Collbaix  543






Un cim modest amb unes vistes excel•lents 

El Collbaix és un cim de 543 metres, situat entre els municipis de Manresa i Sant Joan de Vilatorrada. És el més alt del terme de Manresa, a ponent del Pla de Bages, que hi té un excel•lent punt d'observació. Està catalogat com a gran parc pel Pla d'Ordenació de Manresa. Un estrat de conglomerats resistent protegeix de l'erosió el cim pla, formant un altiplà. 

Desnivell: + 355 metres aprox.

Distància: 10 Km. aprox.

Punt de partida: Sant Joan de Vilatorrada.
Des de l’Eix transversal C-25 prenem la sortida 131 cap a Sant Joan de Vilatorrada. A continuació ens apropem fins el final del Carrer Collbaix que disposa d’un ampli estacionament en bateria.
Complicat de descriure, veure el punt de partida a Google Maps.

Ruta:
Sant Joan de Vilatorrada - Torrent del Canigó - GR 3 - pista de terra - trencall - sender PR - Collbaix - carena - Coll de Collbaix - pista de terra - trencall - GR 3 -pista de terra - Torrent del Canigó - Sant Joan de Vilatorrada

Recorregut: 
Sortim de Sant Joan de Vilatorrada pel mateix carrer, en sentit Oest, per un camí de terra en direcció a una xarxa elèctrica. Continuem amb amplies vistes del nostre objectiu fins creuar el Torrent del Canigó. Regirem en sentit Est i una mica més endavant regirem novament en sentit Oest. Enllacem amb el GR-3 pel que seguim una bona estona. Sortim a una carretera asfaltada i anem obviant els diferents corriols que surten al nostre pas. Passem pel costat d’un avinent estacionament que dona un accés més curt i directe al cim de Collbaix.
Naltros continuem per una pista de terra flanquejada per un frondós bosc a mà esquerra. Continuem endavant, obviant el manat de corriols que surten en totes direccions. Seguim avançant per la pista fins un trencall força ampla que disposa d’un indicador i del que surt un camí en sentit Sud amb marques blanques i verdes. Abandonem la pista, per on vindrem de camí de tornada, i prenem el camí esmentat de l’esquerra. Pel un corriol molt evident i en mantinguda pujada anem guanyant cota fins que arribem a les restes d’una tina que ens ofereix les primeres bones vistes.
Seguim propers a cingle fins arribar al cim de Collbaix, vèrtex geodèsic (referència 280109001). Cim inclòs en el llistat “100 cims, un repte d’altura” de la FEEC que disposa d’unes excel•lents vistes de l’entorn.
Aprofitem per fer un mos asseguts en un dels grans blocs que formen el cim, mentre gaudim de les panoràmiques vistes. Després del repòs, reprenem la caminada, en sentit Oest, seguint per la carena i propers al cingle. Un camí que puja i baixa suaument seguint el fil de la carena en direcció a Cal Magdalena. Sense pèrdua anem seguint les marques del GR-3 una bona estona fins arribar al coll de Collbaix. Abans de sortir al coll esmentat, cal davallar uns metres força drets amb l’ajuda d’una corda si ens ha de menester. Regirem en sentit Est i seguim per l’ampla pista una llarga estona fins arribar al punt on havíem regirat per ascendir al cim. A continuació cal desfer el mateix camí d’anada fins a Sant Joan de Vilatorrada on tenim estacionat el vehicle.

Breu: 
Caminada força entretinguda a un modest cim que ens ofereix unes esplèndides vistes de l’entorn. Hi ha moltes opcions per pujar al Collbaix, segurament més directes i reduïdes, però hem triat aquesta un xic més llarga per arrodonir i donar-li més sentit a la caminada. Tot plegat, hem estirat les cames i hem gaudit d’una bona jornada de muntanya.

Els caminants: Clara, Josep i Mercè

Print Friendly and PDF