins al Collet de Sant Vicenç. Seguidament va davallant, en sentit Sud-est, fent ziga-zagues i travessant alguna que altre pedrera fins a on tenim estacionat el vehicle.

Dificultat: K3

Curiositats: 
Sant Vicenç d'Enclar és una església fortificada situada a la conca del riu d'Enclar al nucli de Santa Coloma d'Andorra, Principat d'Andorra. La va erigir el Comte de Foix l'any 1288. Està associada a la necròpolis visigoda del Roc d'Enclar. L'església de Sant Vicenç va quedar enrunada i va ser restaurada recentment. Té una sola nau rectangular, amb absis quadrat. Té torres circulars i decoració dels murs amb bandes llombardes i arcs cecs considerat d'influència italiana.

Breu: 
Interessant via ferrada amb visita cultural inclosa. Una via ferrada ben equipada i ben traçada, cercant les parets de granit i racons més adients per grimpar. Després dels primers passos fàcils, arribem a una placa vertical molt estètica. Més endavant, arribem a un, també força estètic, petit sostre desplomat. La via disposa un concepte més actual, evitant afartar de ferralla tota la via i obligant a usar les presses per mans i peus per poder avançar. Un concepte més gratificant oferint-nos, a estones, una mena de grimpada que ens reporta més satisfacció. Continuem per una placa inclinada que ens duu a la part final del recorregut. Una preciosa placa vertical de granit que es va redreçant a mida que anem pujant, fins els últims cinc metres que desploma. Sense dubtar i tibant de braços superem la màxima dificultat de la ferrada. A continuació es flanqueja per unes fissures horitzontals fins el últims esglaons que ens duen directament al capdamunt on apareix l’ermita de Sant Vicenç. No és una de les vies ferrades més exigents que podem trobar a Andorra, però si que segurament sigui la més curiosa per la seva finalització amb visita cultural. Per complementar la jornada, ens apropem a la via ferrada del Tossal Gran d’Aixovall.

Els ferraters: Mercè i Josep

Print Friendly and PDF